1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Klant en cliënt: wat is het verschil?

Klant en cliënt: wat is het verschil?

In de zakenwereld worden de termen klant en cliënt vaak door elkaar gebruikt om te verwijzen naar personen of organisaties die goederen of diensten bij hen kopen. Er is echter een subtiel maar belangrijk verschil tussen deze twee termen. Een klant is iemand die goederen of diensten van een bedrijf koopt, terwijl een cliënt iemand is die professionele diensten van een persoon of organisatie ontvangt.

Wat is een klant?

Een klant is een persoon of organisatie die goederen of diensten koopt van een bedrijf. Klanten spelen een cruciale rol in het succes van een bedrijf, aangezien zij de inkomsten leveren waarmee het bedrijf kan opereren en groeien.

Er zijn veel verschillende soorten bedrijven die hoofdzakelijk met klanten werken, zoals:

 1. Winkels, die goederen en diensten rechtstreeks aan consumenten verkopen.
 2. Online retailers, die goederen en diensten via internet verkopen.
 3. Supermarkten, die voedsel en huishoudelijke producten aan consumenten verkopen.
 4. Benzinestations, die brandstof en artikelen aan consumenten verkopen.
 5. Restaurants, die eten en drinken verkopen aan consumenten.
 6. Hotels, die kamers en andere extra’s aan reizigers verkopen.
 7. Bioscopen, die kaartjes verkopen aan bioscoopbezoekers.
 8. Sportscholen, die lidmaatschappen en fitnesslessen aan consumenten verkopen.
 9. Apotheken, die medicijnen op recept en vrij verkrijgbare medicijnen aan consumenten verkopen.
 10. Autodealers, die nieuwe en gebruikte voertuigen aan consumenten verkopen.
 11. Kledingwinkels, die kleding en accessoires verkopen aan consumenten.

Ongeacht hun type verwachten alle klanten producten of diensten van hoge kwaliteit die aan hun behoeften en verwachtingen voldoen. Om klanten te behouden en ervoor te zorgen dat ze terugkomen, moeten bedrijven streven naar uitstekende klantenservice en reageren op feedback en klachten van klanten. Door sterke relaties met hun klanten op te bouwen, kunnen bedrijven loyale klanten creëren die eerder geneigd zijn hun producten of diensten aan anderen aan te bevelen.

Een klant in een koffiehuis

Wat is een cliënt?

Een cliënt is een persoon of organisatie die professionele diensten ontvangt van een andere persoon of organisatie. Cliënten zoeken vaak professionele diensten om hen te helpen specifieke problemen op te lossen of specifieke doelen te bereiken.

Er zijn veel verschillende soorten bedrijven die vooral met cliënten werken, zoals:

 1. Advocatenkantoren, die juridische cliënten bedienen, zoals particulieren, bedrijven en overheidsinstanties.
 2. Financiële planning en beleggingsondernemingen, die financiële cliënten bedienen, zoals particulieren, gezinnen en bedrijven.
 3. Adviesbureaus, die een breed scala aan cliënten bedienen, waaronder bedrijven, overheidsinstanties en non-profitorganisaties.
 4. Marketing- en PR-bedrijven, die cliënten bedienen zoals bedrijven, beroemdheden en politici.
 5. Webdesign bedrijven, die cliënten bedienen zoals bedrijven, non-profitorganisaties en particulieren.
 6. Softwareontwikkelaars, die cliënten bedienen zoals bedrijven en overheidsinstanties.
 7. Medische praktijken, die cliënten bedienen, zoals individuen en gezinnen.
 8. Architectenbureaus, die cliënten bedienen zoals bedrijven, overheidsinstanties en particulieren.
 9. Therapiepraktijken, die cliënten bedienen zoals individuen, gezinnen en groepen.

Om hun klanten effectief van dienst te kunnen zijn, moeten professionals de behoeften en doelen van hun cliënten goed begrijpen, en deskundig advies en begeleiding kunnen geven om hen te helpen succes te behalen. Het opbouwen van sterke relaties met klanten is de sleutel tot het behouden van een succesvolle professionele praktijk, aangezien tevreden klanten eerder terugkomen voor aanvullende diensten en de professional eerder aanbevelen aan anderen.

Cliënt of klant, wat heeft prioriteit?

Zowel cliënten als klanten zijn belangrijk voor bedrijven, omdat ze de inkomsten opleveren waarmee het bedrijf kan opereren en groeien. Het relatieve belang van cliënten en klanten kan echter variëren, afhankelijk van het specifieke bedrijf en het bedrijfsmodel.

Voor bedrijven die afhankelijk zijn van herhalingsaankopen van een klein aantal cliënten, zoals advocatenkantoren of adviesbureaus, is het van cruciaal belang om sterke relaties met deze cliënten te onderhouden. Deze bedrijven geven vaak prioriteit aan klanttevredenheid en herhaalbezoek, omdat het verlies van een cliënt een aanzienlijke impact kan hebben op het bedrijf.

Aan de andere kant kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van een groot aantal eenmalige klanten, zoals winkels of online retailers, prioriteit geven aan het werven van nieuwe klanten boven het behouden van bestaande klanten. Deze bedrijven richten zich vaak op marketing en strategieën voor klantenwerving om nieuwe klanten aan te trekken, en investeren mogelijk niet zo veel in inspanningen om klanten te behouden.

Veelgestelde vragen over klanten en cliënten

Wat is het verschil tussen een cliënt en een klant?
Een cliënt is een persoon of organisatie die professionele diensten ontvangt van een andere persoon of organisatie. Een klant is een persoon of organisatie die goederen of diensten koopt van een bedrijf.
Zijn alle cliënten klanten en zijn alle klanten cliënt?
Nee, niet alle cliënten zijn klanten en niet alle klanten zijn cliënten. Een cliënt is iemand die professionele diensten ontvangt, terwijl een klant iemand is die goederen of diensten koopt. Een cliënt van een advocatenkantoor is bijvoorbeeld geen klant, aangezien hij geen product koopt, maar een dienst ontvangt. Aan de andere kant is een klant van een winkel geen cliënt, aangezien hij geen professionele diensten ontvangt, maar eerder een product koopt.
Wat is belangrijker voor een bedrijf, klanten of cliënten?
Zowel cliënten als klanten zijn belangrijk voor bedrijven, omdat ze de inkomsten opleveren waarmee het bedrijf kan opereren en groeien. Het relatieve belang van cliënten en klanten kan echter variëren, afhankelijk van het specifieke bedrijf en het bedrijfsmodel. Bedrijven die afhankelijk zijn van terugkerende klanten van een klein aantal cliënten, kunnen prioriteit geven aan klanttevredenheid en -behoud, terwijl bedrijven die afhankelijk zijn van een groot aantal eenmalige klanten prioriteit kunnen geven aan het werven van nieuwe klanten.
Hoe kunnen bedrijven zowel klanten als cliënten effectief bedienen en beheren?
Om zowel cliënten als klanten effectief te bedienen en te beheren, moeten bedrijven zich richten op het opbouwen van sterke relaties met beide groepen. Dit kan inhouden dat ze producten of diensten van hoge kwaliteit aanbieden, uitstekende klantenservice bieden en reageren op feedback en klachten van klanten. Bedrijven moeten er ook naar streven de unieke behoeften en voorkeuren van hun cliënten en klanten te begrijpen en hun marketing- en verkoopstrategieën daarop af te stemmen. Ten slotte moeten bedrijven hun relaties met cliënten en klanten voortdurend herzien en beoordelen om eventuele verbeterpunten op te speuren.


Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant