1. Home
  2. Gezondheid & Welzijn
  3. Griep en Verkoudheid: Wat is het verschil?

Griep en Verkoudheid: Wat is het verschil?

Griep en verkoudheid zijn beide infecties van de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. Verkoudheid geeft meestal mildere symptomen zoals een loopneus, keelpijn en niezen. Griep heeft ernstigere symptomen zoals koorts, spierpijn en extreme vermoeidheid.

Griep

De griep, ook wel influenza genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus valt vooral de luchtwegen aan. Mensen die griep krijgen, voelen zich meestal plotseling erg ziek. De meest voorkomende symptomen van de griep zijn hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, een droge hoest, keelpijn en extreme vermoeidheid. Deze symptomen beginnen meestal één tot drie dagen nadat iemand het virus heeft opgelopen.

Griep verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon, vooral door hoesten, niezen en via handen die het virus dragen. Het is vooral in de winter en het vroege voorjaar dat griep het meest voorkomt. Dit komt omdat mensen dichter bij elkaar binnen blijven en het virus zich zo gemakkelijker kan verspreiden.

Een belangrijke manier om griep te voorkomen, is door de griepprik. Deze vaccinatie wordt elk jaar aangepast aan de meest voorkomende griepvirussen die dat seizoen verwacht worden. Vooral voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen wordt de griepprik aangeraden, omdat zij een hoger risico hebben op ernstige complicaties van de griep.

Hoewel de meeste mensen vanzelf herstellen van de griep, kan het voor sommigen ernstige gevolgen hebben en zelfs ziekenhuisopname vereisen. Daarom is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig handen wassen, om verspreiding van het virus te voorkomen.

griep

Verkoudheid

Verkoudheid is een veel voorkomende, mildere infectie van de bovenste luchtwegen die wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen, waarvan het rhinovirus het meest voorkomende is. In tegenstelling tot de griep, die plotseling en heftig kan beginnen, ontwikkelen de symptomen van een verkoudheid zich meestal geleidelijk. De symptomen van een verkoudheid omvatten een loopneus of verstopte neus, keelpijn, niezen, hoesten en soms lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Mensen kunnen zich ook wat moe voelen, maar verkoudheid leidt zelden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Verkoudheid verspreidt zich op dezelfde manieren als de griep: door druppeltjes in de lucht van hoesten of niezen en door direct contact met besmette oppervlakken. Omdat er zoveel verschillende virussen verkoudheid kunnen veroorzaken, is het mogelijk om meerdere keren per jaar verkouden te worden. Ook is er geen vaccinatie tegen verkoudheid zoals bij de griep.

Behandeling voor een verkoudheid richt zich meestal op het verlichten van de symptomen. Dit kan inhouden het nemen van pijnstillers, neussprays of hoestmiddelen. Voldoende rust nemen en veel drinken wordt ook aangeraden om het herstel te bevorderen. Goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen en het gebruik van papieren zakdoekjes, kunnen helpen om de verspreiding van verkoudheidsvirussen te verminderen.

Ondanks dat verkoudheid als minder ernstig wordt beschouwd dan de griep, kan het nog steeds ongemak en verstoring van het dagelijks leven veroorzaken. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om infectie te voorkomen en om goed voor jezelf te zorgen wanneer je verkouden bent.

verkoudheid

Het verschil tussen Griep en Verkoudheid

Hoewel griep en verkoudheid beide infecties van de luchtwegen zijn, worden ze veroorzaakt door verschillende virussen en verschillen ze aanzienlijk in ernst en symptomen. Het belangrijkste verschil is hoe ziek je ervan wordt. Griep kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs ziekenhuisopname, terwijl een verkoudheid meestal milder is en zonder complicaties verloopt.

Symptomen: Griep komt plotseling op en zorgt voor heftige symptomen zoals hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, en een droge hoest. Verkoudheid daarentegen ontwikkelt zich geleidelijk en kenmerkt zich door een loopneus, keelpijn, niezen en hoesten, met soms een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur.

Verspreiding en preventie: Beide aandoeningen worden verspreid door druppeltjes in de lucht van hoesten of niezen en door direct contact met besmette oppervlakken. Echter, omdat griep ernstiger is, wordt er specifiek voor griep een jaarlijkse griepprik aangeboden aan risicogroepen. Voor verkoudheid bestaat er geen vaccinatie.

Behandeling: Behandeling van griep kan in sommige gevallen antivirale medicijnen omvatten, vooral voor mensen in risicogroepen. Voor beide aandoeningen is het belangrijk om veel te rusten en voldoende te drinken. Symptoomverlichting voor verkoudheid kan bestaan uit pijnstillers, neussprays of hoestdrankjes.

Complicaties: Griep kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking, vooral bij ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Verkoudheid leidt zelden tot complicaties, maar kan bij mensen met bestaande luchtwegaandoeningen zoals astma verergering van symptomen veroorzaken.

Samengevat, het grootste verschil tussen griep en verkoudheid zit in de ernst van de symptomen en de mogelijke complicaties. Terwijl je van een verkoudheid meestal binnen een week herstelt zonder ernstige problemen, kan griep je flink onderuit halen en vereist soms medische behandeling. Het is daarom belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen en, indien aanbevolen, de griepprik te halen om jezelf en anderen te beschermen.

griep vs verkoudheid

Veelgestelde vragen

Waarom krijg ik elk jaar de griep maar niet altijd een verkoudheid?

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dat elk jaar kan veranderen. Hierdoor kun je elk jaar opnieuw de griep krijgen, zelfs als je eerder al griep hebt gehad of de griepprik hebt gekregen. Verkoudheid wordt veroorzaakt door veel verschillende virussen, en je kunt meerdere keren per jaar verkouden worden, maar het is mogelijk dat je sommige jaren minder vatbaar bent of de virussen die rondgaan al eens hebt gehad.

Kan ik tegelijkertijd griep en een verkoudheid hebben?

Ja, het is mogelijk om tegelijkertijd de griep en een verkoudheid te hebben, hoewel dit niet vaak voorkomt. Beide zijn infecties van de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. Als je symptomen van zowel griep als een verkoudheid ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik griep of een verkoudheid krijg?

Om griep te voorkomen, is het krijgen van de jaarlijkse griepprik de meest effectieve methode, vooral voor mensen in risicogroepen. Zowel voor griep als verkoudheid helpt het om goede hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog, en contact met zieke mensen vermijden.

Hoe lang is iemand met griep besmettelijk?

Iemand met griep is al besmettelijk 1 dag voordat de symptomen beginnen en blijft dat tot ongeveer 5 tot 7 dagen na het begin van de ziekte. Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen soms nog langer besmettelijk zijn.

Kunnen verkoudheidsvirussen griep veroorzaken?

Nee, verkoudheidsvirussen kunnen geen griep veroorzaken. Griep wordt uitsluitend veroorzaakt door het influenzavirus. Hoewel sommige symptomen overeen kunnen komen, zijn de virussen die griep en verkoudheid veroorzaken verschillend.

Waarom verandert het griepvirus elk jaar?

Het griepvirus kan snel veranderen door een proces dat antigenische drift wordt genoemd. Dit betekent dat het virus kleine veranderingen ondergaat als het zich vermenigvuldigt. Deze veranderingen kunnen het voor het immuunsysteem moeilijker maken om het virus te herkennen, waardoor mensen opnieuw ziek kunnen worden van de griep, zelfs als ze in het verleden al eens griep hebben gehad of gevaccineerd zijn.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie