1. Home
  2. Wetenschap
  3. Heelal en ruimte: wat is het verschil?

Heelal en ruimte: wat is het verschil?

De termen ruimte en heelal worden vaak door elkaar gebruikt, het zijn echter twee verschillende dingen. Het heelal is alles wat bestaat, inclusief alle materie en energie. De ruimte is het uitgestrekte driedimensionale gebied dat ons omringt. Met andere woorden, hoewel het heelal meer omvat dan alleen de ruimte die we kunnen zien en ervaren, maakt het er ook deel van uit. We zullen de verschillen tussen deze twee ideeën en hun verbanden in dit artikel onderzoeken.

Hoe groot is de ruimte?

Mensen zijn al heel lang in de ban van de grootte van de ruimte. Er zijn daar oneindig veel dingen, waaronder sterrenstelsels, planeten en sterren. Het is een oneindige leegte. Met andere woorden, de ruimte is oneindig groot en zit vol met oneindige energie en materie.

Dankzij de enorme omvang kan de exacte grootte van de ruimte niet worden bepaald. De ruimte kent geen grenzen of randen.

Volgens sommige wetenschappers dijt het heelal uit, waardoor de dimensies van de ruimte voortdurend verschuiven. Deze theorie wordt ondersteund door de roodverschuiving van licht van verre sterrenstelsels, wat aangeeft dat ze hun beweging van ons weg versnellen.

De ruimte is enorm groot en totaal verstoken van iets. In werkelijkheid is het grootste deel van de ruimte verstoken van materie en is het een vacuüm. Als gevolg hiervan is het voor mensen een uitdaging om door de ruimte te reizen, omdat er niets is waar een ruimtevaartuig tegenaan kan duwen om te bewegen.

Ondanks deze moeilijkheden hebben mensen een lange weg afgelegd in de verkenning van de ruimte. We hebben sondes naar andere planeten gestuurd, voet op de maan gezet en zelfs naar verre sterrenstelsels gekeken. Deze prestaties hebben onze kennis verbeterd van zowel de reikwijdte van de ruimte als de dingen die deze innemen.

Hoe groot is het heelal?

De grootte van het heelal is er een dat de menselijke geest nauwelijks tot niet kan bevatten. We kunnen slechts een klein deel van het universum waarnemen en meten.

Een ruwe schatting van de afstand tussen de aarde en de maan is 384399 kilometer. Hoewel dat misschien ver lijkt, is het slechts een klein deel van de afstand tot Proxima Centauri, de ster die het dichtst bij ons staat en zich op ongeveer 4,24 lichtjaar afstand bevindt. De afstand die licht in één jaar kan afleggen (9460000000000 kilometer) wordt gemeten in een lichtjaar.

Maar zelfs Proxima Centauri is een heel klein stipje in de uitgestrektheid van de kosmos. Het Melkwegstelsel, waar de aarde deel van uitmaakt, heeft een diameter van ongeveer 100.000 lichtjaar. Het heelal bevat miljarden sterrenstelsels, elk met zijn eigen assortiment aan sterren, planeten en andere hemellichamen.

Met andere woorden, de grootte van het universum is bijna ondenkbaar. De diameter van het waarneembare heelal is volgens de beste schattingen ongeveer 93 miljard lichtjaar, en zelfs dat is slechts het deel van het heelal dat kan worden gezien. Buiten ons zicht is er wellicht nog veel meer.

De grootte van het universum dient als een constante herinnering aan onze relatieve onbeduidendheid in het geheel der dingen. Ook al hebben we maar een beperkt begrip van de omvang van het heelal, één ding is zeker: het is oneindig groot en zal ons nog heel lang blijven inspireren en fascineren.

De oerknal

De oerknaltheorie is een wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan van het heelal. Het suggereert dat er ongeveer 13,8 miljard jaar geleden een enorme explosie plaatsvond die de katalysator was voor het ontstaan van het huidige universum. Bekend als een singulariteit, of een punt in de ruimte met oneindige dichtheid en temperatuur, was de oerknal het resultaat van deze explosie.

De theorie stelt dat het vroege heelal was gemaakt van hete, dichte materie die snel uitdijde. Dit materiaal koelde in de loop van de tijd af en ontwikkelde zich tot sterrenstelsels, sterren en planeten. Zelfs nu breidt het universum zich nog steeds uit en wordt het groter.

Talrijke stukken wetenschappelijk bewijs, zoals waarnemingen van de kosmische achtergrondstraling van het heelal en de roodverschuiving van licht van verre melkwegstelsels, verlenen geloof aan de oerknaltheorie. Hoewel sommige wetenschappers nog steeds andere theorieën onderzoeken, is het de meest algemeen aanvaarde theorie voor het begin van het heelal.

Kan er nog een oerknal komen?

De meeste wetenschappers zijn het er nu over eens dat de oerknal een unieke gebeurtenis was die ongeveer 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond en nooit meer zal gebeuren. Dit is te wijten aan het feit dat de omstandigheden die de oerknal veroorzaakten, zoals de singulariteit met oneindige dichtheid en temperatuur, ongelooflijk zeldzaam zijn en waarschijnlijk niet opnieuw zullen gebeuren.

Bovendien wordt aangenomen dat het universum sneller uitdijt dan voorheen, wat betekent dat de afstand tussen sterrenstelsels steeds groter wordt. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat sterrenstelsels in de toekomst zullen botsen of interageren, waardoor een nieuwe oerknal ontstaat.

Kan een zwart gat ons heelal opeten?

De meerderheid van de wetenschappers is momenteel van mening dat het voor een zwart gat niet mogelijk is om het hele universum op te slokken. De reden hiervoor is dat naarmate het universum uitdijt, sterrenstelsels steeds verder van elkaar verwijderd raken. Bijgevolg zou een zwart gat niet het hele universum kunnen verteren, zelfs niet als het een of meer sterrenstelsels zou verzwelgen.

Bovendien wordt aangenomen dat zwarte gaten een eindige massa hebben, wat betekent dat de hoeveelheid materie die ze kunnen absorberen beperkt is. Een zwart gat kan uitzetten naarmate het meer materie absorbeert, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat het ooit groot genoeg zal worden om het hele universum op te slokken.

Bovendien verschilt de fysica van zwarte gaten van de fysica van de hele kosmos. Dit betekent dat als een zwart gat zou proberen de rest van het universum te consumeren, het onduidelijk is hoe het daarmee zou omgaan.

Over het algemeen zijn zwarte gaten extreem sterke en fascinerende objecten, maar het is onwaarschijnlijk dat ze het universum zoals wij dat kennen in gevaar zullen brengen.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant