1. Home
 2. Technologie
 3. Kunstmatige intelligentie en algoritme: wat is het verschil?

Kunstmatige intelligentie en algoritme: wat is het verschil?

In de dagelijkse taal worden de termen kunstmatige intelligentie (in het Engels artificial intelligence) en “algoritme” vaak door elkaar gebruikt, alsof ze hetzelfde betekenen. Hoewel ze allebei onder de paraplu van informatica en technologie vallen, zijn kunstmatige intelligentie en algoritmen niet hetzelfde.

Kunstmatige intelligentie, of AI, beschrijft het vermogen van een machine om menselijk denken en gedrag na te bootsen. Dit kan betrekking hebben op vaardigheden als besluitvorming, leren en probleemoplossing. Robotica, machine learning, natuurlijke taalverwerking en andere technologieën en methode’s maken allemaal deel uit van het brede veld van kunstmatige intelligentie (AI).

Aan de andere kant volgt een computer een specifieke reeks instructies of regels die bekend staan als een algoritme om een taak uit te voeren. Een algoritme is een methode die een probleem oplost of iemand stap voor stap helpt een doel te bereiken. Talrijke disciplines, zoals wiskunde, informatica en techniek, maken gebruik van algoritmen.

AI en algoritmen verschillen aanzienlijk doordat AI zich bezighoudt met het simuleren van menselijke intelligentie, terwijl algoritmen zich bezighouden met het oplossen van specifieke problemen of het bereiken van specifieke doelstellingen. Hoewel sommige algoritmen als AI worden beschouwd, is AI zelf niet van toepassing op alle algoritmen.

Een ander onderscheid is dat machine learning, het vermogen van een computer om de prestaties van een bepaalde taak te verbeteren door gegevens te bestuderen en zich aan te passen aan nieuwe invoer, vaak wordt gebruikt in AI. Aan de andere kant zijn algoritmen doorgaans statisch en evolueren of wijzigen ze niet in de loop van de tijd.

Algoritmen en kunstmatige intelligentie zijn verwant, maar ze zijn niet hetzelfde. Algoritmen zijn specifieke sets instructies voor het oplossen van problemen of het bereiken van doelstellingen, terwijl AI zich richt op het imiteren van menselijke intelligentie.

Voorbeelden kunstmatige intelligentie

Er zijn talloze voorbeelden van kunstmatige intelligentie (KI), omdat KI kan worden toegepast op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hier zijn vier voorbeelden:

 1. AI wordt gebruikt door Siri, de virtuele assistent op Apple-apparaten, om gebruikersopdrachten te begrijpen en uit te voeren.
 2. AI wordt door de zoekmachine van Google gebruikt om de precisie en relevantie van de zoekresultaten te vergroten.
 3. Op basis van hun kijkgeschiedenis gebruikt Netflix AI om films en tv-programma’s aan hun gebruikers voor te stellen.
 4. AI wordt veel gebruikt in moderne voertuigen om bestuurders te helpen bij taken als rijstrook detectie en adaptive cruisecontrol.
 5. Het gebruik van kunstmatige intelligentie bij medische diagnoses stelt artsen in staat om preciezere en effectievere diagnoses te stellen op basis van symptomen en andere patiëntgegevens.

Nadelen kunstmatige intelligentie

Er zijn enkele potentiële nadelen van het gebruik van kunstmatige intelligentie, waaronder:

 1. Het potentiële verlies van banen is een van de belangrijkste nadelen van AI. AI en automatisering kunnen werknemers van vlees en bloed in steeds meer industrieën vervangen. Dit risico zal steeds groter worden naarmate kunstmatige intelligentie steeds intelligenter wordt.
 2. AI-systemen kunnen bevooroordeeld zijn en oneerlijke of discriminerende beslissingen nemen.
 3. AI kan worden misbruikt voor criminele activiteiten zoals hacken en andere online misdaden.
 4. Het kan duur zijn om AI-systemen te maken en te onderhouden.
 5. AI-beslissingen kunnen onvoorspelbaar en uitdagend zijn voor mensen om te begrijpen of te beïnvloeden.

Voorbeelden algoritme

 1. Sociale media gebruiken algoritmen om feeds aan te passen en de gebruiker inhoud te presenteren die ze waarschijnlijk interessant vinden.
 2. Klanten krijgen productaanbevelingen van webshops op basis van hun eerdere aankopen en browse patronen.
 3. Apps voor navigatie gebruiken algoritmen om de kortste route tussen twee punten te vinden en tegelijkertijd verkeer te vermijden.
 4. Algoritmen worden vaak gebruikt in hedendaagse videogames om NPC’s te creëren en hun gedrag te reguleren.
 5. Ook op het gebied van financiën worden algoritmen gebruikt om investeringen te selecteren en fraude op te sporen.

Nadelen gebruik algoritme

Er zijn verschillende nadelen van het gebruik van algoritmes. Hier zijn enkele mogelijke nadelen:

 1. Omdat algoritmes door mensen gemaakt worden kunnen algoritmen bevooroordeeld zijn. Dit kan leiden tot oneerlijke en vooringenomen beslissingen.
 2. Het kan voor mensen een uitdaging zijn om te begrijpen hoe algoritmen werken, omdat ze ondoorzichtig zijn. Vanwege dit gebrek aan transparantie kan het een uitdaging zijn om algoritme-ontwikkelaars verantwoordelijk te houden voor hun keuzes.
 3. Algoritmen kunnen kwetsbaar zijn, wat betekent dat wanneer ze gegevens krijgen die verschillen van de gegevens waarop ze zijn getraind, ze kunnen mislukken of onverwachte resultaten opleveren.
 4. Algoritmen kunnen kwaadwillig worden gebruikt voor online misdaden zoals hacken.
 5. Het gebruik van algoritmen kan leiden tot verminderde menselijke besluitvorming en een gebrek aan verantwoording, die beide ongunstige effecten hebben.

Veel gestelde vragen over kunstmatige intelligentie en algoritmes

Wat is kunstmatige intelligentie (KI)?
Kunstmatige intelligentie is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de capaciteiten van een computer of een ander apparaat om menselijke intelligentie na te bootsen, zoals het vermogen om te leren, te redeneren en te beslissen. Dit kan betekenen dat het apparaat in staat is om complexe taken uit te voeren zoals spraakherkenning, problemen op te lossen of te communiceren met mensen op een manier die lijkt op hoe mensen met elkaar communiceren.
Hoe werkt KI?
Er zijn verschillende manieren waarop KI kan worden gebruikt en geïmplementeerd, afhankelijk van het doel waarvoor het wordt gebruikt. Een van de meest voorkomende methoden is machine learning, waarbij een computer zichzelf programmeert door grote hoeveelheden gegevens te analyseren en patronen te identificeren. De computer kan dan gebruikmaken van deze patronen om nieuwe gegevens te analyseren en beslissingen te nemen
Wat is het doel van een algoritme?
Een algoritme is een stappenplan voor het oplossen van een bepaald probleem of het bereiken van een bepaald doel. Het kan worden gebruikt om taken te automatiseren, processen te verbeteren en gegevens te verwerken en te analyseren.
Wat is een algoritme?
Een algoritme is een stappenplan dat wordt gebruikt om een bepaald probleem op te lossen of een bepaalde taak uit te voeren. Het is een reeks instructies die een computer of een persoon volgt om een bepaald doel te bereiken. Algoritmen zijn nuttig omdat ze de complexiteit van een taak kunnen verminderen en het oplossen van problemen efficiënter en accurater kunnen maken.
Waar worden algoritmen gebruikt?
Algoritmen worden op veel verschillende gebieden gebruikt, zoals in de computerwetenschappen, wiskunde, natuurkunde, biologie, financiën en zelfs in sociale wetenschappen. Ze worden gebruikt om problemen op te lossen, zoals het vinden van de kortste route tussen twee plaatsen, het sorteren van gegevens, het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen en het ontdekken van patronen in gegevens. Algoritmen worden ook veel gebruikt in software en andere computerprogramma’s om taken uit te voeren en informatie te verwerken.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant