1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Interieurstylist en binnenhuisarchitect: wat is het verschil?

Interieurstylist en binnenhuisarchitect: wat is het verschil?

Binnenhuisarchitect en interieurstylist zijn twee beroepen die te maken hebben met hoe de binnen van een gebouw eruit ziet, ieder op hun eigen manier.

Een binnenhuisarchitecten is de architect voor de binnenkant van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat de ruimte veilig en functioneel is voor de mensen die er gebruik van zullen maken. Ze zorgen er ook voor dat de ruimte voldoet aan de regels en voorschriften voor gebouwen.

Interieurstylisten zijn als de decorateurs van een gebouw. Ze werken aan de laatste details, zoals het uitkiezen van meubels, vloerkleden en versieringen. Ze helpen ook bij het kiezen van kleuren en patronen die de kamer er speciaal uit laten zien. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de kamer er goed uitziet en gezellig aanvoelt. De zogenaamde finishing and touch.

Wat is een interieurstylist?

Een interieurstylist is een professional die huiseigenaren en bedrijven helpt bij het creëren van visueel aantrekkelijke en functionele ruimtes. Ze werken nauw samen met klanten om hun behoeften en voorkeuren te begrijpen en gebruiken vervolgens hun kennis van ontwerp en decor om een ruimte om te vormen tot een samenhangende, stijlvolle en leefbare omgeving.

Interieurstylisten zijn experts op het gebied van kleur, verlichting, meubels en accessoires en weten hoe ze deze elementen kunnen gebruiken om een gewenste sfeer of look te creëren. Ze kunnen werken met een breed scala aan stijlen. Van modern en minimalistisch tot traditioneel en sierlijk. Ze hebben ook een goede kennis van de functionaliteit van een ruimte en hoe deze kan worden gebruikt om de algehele ervaring te verbeteren.

Interieurstylisten beginnen een project meestal met een intake met de klant. Tijdens dit gesprek bespreken ze de behoeften en doelen van de klant voor de ruimte, evenals hun budget en eventuele do’s en dont’s. Ze zullen ook in kaart brengen wat de bestaande kenmerken van de ruimte zijn. Zoals architectonische details, verlichting en vloeren.

Zodra de intake is voltooid maakt de stylist een concept of ontwerpplan voor de ruimte. Dit plan bevat details zoals kleurenschema’s, meubelindeling en decoratie-ideeën. De klant zal dan het plan bekijken en feedback geven, en de stylist zal de nodige aanpassingen doen.

Nadat het ontwerpplan is goedgekeurd, begint de interieurstylist met het zoeken en kopen van de benodigde items om het plan tot leven te brengen. Dit kunnen meubels, verlichting, textiel, accessoires en kunstwerken zijn. De stylist begeleidt ook het inrichtingsproces en zorgen ervoor dat alles correct wordt uitgevoerd.

Interieurstylisten kunnen aan verschillende projecten werken, waaronder woningen en commerciële ruimtes, maar ook speciale evenementen zoals fotoshoots, productlanceringen en pop-upwinkels. Sommige stylisten zijn gespecialiseerd in een specifiek type project, zoals woningen of evenementenstyling, terwijl anderen aan een breed scala aan projecten werken.

Al met al is een interieurstylist een expert in het creëren van visueel aantrekkelijke en functionele ruimtes. Ze werken samen met klanten om hun behoeften en voorkeuren te begrijpen en gebruiken vervolgens hun kennis van ontwerp en decor om een ruimte tot leven te brengen. Ze kunnen aan verschillende projecten werken en zijn gespecialiseerd in verschillende gebieden, en ze spelen een belangrijke rol om van een huis een thuis te maken of van een bedrijf een perfecte plek voor klanten om te bezoeken.

Soorten interieurstylisten

Er zijn verschillende soorten interieurstylisten, elk met hun eigen expertise. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Woning stylist: Deze stylisten zijn gespecialiseerd in het creëren van mooie en functionele woonruimtes. Ze kunnen met alles helpen, van het inrichten van een enkele kamer tot het opnieuw inrichten van een heel huis.
 2. Commerciële stylist: deze stylisten werken samen met bedrijven om visueel aantrekkelijke en functionele ruimtes te creëren die het merk weerspiegelen en klanten aantrekken. Ze kunnen werken aan projecten zoals het ontwerpen van een winkel, een restaurant of een kantoorruimte.
 3. Evenementen stylist: deze stylisten zijn gespecialiseerd in het creëren van prachtige en gedenkwaardige ruimtes voor speciale evenementen zoals bruiloften, feesten en productlanceringen. Ze kunnen met alles helpen, van het selecteren van de perfecte locatie tot het ontwerpen van het decor en het bepalen van de sfeer.
 4. Stylisten voor film- en fotoshoots: deze stylisten werken op de set om visueel aantrekkelijke scènes en achtergronden te creëren voor fotografie- en filmprojecten. Ze zijn experts in het selecteren van de juiste rekwisieten en accessoires om het onderwerp aan te vullen en de gewenste look te creëren.
 5. Persoonlijke stylisten: ze werken met individuen om een gepolijste en samenhangende look voor hen te creëren. Ze kunnen met alles helpen, van garderobe-keuze tot persoonlijke verzorging en accessoires.
 6. Historisch stylist: Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, restaureren en behouden van historische interieurs en gebouwen, ze hebben een uitvoerige kennis van de historische context, materialen en technieken die in het verleden werden gebruikt.
 7. Duurzame stylist: Ze zijn gespecialiseerd in het creëren van milieuvriendelijke en duurzame ruimtes, het gebruik van natuurlijke en niet-giftige materialen en het bevorderen van energie-efficiëntie.

Wat is een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect (of interieurarchitect) is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, plannen en uitvoeren van binnenruimtes. Ze werken aan zowel particuliere als zakelijke projecten en hun focus ligt op de functionele en esthetische aspecten van een ruimte. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van ruimtes die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook veilig, functioneel en toegankelijk.

Binnenhuisarchitecten beginnen een project door een grondige analyse van de ruimte uit te voeren, rekening houdend met factoren zoals de grootte, vorm en bestaande kenmerken. Ze houden ook rekening met de behoeften en voorkeuren van de klant, evenals met eventuele wettelijke of veiligheidsvereisten. Op basis van deze analyse creëren ze een ontwerpconcept voor de ruimte, inclusief details zoals de lay-out, materialen en afwerkingen.

Zodra het concept is goedgekeurd, zal de binnenhuisarchitect gedetailleerde plannen en specificaties voor de ruimte ontwikkelen, inclusief plattegronden, bouwtekeningen en technische tekeningen (elektriciteit en leidingwerk). Ze zullen ook verantwoordelijk zijn voor het toezicht op het bouwproces en ervoor zorgen dat de plannen correct worden uitgevoerd.

Binnenhuisarchitecten zijn experts in ruimteplanning, het proces van het organiseren van een ruimte om de functionaliteit en esthetische aantrekkingskracht te optimaliseren. Ze hebben een zeer goede kennis van bouwvoorschriften en weten hoe ze ruimtes moeten ontwerpen die zowel mooi als veilig zijn. Ook hebben ze verstand van materialen en afwerkingen en weten ze de juiste te selecteren om de gewenste look en feel te realiseren.

Binnenhuisarchitecten werken vaak samen met andere professionals zoals architecten, ingenieurs en aannemers om ervoor te zorgen dat een project op tijd en binnen budget wordt voltooid. Ze werken ook samen met andere specialisten zoals lichtontwerpers, akoestici en IT-infrastructuurprofessionals om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project goed geïntegreerd zijn.

Binnenhuisarchitecten kunnen aan een breed scala aan projecten werken, waaronder woonhuizen, kantoren, hotels en openbare ruimtes. Ze kunnen zich ook specialiseren in specifieke gebieden zoals gezondheidszorg, onderwijs of horecaontwerp.

Binnenhuisarchitect voor bouw of verbouw?

Binnenhuisarchitecten kunnen zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten worden betrokken.

Bij nieuwbouwprojecten werkt een binnenhuisarchitect samen met de architect en andere ontwerpprofessionals om het algehele ontwerpconcept voor het gebouw te creëren. Vervolgens ontwikkelen ze gedetailleerde bouwplannen en specificaties voor de binnenruimtes.

Bij renovatieprojecten zal een interieurarchitect met de klant samenwerken om hun behoeften en doelen voor de ruimte te begrijpen. Vervolgens beoordelen ze de bestaande structuur en maken ze een ontwerpconcept voor de renovatie. Denk hierbij aan wijzigingen in de indeling, materialen en afwerking van de ruimte. Ze zullen ook gedetailleerde plannen en specificaties voor de renovatie ontwikkelen en toezicht houden op het bouwproces om ervoor te zorgen dat de plannen correct worden uitgevoerd.

Binnen de architectuur komt heel veel rekenwerk te pas. Een architect moet rekening houden met bouw- en veiligheidsvoorschriften.

Hoe werken ze samen?

Interieurstylist en binnenhuisarchitect werken bij bouwprojecten vaak samen. Wanneer ze samenwerken, kunnen de interieurstylist en de binnenhuisarchitect hun unieke perspectieven en vaardigheden samenbrengen om een samenhangende en mooie ruimte te creëren. De binnenhuisarchitect zorgt ervoor dat de ruimte functioneel en veilig is en voldoet aan de bouwvoorschriften, terwijl de interieurstylist werkt aan het creëren van een visueel aantrekkelijke en comfortabele ruimte die de persoonlijke stijl van de klant weerspiegelt.

Verschil in kosten

De kosten voor het inhuren van een interieurstylist of een binnenhuisarchitect kunnen erg verschillen, dit is met name afhankelijk van factoren zoals ervaring, de omvang van het project en de locatie van het project. Over het algemeen zijn binnenhuisarchitecten duurder dan interieurstylisten, omdat ze een hoger opleidingsniveau hebben en gediplomeerde professionals zijn. Je kan jezelf niet zomaar een binnenhuisarchitect noemen.

Binnenhuisarchitecten hebben doorgaans minimaal een bachelordiploma en hebben vaak aanvullende diploma’s of certificeringen op zak. Binnenhuisarchitecten zijn ervoor verantwoordelijk dat het ontwerp in overeenstemming is met bouwvoorschriften en voorschriften en dat de ruimte veilig, functioneel en toegankelijk is, wat extra kennis en werk vereist.

Aan de andere kant hoeven interieurstylisten vaak geen formele opleiding te volgen om zichzelf interieurstylist te kunnen noemen, maar ze hebben wel kennis en expertise op het gebied van ontwerpen en decoreren. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van visueel aantrekkelijke en functionele ruimtes die de behoeften en voorkeuren van de klant weerspiegelen, maar ze hoeven er niet voor te zorgen dat deze voldoet aan bouwvoorschriften en andere veiligheidsvoorschriften.

Dat gezegd hebbende, kunnen de kosten voor het inhuren van een interieurstylist of een interieurarchitect sterk variëren, afhankelijk van het specifieke project en de ervaring van de professional. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van het inhuren van een professional op de lange termijn de moeite waard kunnen zijn, omdat ze je kunnen helpen kostbare fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat de ruimte naar je wens wordt ontworpen en ingericht.

Samengevat

 • Opleiding en kwalificaties: Binnenhuisarchitecten hebben doorgaans minimaal een relevante bachelordiploma en kunnen aanvullende certificaten of aanvullende diploma’s hebben Interieurstylisten hoeven misschien geen formele opleiding te hebben gevolgd, maar ze hebben wel kennis en expertise op het gebied van ontwerpen en decoreren.
 • Verantwoordelijkheden: Binnenhuisarchitecten zijn verantwoordelijk voor het creëren van veilige, functionele en toegankelijke ruimtes, inclusief plattegronden, bouwplannen, verhogingen en elektrische en sanitaire tekeningen, en houden toezicht op het bouwproces. Ze zorgen er ook voor dat het ontwerp in overeenstemming is met de bouwvoorschriften en veiligheidsvoorschriften. Interieurstylisten zijn verantwoordelijk voor het creëren van visueel aantrekkelijke en functionele ruimtes die de behoeften en voorkeuren van de klant weerspiegelen. Ze werken met kleurenschema’s, meubilair, decoratie-ideeën en accessoires.
 • Juridisch aspect: Binnenhuisarchitecten zijn gediplomeerde professionals en moeten zich houden aan bouwvoorschriften en voorschriften. Interieurstylisten hebben deze wettelijke verplichting niet.
 • Focus: Binnenhuisarchitecten richten zich meer op het functionele en structurele aspect van de ruimte, terwijl interieurstylisten zich meer richten op het esthetische aspect van de ruimte.
 • Kosten: Binnenhuisarchitecten zijn over het algemeen duurder dan interieurstylisten, vanwege het vereiste opleidingsniveau, training en licentiestatus.
 • Werk samen met andere professionals: Binnenhuisarchitecten werken nauw samen met andere ontwerp- en bouwprofessionals zoals architecten, ingenieurs en aannemers om ervoor te zorgen dat een project op tijd, binnen het budget en naar tevredenheid van de klant wordt voltooid. Interieurstylisten werken ook samen met andere specialisten zoals lichtontwerpers, akoestici en IT-infrastructuurprofessionals om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project goed geïntegreerd zijn.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant