1. Home
  2. Gezondheid & Welzijn
  3. Hoofdpijn en Migraine: Wat is het verschil?

Hoofdpijn en Migraine: Wat is het verschil?

Hoofdpijn is een algemene pijn in je hoofd, terwijl migraine een heftige hoofdpijn is die vaak gepaard gaat met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid en soms ook met zichtproblemen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens ervaart. Het kan voelen als een drukkende of kloppende pijn in je hoofd. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en sinus hoofdpijn. Spanningshoofdpijn, de meest gangbare vorm, voelt vaak aan als een constante druk aan beide kanten van je hoofd. Het kan komen door stress, vermoeidheid of door bijvoorbeeld een verkeerde houding.

Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van andere factoren, zoals uitdroging, oogspanning, het drinken van te veel cafeïne of alcohol, en sommige mensen ervaren het bij een verkoudheid of griep. Om hoofdpijn te verlichten, helpt het soms om genoeg water te drinken, voor voldoende rust te zorgen en stress te verminderen. Pijnstillers kunnen ook uitkomst bieden, maar het is belangrijk om de oorzaak van je hoofdpijn te achterhalen om het effectief te kunnen behandelen en, indien mogelijk, te voorkomen.

hoofdpijn

Migraine

Migraine is een specifieke vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door intense, vaak eenzijdige pijn. Mensen die aan migraine lijden, ervaren soms ook aura’s voorafgaand aan de hoofdpijn, wat kan bestaan uit visuele stoornissen zoals het zien van flitsen of golvende bewegingen. Naast de hevige hoofdpijn kunnen symptomen van migraine misselijkheid, overgeven en extreme gevoeligheid voor licht en geluid zijn. Deze aanvallen kunnen enkele uren tot zelfs dagen duren.

De exacte oorzaak van migraine is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt te maken te hebben met genetische factoren en veranderingen in de manier waarop de hersenen functioneren. Triggers voor migraineaanvallen kunnen variëren van persoon tot persoon, inclusief bepaalde voedingsmiddelen, stress, veranderingen in het weer en hormonale schommelingen bij vrouwen.

Er is geen genezing voor migraine, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Dit kan het nemen van specifieke medicijnen zijn om een aanval te stoppen, preventieve medicatie om het aantal aanvallen te verminderen en veranderingen in levensstijl om bekende triggers te vermijden. Het bijhouden van een dagboek om te noteren wanneer aanvallen optreden en wat mogelijk de triggers waren, kan helpen bij het beheersen van migraine.

migraine

Het verschil tussen Hoofdpijn en Migraine

Hoewel hoofdpijn en migraine beide pijn in het hoofd veroorzaken, verschillen ze aanzienlijk in intensiteit, symptomen en de manier van behandeling. Het grootste verschil zit in de aard van de pijn en de bijkomende symptomen.

Hoofdpijn kan variëren van licht tot matig ongemak en beïnvloedt meestal beide zijden van het hoofd. Het wordt vaak omschreven als een drukkende of kloppende pijn. Hoofdpijn kan eenmalig voorkomen of regelmatig terugkomen, maar is over het algemeen minder beperkend dan migraine. De oorzaken van hoofdpijn zijn divers, waaronder stress, vermoeidheid of bepaalde medische aandoeningen. De behandeling richt zich vaak op het verlichten van de symptomen met rust of pijnstillers als paracetamol en ibuprofen.

Migraine daarentegen is een intense, vaak eenzijdige hoofdpijn die gepaard kan gaan met aura’s, misselijkheid, overgeven, en overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraineaanvallen kunnen uren tot dagen duren en zijn zo hevig dat ze dagelijkse activiteiten verstoren. De oorzaken van migraine zijn complex en omvatten genetische factoren en veranderingen in hersenactiviteit. De behandeling van migraine vereist een specifieke aanpak, inclusief medicatie om een aanval te stoppen of te voorkomen en het vermijden van bekende triggers.

Voordelen en nadelen van de behandelingen voor hoofdpijn en migraine variëren ook. Bij hoofdpijn zijn eenvoudige pijnstillers vaak voldoende en hebben weinig bijwerkingen. Bij migraine zijn specifiekere medicijnen nodig, die soms ernstige bijwerkingen kunnen hebben of minder effectief zijn als ze te vaak worden gebruikt.

Kortom, terwijl hoofdpijn een algemeen ongemak is dat met simpele middelen kan worden behandeld, is migraine een ernstiger aandoening die een gerichte en soms complexe behandeling vereist.

hoofdpijn vs migraine

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik weten of ik hoofdpijn of migraine heb?

Als je pijn over het hele hoofd voelt die meer drukkend dan kloppend is, heb je waarschijnlijk hoofdpijn. Als de pijn heel heftig is, aan één kant van je hoofd zit en je ook misselijk bent of niet goed tegen licht of geluid kan, kan het migraine zijn.

Wat kan ik doen om hoofdpijn te voorkomen?

Om hoofdpijn te voorkomen, zorg voor voldoende rust, drink genoeg water, probeer stress te verminderen en let op je houding. Ook regelmatige lichaamsbeweging kan helpen hoofdpijn te voorkomen.

Zijn er huismiddeltjes die helpen tegen hoofdpijn?

Ja, sommige mensen vinden verlichting bij hoofdpijn door rust te nemen in een donkere, stille kamer, een warme douche te nemen of een koud kompres op hun voorhoofd te leggen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Hoe kan ik een migraineaanval stoppen?

Zodra je voelt dat een migraineaanval begint, probeer dan in een rustige, donkere kamer te gaan liggen en neem de medicijnen die je arts heeft voorgeschreven. Het vermijden van triggers, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stress kan ook helpen een aanval te voorkomen.

Zijn er speciale diëten die helpen tegen migraine?

Sommige mensen merken dat hun migraine verbetert door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die als triggers kunnen werken, zoals chocolade, kaas of rode wijn. Een dagboek bijhouden van wat je eet en wanneer je migraine krijgt, kan helpen om je triggers te identificeren.

Kan migraine helemaal genezen worden?

Er is geen genezing voor migraine, maar met de juiste behandeling en het vermijden van bekende triggers kan de frequentie en ernst van de aanvallen vaak wel verminderd worden. Het is belangrijk om samen met een arts een behandelplan op te stellen.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie