1. Home
 2. Sport en vrije tijd
 3. Kano en kajak: wat is het verschil?

Kano en kajak: wat is het verschil?

Kanoën en kajakken zijn populaire watervoertuigen waarmee je op eigen kracht een vaartochtje kan maken. Zowel de kano en kajak is een kleine smalle boot, maar er zijn verder wel duidelijke verschillen tussen beide vaartuigen. In dit artikel een overzicht van de verschillen tussen een kano en kajak.

Wat is een kano?

Een kano is een smalle open boot die meestal wordt voortbewogen door een enkele persoon met behulp van een peddel. Kano’s worden traditioneel gemaakt van hout of boomschors, maar moderne versies zijn vaak gemaakt van glasvezel en aluminium.

De geschiedenis van kanoën gaat duizenden jaren terug, de oudste kano ontdekt is in 1955 gevonden in Nederland, daterend uit 8200 voor Christus. Inheemse Amerikanen hebben ook een lange geschiedenis van kanoën, waarbij ze de kano’s gebruiken voor transport en jacht.

Kano’s zijn ontworpen om stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren in kalm water. Ze zijn doorgaans breder en korter dan kajaks, met een meer afgeronde bodem en hogere zijkanten. Kano’s zijn ook ontworpen met een vlakke bodem, waardoor ze door ondiep water en door krappe wateren kunnen navigeren.

Er zijn twee soorten kano’s: solokano’s en tandemkano’s. Solo-kano’s zijn ontworpen voor één persoon en zijn meestal korter en smaller dan tandem-kano’s. Tandemkano’s daarentegen zijn ontworpen voor twee of meer personen en zijn doorgaans langer en breder dan solokano’s.

Kano’s worden meestal gebruikt voor recreatieve activiteiten zoals vissen, bezienswaardigheden bekijken en gewoon een stukje varen. Ze zijn ook populair bij expedities in de wildernis en peddeltochten over lange afstanden. Kanovaren kan een ontspannende activiteit zijn.

Over het algemeen zijn kano’s een veelzijdige en populaire keuze voor watersporters die rustige wateren willen verkennen en van buiten zijn houden.

Op deze plekken is het prachtig kanovaren

Er zijn veel mooie en iconische plekken op de wereld waar je kunt kanoën. Enkele van de beroemdste plekken om te kanoën wereldwijd zijn:

 1. De Okavango-delta in Botswana: De Okavango-delta is een uitgestrekt, waterrijk gebied in Botswana met een grote verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder nijlpaarden, krokodillen en een verscheidenheid aan vogelsoorten. Kanoën door deze delta is een geweldige manier om dit unieke en diverse ecosysteem te verkennen.
 2. De Amazone-rivier in Zuid-Amerika: De Amazone is de langste en breedste rivier ter wereld en het is ook een geweldige plek om te kanoën. De rivier stroomt door het Amazone-regenwoud, waar een grote verscheidenheid aan planten en dieren leven. Kanoën door de Amazone is een geweldige manier om deze uitgestrekte en diverse regio te verkennen.
 3. De rivier de Ganges in India: De Ganges is een heilige rivier in India die door hindoes wordt vereerd als een godin. De rivier is ook een geweldige plek om te kanoën, met een verscheidenheid aan rustige en uitdagende wateren om te verkennen. Kanoën door de Ganges is een geweldige manier om de rijke cultuur en geschiedenis van India te ervaren.
 4. De Yangtze-rivier in China: De Yangtze is de langste rivier van Azië en het is ook een geweldige plek om te kanoën. De rivier stroomt door een verscheidenheid aan landschappen, waaronder bergen, valleien en steden, en biedt een gevarieerde en opwindende peddelervaring.
 5. De Murray River in Australië: De Murray is de langste rivier van Australië en is een populaire bestemming om te kanoën. De rivier stroomt door een verscheidenheid aan landschappen, waaronder wetlands, bossen en graslanden, en biedt een gevarieerde en opwindende peddelervaring.
kanovaren
Kanovaren

Wat is een kayak?

Een kajak is een kleine, smalle boot die meestal wordt voortbewogen door een enkele persoon met behulp van een peddel. Kajaks zijn ontworpen om slank en gestroomlijnd te zijn, met een spitse boeg en een wijd uitlopende achtersteven om zo goed door het water te snijden. Ze zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals plastic, glasvezel of koolstofvezel.

Er zijn verschillende soorten kajaks, waaronder recreatieve kajaks, toerkajaks en wildwaterkajaks. Recreatieve kajaks zijn ontworpen voor kalm water en zijn meestal korter en breder dan andere soorten kajaks. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren en stabiel, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor beginners of mensen die willen ontspannen op het water. Toerkajaks zijn ontworpen voor langere tochten op zowel kalm als ruw water. Ze zijn langer en smaller dan recreatieve kajaks, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen peddelen. Wildwaterkajaks zijn ontworpen voor ruw, turbulent water en zijn meestal korter en wendbaarder dan andere soorten kajaks.

Op deze plekken kan je prachtig kayakken

 1. De Noorse fjorden: De Noorse fjorden zijn een reeks diepe, smalle inhammen in Noorwegen die worden omgeven door steile kliffen en bergen. Kajakken door de fjorden is een geweldige manier om deze prachtige en ruige regio te verkennen.
 2. Het Great Barrier Reef in Australië: Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en het is ook een geweldige plek om te kajakken. Het rif herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren, en kajakken door het rif is een geweldige manier om de schoonheid en diversiteit van dit unieke ecosysteem te waarderen.
 3. De Galapagos Eilanden in Ecuador: De Galapagos Eilanden zijn een groep vulkanische eilanden in de Stille Oceaan die bekend staan om hun unieke flora en fauna. Kajakken door de eilanden is een geweldige manier om deze diverse en iconische regio te verkennen.
 4. De Ha Long-baai in Vietnam: Ha Long-baai is een prachtige regio in Vietnam die bekend staat om zijn prachtige kristalheldere water. Kajakken door de baai is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van deze regio te waarderen.
 5. Het Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland: Fiordland National Park is een prachtige regio in Nieuw-Zeeland die bekend staat om zijn prachtige fjorden, meren en bergen. Kajakken door het park is een geweldige manier om deze ruige en mooie regio te verkennen.

Wanneer een kayak en wanneer een kano?

Zowel kajaks als kano’s zijn populaire keuzes voor watersporters, toch hebben beide hun eigen specifieke kenmerken en specialiteiten.

Wanneer een kajak gebruiken:

 • Als je een boot wilt die gemakkelijk te vervoeren is: Kajaks zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals plastic, glasvezel of koolstofvezel, waardoor ze gemakkelijk te vervoeren zijn.
 • Als je een boot wilt die efficiënter is om te peddelen: Kajaks zijn doorgaans smaller en langer dan kano’s, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen peddelen.
 • Als je een boot wilt die beter te manoeuvreren is: Kajaks zijn doorgaans beter manoeuvreerbaar dan kano’s, waardoor ze een goede keuze zijn om door krappe ruimtes of ruw water te navigeren.
 • Als je een boot wilt die comfortabeler is: sommige kajaks zijn ontworpen met een zitpositie die comfortabeler is voor lange tochten.

Wanneer een kano gebruiken:

 • Als je een boot wilt die stabieler is: kano’s zijn doorgaans breder en korter dan kajaks, met een rondere bodem en hogere zijkanten. Dit maakt ze stabieler op het water, wat vooral belangrijk is voor beginners of minder ervaren peddelaars.
 • Als je een boot wilt die meer spullen kan vervoeren: Kano’s zijn doorgaans groter en hebben meer open ruimte dan kajaks, waardoor ze een goede keuze zijn voor het vervoeren van uitrusting en voorraden.
 • Als je een boot wilt die socialer is: kano’s zijn meestal ontworpen voor twee of meer personen, waardoor ze een goede keuze zijn om met vrienden of familie te peddelen.

Samengevat: verschil kano en kayak

 • Ontwerp: Kano’s zijn doorgaans breder en korter dan kajaks, met een meer afgeronde bodem en hogere zijkanten. Dit maakt ze stabieler op het water, wat vooral belangrijk is voor beginners of minder ervaren peddelaars. Kajaks zijn meestal smaller en langer dan kano’s, met een spitse boeg en een uitlopende achtersteven om zo optimaal door het water te glijden.
 • Voortstuwing: Kano’s worden meestal voortbewogen door een enkele persoon met behulp van een enkelbladige peddel. De vaarder zit met zijn gezicht naar voren in de boot en maakt een heen-en-weer beweging om de kano te peddelen. Kajaks worden meestal voortbewogen door een enkele persoon met behulp van een tweebladige peddel. De vaarder zit met zijn gezicht naar voren in de boot en maakt een zij-aan-zij beweging om de kajak te peddelen.
 • Gebruik: Kano’s worden meestal gebruikt voor recreatieve activiteiten zoals vissen, bezienswaardigheden bekijken en een rondje varen. Ze zijn ook populair voor expedities in de wildernis en peddeltochten over lange afstanden. Kajaks worden ook gebruikt voor recreatieve activiteiten, maar ze zijn ook populair voor meer uitdagende peddelervaringen, zoals wildwatervaren en oceaanpeddelen.
 • Soorten: Er zijn twee hoofdtypen kano’s: solo-kano’s en tandem-kano’s. Solo-kano’s zijn ontworpen voor één persoon en zijn meestal korter en smaller dan tandem-kano’s. Tandemkano’s daarentegen zijn ontworpen voor twee of meer personen en zijn doorgaans langer en breder dan solokano’s. Er zijn ook verschillende soorten kajaks, waaronder recreatieve kajaks, toerkajaks en wildwaterkajaks. Recreatieve kajaks zijn ontworpen voor kalm water en zijn meestal korter en breder dan andere soorten kajaks. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren en stabiel, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor beginners of mensen die willen ontspannen op het water. Toerkajaks zijn ontworpen voor langere tochten op zowel kalm als ruw water. Ze zijn langer en smaller dan recreatieve kajaks, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen peddelen. Wildwaterkajaks zijn ontworpen voor ruw, turbulent water en zijn meestal korter en wendbaarder dan andere soorten kajaks.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant