1. Home
 2. Kunst en cultuur
 3. Hiphop en rap: wat is het verschil?

Hiphop en rap: wat is het verschil?

Hiphop en rap zijn twee nauw verwante muzieksoorten die al decennia naast elkaar bestaan en nog altijd aan ontwikkeling onderhevig zijn. Ondanks hun nauwe band zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee stijlen.

Wat is hiphop?

Hiphop is een culturele beweging die in de jaren zeventig in de Bronx in New York is ontstaan en zich sindsdien wereldwijd heeft verspreid. In de kern is hiphop een combinatie van vier elementen: MCing (ook wel rappen genoemd), dj’en, breakdance en graffitikunst. Deze elementen worden vaak de “vier pijlers” van de hiphopcultuur genoemd.

Hiphopmuziek, ook wel rap genoemd, is een genre van populaire muziek dat is ontstaan uit de hiphopcultuur. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van rijmende verzen, vaak geleverd via een achtergrondtrack gemaakt door een DJ met behulp van draaitafels en een drummachine. Hiphopteksten gaan vaak over thema’s van sociaal en politiek activisme, maar ook over persoonlijke en culturele identiteit.

Hiphop heeft een aanzienlijke invloed gehad op de reguliere populaire cultuur en is omarmd door verschillende subculturen over de hele wereld. Het heeft ook tal van subgenres voortgebracht, waaronder bewuste rap, gangstarap en trap.

De hiphopcultuur heeft ook een grote invloed gehad op de mode, met de opkomst van hiphopmodetrends zoals baggy jeans, trainingspakken en baseballpetten. Het heeft ook invloed gehad op de taal, met de ontwikkeling van hiphop-jargon en de populariteit van termen als ‘bling’ en ‘dope’.

Over het algemeen is hiphop een veelzijdige culturele beweging die een grote invloed heeft gehad op de muziekwereld en de populaire cultuur. De invloed ervan is terug te zien in alles, van mode en taal tot kunst en politiek.

Verschillende genres hiphopmuziek

 • Boom bap is een subgenre van hiphop dat wordt gekenmerkt door het gebruik van rauwe, gesamplede drums en een focus op de tekst. Het is ontstaan in de jaren 80 en is vernoemd naar het geluid dat wordt gemaakt door de kick en snaredrum in een typische boom-bap-beat.
 • Trap is een subgenre van hiphop dat begin jaren negentig is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van zware beats en behandelt vaak thema’s als drugshandel, geweld en het straatleven.
 • Bewuste rap is een subgenre van hiphop dat zich richt op sociale en politieke thema’s, vaak met een positieve of sociaal bewuste boodschap. Het ontstond in de jaren tachtig en wordt vaak geassocieerd met artiesten als Public Enemy en A Tribe Called Quest.
 • Gangsta-rap is een subgenre van hiphop dat eind jaren tachtig opkwam en wordt gekenmerkt door thema’s als geweld, drugsgebruik en straatleven. Het wordt vaak geassocieerd met artiesten als N.W.A. en Ice-T.
 • East Coast rap is een subgenre van hiphop dat in de jaren tachtig is ontstaan aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van keiharde beats en teksten die vaak gaan over thema’s van sociaal en politiek activisme.
 • West Coast-rap is een subgenre van hiphop dat in de jaren tachtig is ontstaan aan de westkust van de Verenigde Staten. Het wordt gekenmerkt door zijn relaxte, door funk beïnvloede beats en behandelt vaak thema’s uit de feestcultuur.
 • UK rap verwijst naar het subgenre van hiphop dat de afgelopen jaren in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan. Het wordt gekenmerkt door zijn samensmelting van Britse en Amerikaanse hiphopstijlen en behandelt vaak thema’s die specifiek gaat over het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Wat is rap?

Rap is een genre van populaire muziek dat in de jaren zeventig vanuit de hip hop scene in de Verenigde Staten is ontstaan en zich sindsdien wereldwijd heeft verspreid. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van rijmende verzen, vaak in combinatie met een muziek (beats) gemaakt door een DJ met behulp van draaitafels en een drummachine. De teksten van rapsongs gaan doorgaans over thema’s van sociaal en politiek activisme, maar ook over persoonlijke en culturele identiteit.

Rap heeft een aanzienlijke invloed gehad op de reguliere populaire cultuur en is omarmd door verschillende subculturen over de hele wereld. Het heeft talloze subgenres voortgebracht, waaronder bewuste rap, gangstarap en trap.

Rap-teksten richten zich vaak op thema’s van sociaal en politiek activisme, maar ook op persoonlijke en culturele identiteit. Veel rapnummers behandelen ook kwesties als ras, klasse en geslacht, en behandelen vaak thema’s als verzet en rebellie tegen de reguliere cultuur en autoriteit.

Over het algemeen is rap een muziekgenre dat een grote invloed heeft gehad op de populaire cultuur en nog steeds een belangrijke kracht is in de muziekwereld. Rap is een muziekgenre die ontstaan is vanuit de leefstijl hip hop.

Samengevat, hiphop is een culturele beweging die rapmuziek omvat, terwijl rap een specifieke vorm van muziek is binnen de grotere hiphop scene.

rap battle
Een rap-battle

De grondleggers van hip hop

Enkele van de vroege pioniers van de hiphopcultuur en -muziek zijn onder meer:

 1. DJ Kool Herc wordt beschouwd als grondlegger van de basis van hiphopmuziek. Op feestje gebruikte hij zijn draaitafels de pauzes van populaire liedjes op feesten in de Bronx in de jaren zeventig te verlengen. Zijn gebruik van de “breakbeat” – een techniek waarbij hij steeds hetzelfde stuk van een plaat speelde – hielp bij het leggen van de basis voor hiphopmuziek en inspireerde de ontwikkeling van turntablism.
 2. Grandmaster Flash was een andere vroege pionier van hiphopmuziek, bekend om zijn innovatieve dj-technieken en het gebruik van de draaitafel als instrument. Hij was lid van de invloedrijke groep Grandmaster Flash and the Furious Five, die eind jaren zeventig werd opgericht.
 3. Afrika Bambaataa was een DJ en hiphop pionier die hielp de invloed van de hiphopcultuur in de Verenigde Staten en daarbuiten te verspreiden. Hij was lid van de Zulu Nation, een collectief van dj’s, mc’s en breakdancers dat een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van de hiphopcultuur.
 4. The Sugarhill Gang was een van de eerste rapgroepen die mainstream succes behaalde, met hun hit “Rapper’s Delight” die in 1979 een crossover-hit werd. De groep hielp rapmuziek populair te maken en speelde een sleutelrol in de opkomst ervan als een mainstreamgenre.
 5. Kurtis Blow was een van de eerste commercieel succesvolle rapartiesten en zijn hit “The Breaks” uit 1980 wordt beschouwd als een van de eerste rapnummers die wereldwijd populair werd. Hij was ook de eerste rapper die tekende bij een groot platenlabel, waardoor de plaats van rap in de reguliere muziekindustrie verder werd versterkt.

Beroemde hiphop groepen

A Tribe Called Quest

A Tribe Called Quest was een invloedrijke hiphopgroep die werd opgericht in de jaren tachtig en bekend staat om zijn sociaal en politiek bewuste teksten. De groep bestond uit Q-Tip, Phife Dawg en Ali Shaheed Muhammad en ze brachten tussen 1990 en 2016 zes studioalbums uit.

Public Enemy

Public Enemy is een invloedrijke hiphopgroep die eind jaren tachtig opkwam en bekend staat om zijn politiek geladen teksten en het gebruik van samples. De groep bestaat uit Chuck D, Flavour Flav en DJ Lord en ze brachten sinds 1987 13 studioalbums uit.

Wu-Tang Clan

Wu-Tang Clan is een hiphopgroep die begin jaren negentig werd opgericht en bekend staat om zijn ruige, rauwe geluid en diep filosofische teksten. De groep bestaat uit negen leden, waaronder RZA, GZA en Method Man.

Outkast

Outkast was een hiphopduo dat begin jaren negentig werd opgericht en bekend staat om zijn innovatieve mix van zuidelijke hiphop en andere genres zoals funk en soul. De groep bestond uit Andre 3000 en Big Boi en bracht tussen 1994 en 2006 zes studioalbums uit.

Run-DMC

Run-DMC was een baanbrekende hiphopgroep die begin jaren tachtig werd opgericht en bekend staat om zijn baanbrekende gebruik van elektronische instrumenten en zijn invloed op de ontwikkeling van het genre. De groep bestond uit Joseph “Run” Simmons, Darryl “DMC” McDaniels en Jason “Jam Master Jay” Mizell, en ze brachten tussen 1984 en 2001 acht studioalbums uit.

N.W.A

N.W.A was een hiphopgroep die eind jaren tachtig werd opgericht en bekend staat om zijn controversiële teksten en invloed op de ontwikkeling van gangsta-rap. De groep bestond uit Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E en andere leden, en ze brachten tussen 1988 en 1991 twee studioalbums uit.

The Sugarhill Gang

The Sugarhill Gang was een van de eerste rapgroepen die mainstream succes behaalde, met hun hit “Rapper’s Delight” die in 1979 een hit werd. De groep hielp rapmuziek populair te maken en speelde een sleutelrol in de opkomst ervan als een mainstream genre.

Beroemde rappers:

 1. Kanye West
 2. Jay-Z
 3. Tupac Shakur
 4. The Notorious B.I.G.
 5. Eminem
 6. Nas
 7. Lil Wayne
 8. Drake
 9. Kendrick Lamar
 10. Travis Scott

Beroemde Nederlandse rappers

 • Def P is een Nederlandse rapper die in de jaren negentig bekendheid verwierf als lid van de groep Osdorp Posse. Hij heeft verschillende succesvolle soloalbums uitgebracht en staat bekend om zijn sociaal bewuste teksten.
 • Extince is een Nederlandse rapper die in de jaren negentig beroemd werd met zijn hitsingle ‘Binnenlandse Funk’. Hij heeft verschillende succesvolle albums uitgebracht en staat bekend om zijn energieke en charismatische podiumpresentatie.
 • Brainpower is een Nederlandse rapper die in de jaren negentig beroemd werd met zijn hitsingle “Dansplaat”. Hij heeft verschillende succesvolle albums uitgebracht en staat bekend om zijn sociaal bewuste teksten.
 • De Jeugd van Tegenwoordig is een Nederlandse rapgroep die is opgericht in 2004. De groep bestaat uit de leden Faberyayo, Vieze Fur en Willie Wartaal en heeft verschillende succesvolle albums uitgebracht.
 • Osdorp Posse was een Nederlandse rapgroep die werd opgericht in de jaren tachtig en bekend staat om zijn sociaal bewuste teksten en invloed op de Nederlandse hiphopscene. De groep bestond uit leden Def P, Raptile en Willem de Bruin en ze brachten tussen 1989 en 2002 verschillende succesvolle albums uit.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?