1. Home
 2. Technologie
 3. Drone en quadcopter: wat is het verschil?

Drone en quadcopter: wat is het verschil?

De associatie met drones zullen voor veel mensen verschillend liggen, de één zal bij een drone denken aan een soort van op afstand bestuurbare helikopter die meerdere rotors heeft. Een ander zal een drone associeren met de onbemande vliegtuigjes die door het leger worden ingezet voor verkenning of voor luchtaanvallen. Het lijkt erop dat onder de term drone meerdere soorten op afstand bestuurbare vliegende objecten gehangen kunnen worden, gelet op de technische details is dat vaak wel te kort door de bocht.

Wat is een drone?

Van oorsprong werd de term drone hoofdzakelijk toegepast binnen het leger, als daar over een drone gesproken werd dan ging het om een onbemand vliegtuigje die van afstand bestuurd kan worden en vooral als doel had om onopvallend te kunnen verkennen of te kunnen aanvallen. Deze drones werden ook wel UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) genoemd en zijn binnen het leger geliefd omdat ze heel effectief zijn terwijl er geen risico is van het verliezen van een piloot. Een drone kan vanaf grote afstand bestuurd worden, dit gaat via de satelliet, het is in theorie zo dat een drone bestuurd kan worden vanaf de andere kant van de wereld.

Doordat er in de loop van de tijd op de comsumentenmarkt steeds meer op afstand bestuurbare vliegende objecten verschenen die elk een andere naam meekregen ging men op zoek naar een overkoepelende benaming die min of meer de lading wel dekte, dit is drone geworden. De term drone is als het woord fiets. Iedereen weet wat je bedoelt als je het over een fiets hebt, dat er meer gespecificeerde fietsen zijn zoals kinderfiets, racefiets en elektrische fiets is vaak maar een detail die vaak niet belangrijk is.

Wat is een quadcopter?

Als we het over drones hebben die tegenwoordig enorm populair zijn voor het maken van toffe filmpjes vanuit de lucht dan wordt vaak de quadcopter bedoeld. Een quadcopter is een helikopter met 4 armen, met op elke arm een rotor. Technisch gezien gaat het hier om twee paren rotors, het ene paar draait linksom en het andere paar draait rechtsom. Een quadcopter is enorm wendbaar en is enorm precies te controleren, dit komt omdat alle vier rotors los van elkaar op een aparte snelheid kunnen draaien.

Door deze eigenschap zijn quadcopters enorm geschikt voor het maken van stabiele videobeelden vanuit de lucht. Daarbij moet gezegd dat het besturen van een quadcopter wel enige oefening vergt. Nu de quadcopters steeds meer het grote publiek bereiken komen er echter wel steeds meer klantvriendelijke quadcopters op de markt. Zo bestaan er quadcopters die met behulp van GPS automatisch terug kunnen keren naar de plek waar ze opgestegen zijn, daarnaast bestaan er quadcopters die jou als gebruiker automatisch kunnen volgen op een bepaalde afstand, handig voor het maken van videobeelden.

Dat een quadcopter kan communiceren met een satelliet (GPS) betekent overigens niet dat deze te besturen is vanaf de andere kant van de wereld zoals dat met een militaire drone wel kan. Sterker nog, het bereik van een quadcopter is maar beperkt ten opzichte van jou als ‘piloot’. De zelfredzaamheid van een quadcopter is erg beperkt zodra hij geen signaal meer oppikt, bij een militaire drone is dit wel anders.

En toch is het niet zo gek dat de quadcopter tegenwoordig voor het gemak een drone wordt genoemd, de quadcopter wordt technisch steeds geavanceerder en is wat dat betreft een drone die qua opties gelijk zijn, alleen reiken deze niet zo ver als zijn militaire equivalent, letterlijk en figuurlijk. Als je het dan toch wil duiden dan zou je moeten zeggen dat een quadcopter een soort drone is.

quadcopter
Een quadcopter voor professioneel gebruik

Verschil drone en quadcopter

Een drone is een algemene term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een onbemand vliegtuig. Een quadcopter daarentegen is een specifiek type drone dat wordt aangedreven en bestuurd door vier rotoren.

Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen drones en quadcopters:

 1. Rotors: Quadcopters hebben vier rotors, terwijl drones een willekeurig aantal rotors kunnen hebben, afhankelijk van hun ontwerp.
 2. Vliegeigenschappen: Quadcopters zijn over het algemeen stabieler en gemakkelijker te besturen dankzij hun vier rotoren, die voor lift en stabiliteit zorgen. Drones kunnen complexere vliegeigenschappen hebben, afhankelijk van hun ontwerp en het aantal rotors dat ze hebben.
 3. Grootte: Quadcopters zijn doorgaans kleiner dan andere soorten drones vanwege hun vier rotors. Drones kunnen in grootte variëren van heel klein tot heel groot, afhankelijk van het beoogde gebruik en ontwerp.
 4. Toepassingen: Quadcopters worden vaak gebruikt voor luchtfotografie, inspecties en andere toepassingen waarbij stabiliteit en controle belangrijk zijn. Drones kunnen voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt, waaronder militaire toepassingen.
 5. Vluchtduur: De vluchtduur van een drone of quadcopter is afhankelijk van het ontwerp en de gebruikte stroombron. Sommige drones en quadcopters zijn ontworpen om lange tijd in de lucht te blijven, terwijl andere kortere vliegtijden hebben.
 6. Bereik: Het bereik van een drone of quadcopter verwijst naar de afstand die het kan vliegen vanaf zijn operator of controller. Sommige drones en quadcopters hebben een groter bereik dan andere, afhankelijk van hun ontwerp en de technologie die wordt gebruikt om ze te besturen.
 7. Laadvermogen: Het laadvermogen van een drone of quadcopter verwijst naar het gewicht van de extra apparatuur of laadvermogen die het kan dragen. Sommige drones en quadcopters zijn ontworpen om zwaardere ladingen te vervoeren dan andere, afhankelijk van hun grootte en ontwerp.
 8. Kosten: De kosten van een drone of quadcopter kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de grootte, functies en het beoogde gebruik. Sommige drones en quadcopters zijn relatief goedkoop, terwijl andere behoorlijk duur kunnen zijn.
 9. Wet en regelgeving: De voorschriften voor het gebruik van drones en quadcopters kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het beoogde gebruik ervan. Sommige landen hebben strenge regels voor het gebruik van drones en quadcopters, terwijl andere landen mildere regels hebben. In Nederland heb je een brevet nodig.
 10. Onderhoud: De onderhoudsvereisten van een drone of quadcopter zijn afhankelijk van het ontwerp en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt. Sommige drones en quadcopters hebben vaker onderhoud nodig dan andere.

Zijn ze gevaarlijk?

Hoewel het theoretisch mogelijk is dat een quadcopter een mens ernstig of zelfs dodelijk verwondt, zijn dergelijke incidenten relatief zeldzaam. De meeste quadcopters zijn niet ontworpen om als wapen te worden gebruikt en hebben niet de mogelijkheid om mensen ernstige schade toe te brengen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat quadcopters potentieel gevaarlijk kunnen zijn als ze niet veilig worden gebruikt. Ze kunnen letsel of schade veroorzaken als ze tegen mensen of voorwerpen botsen, of als hun rotoren in contact komen met huid of kleding. Het is belangrijk om altijd de veiligheidsrichtlijnen te volgen en gezond verstand te gebruiken bij het bedienen van een quadcopter om het risico op letsel of schade te minimaliseren. In Nederland mag je niet boven mensen vliegen, ook rondom vliegvelden is het vliegen met een quadcopter niet toegestaan.

Bovendien hebben sommige landen regelgeving die het gebruik van quadcopters of andere drones voor bepaalde doeleinden verbiedt, zoals voor het vervoeren van wapens of andere gevaarlijke materialen. Vooral in oorlogen worden steeds vaker drones ingezet.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant