1. Home
  2. Huis & Tuin
  3. Keramisch en Inductie: Wat is het verschil?

Keramisch en Inductie: Wat is het verschil?

Keramische kookplaten verwarmen pannen met verwarmingselementen onder een glazen oppervlak, terwijl inductiekookplaten magnetische velden gebruiken om direct in de pan warmte op te wekken. Hierdoor is inductie sneller en energiezuiniger.

Keramische kookplaten

Een keramische kookplaat werkt met verwarmingselementen die zich onder een glad, glazen oppervlak bevinden. Wanneer je de kookplaat aanzet, worden deze elementen heet en geven ze warmte af aan de pan die op het glas staat. Het opwarmen van een keramische kookplaat duurt iets langer vergeleken met andere kooktechnologieën, zoals inductie, omdat de warmte eerst door het glas moet voordat het de pan bereikt.

Een groot voordeel van keramische kookplaten is dat ze relatief gemakkelijk schoon te maken zijn, dankzij het vlakke oppervlak zonder kieren of naden waar etensresten in kunnen blijven zitten. Ook zijn ze vaak goedkoper in aanschaf dan inductiekookplaten. Je kunt allerlei soorten pannen gebruiken op een keramische kookplaat, zolang de bodem maar vlak is voor een goede warmteoverdracht.

Echter, keramische kookplaten zijn minder energie-efficiënt dan inductiekookplaten. Dit komt doordat een deel van de warmte verloren gaat aan de lucht rondom de pan, in plaats van dat alle energie direct aan het koken wordt besteed. Daarnaast blijft het oppervlak na gebruik nog een tijdje heet, wat een veiligheidsrisico kan vormen, vooral in huishoudens met kleine kinderen.

Een ander punt is dat je tijdens het koken minder precieze temperatuurcontrole hebt in vergelijking met inductiekoken. Het aanpassen van de temperatuur gaat geleidelijker, waardoor het iets lastiger kan zijn om gerechten op exact de juiste temperatuur te bereiden.

keramisch

Inductiekookplaten

Een inductiekookplaat gebruikt een heel andere techniek dan een keramische kookplaat. Het genereert warmte door middel van een elektromagnetisch veld dat direct inwerkt op de pan. Dit betekent dat de kookplaat zelf niet heet wordt, maar de warmte rechtstreeks in de bodem van de pan wordt opgewekt. Voor het koken met inductie heb je speciale pannen nodig die magnetisch zijn, zoals pannen van gietijzer of bepaalde roestvrijstalen soorten.

Een groot voordeel van inductiekoken is de snelheid waarmee de pan opwarmt, wat zorgt voor een kortere kooktijd. Daarnaast is inductie energiezuiniger dan keramisch koken omdat er minder warmte verloren gaat aan de omgeving; de energie wordt direct gebruikt om het eten te verwarmen. Dit maakt inductiekoken niet alleen sneller, maar ook zuiniger.

Inductiekookplaten zijn ook veiliger in gebruik. Omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, is er minder risico op brandwonden als je per ongeluk het oppervlak aanraakt. Dit aspect maakt inductie een goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen.

Een ander significant voordeel is de precieze temperatuurregeling. Je kunt de temperatuur snel en nauwkeurig aanpassen, wat ideaal is voor gerechten die een specifieke bereidingstemperatuur vereisen. Dit maakt inductiekoken favoriet bij veel hobbykoks en professionals.

Echter, inductiekookplaten zijn vaak duurder in aanschaf dan keramische kookplaten en je moet mogelijk investeren in nieuwe pannen als je huidige set niet geschikt is voor inductie. Daarnaast kunnen ze bij sommige modellen een zoemend of tikkend geluid maken tijdens het gebruik, wat als storend ervaren kan worden.

inductie

Het verschil tussen Keramische kookplaten en Inductiekookplaten

Het belangrijkste verschil tussen keramische en inductiekookplaten ligt in de manier waarop ze warmte genereren en overdragen aan de pan. Keramische kookplaten verwarmen door middel van verwarmingselementen onder een glasplaat, die op hun beurt de pan verwarmen. Dit proces is indirect: de warmte moet eerst door het glas heen voordat het de pan bereikt. Inductiekookplaten daarentegen creëren een elektromagnetisch veld dat direct de bodem van de pan opwarmt, mits deze van een magnetisch materiaal is gemaakt.

Voordelen en nadelen

Keramische kookplaten zijn vaak voordeliger in aanschaf en je hebt geen speciale pannen nodig. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden dankzij het gladde oppervlak. Echter, ze zijn minder energiezuinig omdat een deel van de warmte verloren gaat aan de lucht. Ook is de temperatuurcontrole minder precies en blijft het oppervlak na gebruik nog lang heet, wat een veiligheidsrisico kan vormen.

Inductiekookplaten blinken uit in snelheid, energiezuinigheid en veiligheid. Ze warmen pannen snel op en zijn efficiënter omdat er minder warmte verloren gaat. Ze zijn veiliger omdat het oppervlak niet heet wordt en bieden een zeer precieze temperatuurregeling. De nadelen zijn de hogere aanschafprijs, de noodzaak voor speciale pannen en soms het geluid dat ze produceren tijdens het koken.

Conclusie

De keuze tussen een keramische en een inductiekookplaat hangt af van persoonlijke voorkeuren, kookgewoonten, en budget. Als je waarde hecht aan snelheid, energiezuinigheid, en veiligheid, en bereid bent te investeren in speciale pannen, dan is een inductiekookplaat de beste keuze. Heb je echter een beperkter budget, wil je geen nieuwe pannen kopen en vind je een gemakkelijke schoonmaak belangrijker, dan kan een keramische kookplaat beter aan je behoeften voldoen.

keramisch vs inductie

Veelgestelde vragen

Wat voor pannen heb ik nodig voor een keramische kookplaat?

Voor een keramische kookplaat kun je de meeste soorten pannen gebruiken, zolang de bodem maar vlak is. Dit zorgt voor een goede warmteoverdracht. Pannen van roestvrijstaal, gietijzer en de meeste andere materialen zijn geschikt.

Kan ik mijn huidige pannen gebruiken op een inductiekookplaat?

Om te koken op een inductiekookplaat, moeten je pannen magnetisch zijn. Dit betekent dat niet alle pannen geschikt zijn. Je kunt dit testen door een magneet tegen de bodem van de pan te houden; als deze blijft plakken, is de pan geschikt voor inductie.

Is een keramische kookplaat moeilijk schoon te maken?

Nee, in tegendeel. Keramische kookplaten staan juist bekend om hun gemak in onderhoud. Dankzij het gladde oppervlak kun je gemorste etensresten en vloeistoffen eenvoudig wegvegen zodra de kookplaat is afgekoeld.

Hoe energiezuinig is inductiekoken in vergelijking met keramisch koken?

Inductiekoken is over het algemeen energiezuiniger dan keramisch koken. Dit komt omdat bij inductiekoken de warmte direct in de pan wordt opgewekt, waardoor er minder warmte verloren gaat aan de lucht. Hierdoor is er minder energie nodig om te koken.

Is inductiekoken veiliger dan keramisch koken?

Ja, inductiekoken wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan keramisch koken. Dit komt omdat het oppervlak van de inductiekookplaat zelf niet heet wordt, waardoor het risico op brandwonden vermindert. Dit maakt het een veilige optie voor huishoudens met kinderen.

Hoe lang gaat een inductiekookplaat mee?

De levensduur van een inductiekookplaat kan variëren afhankelijk van het merk, model en hoe goed je ermee omgaat. Over het algemeen hebben inductiekookplaten een lange levensduur, vaak langer dan keramische kookplaten, mede door het ontbreken van mechanische onderdelen die kunnen slijten.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie