1. Home
  2. Gezondheid & Welzijn
  3. CT en MRI scan: Wat is het verschil?

CT en MRI scan: Wat is het verschil?

Een CT-scan maakt met röntgenstralen gedetailleerde foto’s van je lichaam, terwijl een MRI-scan sterke magneten en radiogolven gebruikt om vooral zachte weefsels, zoals spieren, pezen en organen, gedetailleerd in beeld te brengen.

CT-scan

Een CT-scan, ook wel computertomografie genoemd, is een medische beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van röntgenstralen om gedetailleerde dwarsdoorsnedebeelden van je lichaam te maken. Bij een CT-scan draait een röntgenstralenbron rondom het lichaam, terwijl een computer de ontvangen informatie omzet in gedetailleerde beelden. Deze techniek is bijzonder nuttig voor het bekijken van botten, bloedvaten en organen zoals de longen en lever.

Een van de grote voordelen van een CT-scan is de snelheid waarmee beelden gemaakt kunnen worden. Dit is vooral belangrijk in noodsituaties, zoals bij ongelukken, waarbij snel een diagnose gesteld moet worden. CT-scans zijn ook heel effectief in het opsporen van botbreuken, tumoren en infecties.

Tijdens een CT-scan lig je op een bewegende tafel die langzaam door de röntgendetector beweegt. Het is belangrijk om stil te blijven liggen tijdens de scan om de kwaliteit van de beelden te waarborgen. Soms wordt er een contrastvloeistof gebruikt om bepaalde delen van het lichaam beter zichtbaar te maken. Deze vloeistof kan worden ingeslikt of via een injectie worden toegediend.

Ondanks de vele voordelen, is het belangrijk om te weten dat een CT-scan röntgenstraling gebruikt, wat een klein risico op kanker kan verhogen. Daarom wordt het gebruik ervan zorgvuldig overwogen, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen.

CT

MRI-scan

Een MRI-scan staat voor Magnetic Resonance Imaging en is een geavanceerde beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van sterke magneten en radiogolven om gedetailleerde beelden van de binnenkant van het lichaam te maken. In tegenstelling tot CT-scans, die vooral goed zijn voor het bekijken van botten en een algemeen overzicht van het lichaam, is MRI uitzonderlijk goed in het in beeld brengen van zachte weefsels. Dit omvat spieren, pezen, hersenen en ruggenmerg.

Een groot voordeel van MRI is dat het geen röntgenstralen gebruikt, waardoor er geen blootstelling is aan ioniserende straling. Dit maakt MRI een veiligere keuze voor bepaalde patiënten, zoals zwangere vrouwen en jonge kinderen, voor het onderzoeken van weefsels en organen.

Tijdens een MRI-scan lig je op een tafel die in een grote, buisvormige magneet wordt geschoven. Het is cruciaal om volledig stil te blijven liggen om de beste beeldkwaliteit te garanderen. MRI-scans kunnen langer duren dan CT-scans, soms wel tot een uur of meer, afhankelijk van het te onderzoeken gebied. Het apparaat maakt ook een luid kloppend geluid, waarvoor je soms oordopjes of een koptelefoon krijgt om het geluid te dempen.

MRI is bijzonder waardevol voor het diagnosticeren van aandoeningen van de hersenen en ruggenmerg, gewrichtsaandoeningen, tumoren in zachte weefsels en voor het beoordelen van orgaanschade. Hoewel MRI een krachtig hulpmiddel is, kan het niet bij alle patiënten worden gebruikt. Mensen met bepaalde soorten implantaten of metalen in hun lichaam, zoals pacemakers of bepaalde soorten clips gebruikt bij hersenaneurysma’s, kunnen geen MRI-scan ondergaan vanwege de sterke magnetische velden.

MRI

Het verschil tussen CT en MRI scan

Het voornaamste verschil tussen een CT-scan en een MRI-scan ligt in de technologie die ze gebruiken om beelden van het binnenste van je lichaam te maken en de soorten aandoeningen die ze het beste kunnen detecteren.

CT-scans gebruiken röntgenstralen om gedetailleerde beelden te genereren, vooral van botten en organen, wat ze zeer nuttig maakt voor het snel diagnosticeren van bijvoorbeeld botbreuken, longontsteking of interne bloedingen. Een CT-scan is snel en efficiënt, wat hem ideaal maakt in noodgevallen. Echter, het gebruik van röntgenstraling betekent dat er een kleine dosis ioniserende straling bij betrokken is, wat een risico kan vormen bij frequent gebruik.

Aan de andere kant, MRI-scans maken gebruik van magnetische velden en radiogolven om vooral zachte weefsels zoals spieren, ligamenten en de hersenen te visualiseren. Dit maakt MRI uitermate geschikt voor het diagnosticeren van aandoeningen in zachte weefsels, zoals hersenaandoeningen, ruggenmergproblemen en gewrichtsaandoeningen. MRI-scans zijn stralingsvrij, wat ze veiliger maakt voor herhaaldelijk gebruik en bij kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen. Het nadeel is dat MRI-scans langer duren en duurder kunnen zijn dan CT-scans. Bovendien kunnen mensen met bepaalde metalen implantaten geen MRI-onderzoek ondergaan vanwege de sterke magnetische velden.

Samenvattend, terwijl CT-scans uitblinken in snelheid en het beoordelen van botletsels en acute aandoeningen, zijn MRI-scans superieur in het gedetailleerd beoordelen van zachte weefsels en zijn ze veiliger voor herhaaldelijk gebruik vanwege het ontbreken van ioniserende straling. De keuze tussen een CT- of MRI-scan hangt af van de specifieke medische situatie, waarbij de arts zal kiezen voor de methode die het meest geschikt is voor het diagnosticeren van de specifieke aandoening van de patiënt.

Veelgestelde vragen

Wat kan je zien met een CT-scan?

Met een CT-scan kun je gedetailleerde beelden zien van botten, bloedvaten en organen zoals de longen en lever. Het is heel goed in het opsporen van botbreuken, tumoren, bloedingen en verschillende interne letsels.

Is een CT-scan gevaarlijk?

Een CT-scan gebruikt röntgenstralen, wat een kleine hoeveelheid ioniserende straling met zich meebrengt. Hoewel het risico op schade laag is, wordt het gebruik ervan beperkt om onnodige blootstelling te vermijden, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen.

Hoe lang duurt een CT-scan?

Een CT-scan duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten, afhankelijk van het te scannen gebied. Het is een relatief snelle procedure, vooral vergeleken met een MRI-scan.

Kan iedereen een MRI-scan ondergaan?

Niet iedereen kan veilig een MRI-scan ondergaan. Mensen met bepaalde metalen implantaten, zoals pacemakers, bepaalde soorten clips voor hersenaneurysma’s of metalen fragmenten in hun lichaam, kunnen vanwege de sterke magnetische velden geen MRI-scan krijgen.

Wat is het voordeel van een MRI-scan ten opzichte van een CT-scan?

Het grootste voordeel van een MRI-scan is het vermogen om zachte weefsels, zoals spieren, ligamenten en hersenweefsel, gedetailleerder in beeld te brengen zonder gebruik te maken van ioniserende straling, wat het een veiligere keuze maakt voor herhaaldelijk gebruik.

Hoe lang duurt een MRI-scan?

Een MRI-scan kan variëren van 20 minuten tot meer dan een uur, afhankelijk van het te onderzoeken gebied. Dit is langer dan de meeste CT-scans, deels omdat MRI gedetailleerdere beelden levert van zachte weefsels.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie