1. Home
  2. Technologie
  3. Kinderwagen en wandelwagen: wat is het verschil?

Kinderwagen en wandelwagen: wat is het verschil?

Het is belangrijk dat je een baby goed en veilig kan vervoeren, naast het kopen van een autostoeltje is het daarom handig om een kinderwagen en een wandelwagen aan te schaffen.

Als je in verwachting bent van je eerste kindje zal je talloze dingen voor het eerst moeten gaan schaffen. Babykleertjes, het inventaris voor een kinderkamer, speelgoed, luiers (veel luiers!) en hulpmiddelen om je baby makkelijk mee te vervoeren. Als je een baby in de auto wilt vervoeren dan is een autostoeltje verplicht, niet verplicht maar toch erg handig is de aanschaf van een kinderwagen en een wandelwagen.

wandelwagen
Een wandelwagen

Kinderwagen vs wandelwagen

Een kinderwagen is eigenlijk een wieg op wielen die je gebruikt zolang je baby niet in staat is om voor lange tijd zelfstandig te zitten. Vooral in de begintijd is een kinderwagen ook erg handig als slaapplek, aangezien een baby dan nog geen vast slaapritme heeft en regelmatig op willekeurige tijdstippen in slaap valt. Over het algemeen zal de baby de eerste tijd bij je op de slaapkamer slapen, ook daar zou je de kinderwagen voor kunnen gebruiken, als alternatief voor een los wiegje.

Is je baby inmiddels in staat om goed te zitten dan kan je overgaan op het gebruik van een wandelwagen. De baby kan hierin zitten en dus veel meer om zich heenkijken, dus meer interactie met de omgeving maar ook met jou als ouder. Omdat de baby in deze fase meer beweeglijk is, beschikt een wandelwagen over riempjes.

Tegenwoordig kan je een combiwagen aanschaffen, je hebt dan één onderstel waarop je een reiswieg en een wandelwagenzitje kan zetten, en bij de nieuwste modellen kan je vaak ook nog een autostoeltje op dit onderstel plaatsen. De meest wandelwagens bieden tegenwoordig ook meerdere zitstanden, hierdoor kan je sneller de overstap van kinderwagen naar wandelwagen maken, aangezien je het zitje in ligstand of semi-ligstand kan zetten. Je zal merken dat er een overgangsfase komt, je kindje is duidelijk klaar met de reiswieg van de kinderwagen maar jijzelf vindt de wandelwagen nog wat te vroeg omdat je spruit nog niet (goed) kan zitten. Een wandelwagen met verstelbaar zitje is dan heel handig.

De combiwagen

Een combiwagen is dus een kinderwagen en wandelwagen in één. Kies voor een wagen die het beste bij je woonomgeving past, zal je voornamelijk op de stoep en andere verharde paden lopen, dan is een (combi)wagen met drie wielen geschikt, deze zijn erg wendbaar. Zal je regelmatig de bossen ingaan dan moet je onderstel ruig terrein kunnen weerstaan, kies van voor vier wielen gevuld met lucht en genoeg vering. Vergeet niet direct een regenscherm en muggennet te kopen, en een voetenzak is ook een must voor in de wandelwagen.

Een kinderwagen is dus een reiswieg op wielen, geschikt voor baby’s in de eerste maanden van hun leven, ook te gebruiken als slaapwiegje. Een wandelwagen is een zitje op een onderstel met wielen, geschikt voor baby’s die al goed kunnen zitten.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant