1. Home
  2. Technologie
  3. E-bike en speed pedelec: wat is het verschil?

E-bike en speed pedelec: wat is het verschil?

E-bikes (of elektrische fiets) en speed pedelecs (of speed bike) zijn beide vormen van elektrisch ondersteunde fietsen die enorm populair zijn. Hoewel beide soorten fietsen elektrische motoren gebruiken om de fietser het fietsen stukken makkelijker te maken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen e-bikes en pedelecs. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen e-bikes en speed pedelecs en bespreken we de voor- en nadelen van elk type elektrische fiets.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec, ook wel s-pedelec of speed bike genoemd, is een type elektrische fiets dat is ontworpen voor hogere snelheden en langere afstanden. Net als traditionele e-bikes worden speed pedelecs aangedreven door een kleine elektromotor en een oplaadbare batterij en ondersteunen ze de fietser tijdens het trappen. Ze zijn echter ontworpen om meer kracht en ondersteuning te bieden bij hogere snelheden, waardoor de berijder snelheden tot 45 kilometer per uur kan bereiken.

Een van de belangrijkste verschillen tussen een traditionele e-bike en een speed pedelec is de grootte van de elektromotor. Speed pedelecs hebben doorgaans grotere motoren die meer vermogen en koppel kunnen leveren, wat nodig is om hogere snelheden over langere afstanden aan te houden. Ze kunnen ook grotere batterijen hebben om de extra stroombehoeften van de motor te ondersteunen.

Naast de elektromotor en de accu kunnen speed-pedelecs ook andere componenten bevatten die zijn ontworpen om de prestaties en het rijgedrag bij hogere snelheden te verbeteren. Dit kunnen zaken zijn als geveerde vorken, hydraulische schijfremmen en bredere banden.

Speed pedelecs zijn een goede optie voor mensen die hun elektrische fiets willen gebruiken voor woon-werkverkeer of lange afstanden, of gewoon sneller willen gaan. Speed pedelecs worden steeds populairder in Nederland. Wel belangrijk om te beseffen dat speed pedelecs volgens de Nederlandse wet beschouwd worden als bromfietsen. Dit betekent dat je een helm op moet, een brommerrijbewijs nodig hebt, de pedelec moet minimaal WA verzekerd zijn en met een speed pedelec rij je op een fietspad waar brommerfietsen op mogen en anders gewoon op de autorijbaan.

Over het algemeen zijn speed-pedelecs een geweldige optie voor mensen die het gemak en de milieuvoordelen van een elektrische fiets willen, maar ook de mogelijkheid willen hebben om sneller en verder te gaan.

batterij van een e-bike
De batterij van een e-bike

Wat is een e-bike?

De E-bike, oftewel de reguliere elektrische fiets is veruit de meest populaire soort elektrische fiets. Een van de belangrijkste voordelen van e-bikes ten opzichte van speed pedelecs is hun veelzijdigheid. E-bikes zijn er in een breed scala aan stijlen en configuraties, van verkeersveilig vriendelijke modellen met functies zoals verlichting, spatborden en dragers voor het vervoeren van bagage, tot recreatieve modellen met geveerde vorken en brede, knobbelige banden voor offroad-avonturen. Dit betekent dat e-bikes voor een breed scala aan doeleinden kunnen worden gebruikt, van woon-werkverkeer of boodschappen doen tot ontspannen of avontuurlijke ritten in de natuur.

Speed-pedelecs daarentegen zijn speciaal ontworpen voor hogere snelheden en langere afstanden. Ze hebben meestal grotere motoren en batterijen om het extra vermogen en koppel te ondersteunen dat nodig is om hogere snelheden over langere afstanden aan te houden, evenals andere componenten zoals geveerde vorken en hydraulische schijfremmen om de prestaties en het rijgedrag bij hogere snelheden te verbeteren. Dat maakt speed pedelecs een goede optie voor mensen die hun elektrische fiets willen gebruiken voor woon-werkverkeer of lange afstanden, of gewoon sneller willen gaan.

Een ander voordeel van e-bikes is dat ze over het algemeen voordeliger zijn dan speed pedelecs. Speed-pedelecs hebben vaak duurdere onderdelen, zoals grotere motoren en accu’s, wat de prijs kan opdrijven. E-bikes daarentegen zijn er in een breed scala aan prijsklassen voor verschillende budgetten.

Ten slotte kunnen e-bikes een meer praktische keuze zijn voor mensen die niet gebonden willen zijn aan de wet- en regelgeving rondom speed pedelecs. Zolang een e-bike niet kan dan 25 kilometer per uur wordt het beschouwd als een gewone fiets. Een speed pedelec kan vaak 45 kilometer per uur en wordt volgens de Nederlandse beschouwd als een bromfiets met alle nodige regels die daarbij komen kijken.

Een speed pedelec is een goed alternatief voor een bromfiets of scooter, voor als je bijvoorbeeld grote afstanden moet overbruggen om op school of bij je werk te komen. Een speed pedelec is wat dat betreft een vervoersmiddel om snel van punt A naar B te gaan. Een elektrische fiets is erg multifunctioneel, een prima functioneel vervoersmiddel maar ook uitermate geschikt voor ontspannende fietsritjes. Met een gewone e-bike zit je in ieder geval niet te klooien met allerlei bijkomende wet- en regelgeving. En nog een stuk voordeliger ook!

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant