1. Home
  2. Eten en drinken
  3. High tea en afternoon tea: wat is het verschil?

High tea en afternoon tea: wat is het verschil?

Als je een fan bent van traditionele Engelse theetijden, heb je deze twee termen misschien door elkaar horen gebruiken. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen high tea en afternoon tea. In dit artikel onderzoeken we de oorsprong en gebruiken van beide soorten thee en leggen we de belangrijkste verschillen uit.

Wat is high tea?

High tea, ook wel ‘meat tea’ genoemd, is een Britse maaltijd die traditioneel in de vroege avond werd geserveerd aan arbeidersgezinnen. Het was een stevige maaltijd die meestal bestond uit hartige gerechten zoals vleeswaren, eieren en kaas, maar ook uit zoete lekkernijen zoals cake en gebak. High tea werd vaak geserveerd met een pot sterke thee, wat een belangrijke bron van hydratatie en energie was voor werknemers na een lange werkdag.

De oorsprong van high tea gaat terug tot de 19e eeuw, toen het voor fabrieksarbeiders en andere handarbeiders gebruikelijk was om lange uren te maken zonder pauze. Als gevolg hiervan hadden ze een vullende maaltijd nodig om de avond door te komen. High tea was de perfecte oplossing, een stevige maaltijd die zowel vullend als betaalbaar was.

In moderne tijden is high tea geëvolueerd naar een meer formele gelegenheid, vaak geserveerd in hotels en speciale theesalons als een speciaal te boeken activiteit met bijvoorbeeld de familie. Deze high tea bevat meestal een selectie sandwiches, scones (stevige kleine broodjes) en gebak, evenals een pot thee of koffie. Sommige high tea-menu’s kunnen, afhankelijk van de gelegenheid, ook een glas mousserende wijn of champagne bevatten.

Ondanks de naam is high tea niet per se een “chique” aangelegenheid. Het is gewoon een maaltijd die later op de dag wordt geserveerd.

high tea
High tea

Wat is afternoon tea?

Afternoon tea is een traditioneel Engels gebruik dat dateert uit rond 1840. Het is een lichte maaltijd die meestal wordt geserveerd tussen lunch en diner, rond 16.00 uur. Afternoon tea bestaat meestal uit een selectie sandwiches, scones en gebak, evenals een pot thee of koffie. Het idee achter afternoon tea is om een kleine snack te bieden om mensen tot het avondeten te vermaken.

Afternoon tea is ontstaan in de 19e eeuw toen Anna, de zevende hertogin van Bedford, in de late namiddag honger begon te krijgen. Ze verzocht om een pot thee en wat brood en boter naar haar privévertrekken te brengen om haar trek te stillen tot het avondeten, dat werd namelijk vrij laat in de avond geserveerd. De hertogin genoot hier zo van dat ze vrienden begon uit te nodigen voor een afternoon tea, en het werd al snel een populaire sociale activiteit.

Tegenwoordig wordt afternoon tea vaak geserveerd in hotels, theesalons en andere speciale gelegenheden, en kan een formele of informele aangelegenheid zijn. Sommige mensen trekken graag nette kleren aan voor een afternoon tea, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer ontspannen sfeer.

Belangrijkste verschillen high tea en afternoon tea

  1. Tijd van de dag: High tea wordt meestal in de vroege avond geserveerd, terwijl afternoon tea in de late namiddag wordt geserveerd.
  2. Maaltijdgrootte: High tea is meer een echte maaltijd met hartige gerechten zoals vleeswaren en eieren, maar ook zoete lekkernijen zoals cake en gebak. Afternoon tea is een lichtere maaltijd die meestal bestaat uit sandwiches, scones en gebak.
  3. Formaliteit: High tea is vaak een meer formele gelegenheid, terwijl afternoon tea zowel formeel als informeel kan zijn.
  4. Menu: Het menu voor high tea kan een breder scala aan hartige en zoete items bevatten, terwijl afternoontea eerder gericht is op sandwiches, scones en gebak.
  5. Drinken: High tea wordt traditioneel geserveerd met een pot sterke thee, terwijl afternoon tea een verscheidenheid aan theesoorten kan bevatten, evenals koffie en andere dranken.
  6. Gelegenheid: High tea is oorspronkelijk een maaltijd voor arbeidersgezinnen, terwijl afternoon tea vaker wordt gezien als een vrijetijdsbesteding of een speciale activiteit.
  7. Omgeving: High tea wordt vaak geserveerd in hotels, theesalons en andere formele locaties, terwijl afternoon tea kan worden genoten in een breder scala aan omgevingen, waaronder thuis en buitenlocaties.

Alhoewel de verschillen tussen high tea en afternoon volgens de Britse traditie groot zijn. In Nederland worden ze geheel vrij geïnterpreteerd. Als jij een high tea om 12 uur ’s middags wil dan is dat prima te regelen.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant