1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Lening en krediet: wat is het verschil?

Lening en krediet: wat is het verschil?

Weet jij het verschil tussen een lening en een krediet? Deze twee financiële termen lijken misschien op elkaar, maar ze hebben eigenlijk enkele belangrijke verschillen. Een lening is een geldbedrag je leent van een geldschieter, dat is vaak een bank, en je stemt ermee in om het geleende bedrag binnen een bepaalde periode terug te betalen, meestal met rente.

Krediet daarentegen is een manier voor je om geld te lenen in de vorm van een beschikbaar gesteld tegoed. Met dit krediet kun je bijvoorbeeld aankopen doen. Het krediet wat je gebruikt moet je terugbetalen, net als bij een lening. Krediet is ten opzichte van een lening vaak gemakkelijker te krijgen en het inlossen van de schuld is over het algemeen aan een stuk minder regels gebonden.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen leningen en kredieten.

Wat is een lening precies?

Een lening is een geldbedrag dat je leent van een geldschieter, vaak zal deze geldschieter een bank of kredietverstrekker zijn. Maar een geldschieter kan natuurlijk ook een familielid of een bekende zijn. Bij een lening stem je ermee in om gedurende een bepaalde periode het geleende bedrag terug te betalen, meestal met rente. Rente is een percentage van het geleende bedrag dat je bovenop het oorspronkelijke geleende bedrag aan de geldschieter moet terugbetalen.

Rekenvoorbeeld lening met rente

Hier is een voorbeeld van hoe je de totale kosten van een lening kunt berekenen:

Stel dat je €1000 wilt lenen voor een jaar tegen een rentepercentage van 10%. Dit betekent dat je de geldschieter in totaal €1000 + 10% van €1000 moet terugbetalen, wat €1000 + €100 = €1100 is. Dus de totale kosten van de lening zouden 1100 euro zijn.

Een ander voorbeeld:

Stel dat je €5000 wilt lenen voor drie jaar tegen een rentepercentage van 5%. De totale rente die je over de lening moet betalen is 5% van €5000 per jaar, wat €250 is. Aangezien de lening drie jaar loopt, moet je in totaal €250 x 3 = 750 euro aan rente betalen. De totale kosten van deze lening zijn dus €5000 + €750 = 5750 euro.

Soorten leningen

Er bestaan diverse verschillende soorten leningen, onder andere:

 1. Studielening: Dit zijn leningen die speciaal zijn ontworpen om studenten te helpen hun opleiding te betalen. Je kan een studielening afsluiten om de kosten van collegegeld, boeken en andere uitgaven te dekken terwijl je op school zit.
  Voordelen: kan je helpen je opleiding te betalen, heeft mogelijk lagere rentetarieven dan andere soorten leningen
  Nadelen: je moet beginnen met het terugbetalen van de lening zodra je klaar bent met school, en mogelijk moet je in de loop van de tijd veel geld terugbetalen als je een hoog saldo hebt.
 2. Hypothecaire lening: Dit zijn leningen die je aangaat om een huis te kopen. Je moet gedurende een bepaalde periode, meestal tussen 15 en 30 jaar, maandelijks je hypotheek aflossen.
  Voordelen: kan je helpen bij het kopen van een huis, kan lagere rentetarieven hebben dan andere soorten leningen
  Nadelen: Je moet gedurende een lange periode maandelijkse betalingen doen en als je de betalingen niet kunt doen, kan je je huis kwijtraken.
 3. Autolening: Dit zijn leningen die je aangaat om een auto te kopen. Je moet de lening maandelijks afbetalen totdat deze helemaal is afbetaald.
  Voordelen: Kan je helpen bij het kopen van een auto, kan lagere rentetarieven hebben dan andere soorten leningen
  Nadelen: Je moet gedurende een bepaalde periode maandelijkse betalingen doen en als je de betalingen niet kunt doen, kan je jouw auto kwijtraken.
 4. Persoonlijke lening: dit zijn leningen die je voor elk doel kunt gebruiken, zoals het betalen van een reis of het inlossen van een schuld. Dit soort leningen hebben meestal een hogere rente dan andere soorten leningen.
  Voordelen: kan voor elk doel worden gebruikt, is misschien gemakkelijker te krijgen dan andere soorten leningen.
  Nadelen: kunnen hogere rentetarieven hebben dan andere soorten leningen, en je moet maandelijkse betalingen doen totdat de lening is afbetaald.

Bij welke lening je ook afsluit, zorg ervoor dat je de voorwaarden van de lening begrijpt en wees zeker dat je de maandelijkse aflossingen kunt betalen.

De hypothecaire lening is een veel voorkomende lening. Maar ook een doorlopend krediet voor de verbouwing van een huis is populair.

Wat is krediet?

Krediet is een manier om geld te lenen in de vorm van een krediet of tegoed, waarmee je aankopen kunt doen of dingen kunt betalen. Je moet het krediet dat je gebruikt terugbetalen, net als bij een lening, maar krediet is vaak gemakkelijker te krijgen en heeft een flexibeler afbetalingsplan.

Hier zijn een paar voorbeelden van soorten krediet:

 • Creditcards: Een creditcard is een kleine plastic kaart waarmee je aankopen kunt doen of dingen kunt betalen. Je moet het saldo maandelijks betalen totdat het is afbetaald. Creditcards hebben vaak een limiet, dit is het maximale bedrag dat je in één keer kunt lenen.
 • Doorlopend krediet: Een doorlopend krediet is een soort lening die je toegang geeft tot een bepaald bedrag die je naar behoefte kunt gebruiken. Je moet een maandelijkse aflossing betalen totdat het is afbetaald. Een doorlopend krediet is handig als je voor een langere tijd wil beschikken over meer geld. Vaak gebruikt bij bijvoorbeeld een verbouwing van een huis.

Nadelen van krediet

 1. Hoge rente: Een van de belangrijkste nadelen van krediet is dat het vaak een hoge rente heeft. Dit betekent dat je in de loop van de tijd meer geld moet terugbetalen, ook al heb je maar een klein bedrag geleend.
 2. Kosten: Sommige soorten krediet, zoals creditcards, kunnen kosten met zich meebrengen voor zaken als te late betalingen of het overschrijden van de kredietlimiet. Deze kosten kunnen oplopen en de kosten van het gebruik van krediet verhogen.
 3. Schulden: Als je te veel krediet gebruikt of de aflossingen niet op tijd doet, kunnen de schulden fors oplopen. Dit kan stressvol zijn en het waardoor het moeilijker wordt om financiële doelen te bereiken.
 4. Kredietscore: de kredietscore is een getal dat jouw kredietwaardigheid weergeeft en dat van invloed kan zijn hoe makkelijk het is om in de toekomst leningen of kredieten te krijgen. Als je te veel krediet gebruikt of geen aflossingen doet dan kan je kredietscore dalen.
 5. Verlies van controle: wanneer je krediet gebruikt, leen je geld wat je anders wellicht nooit zou hebben. Dit kan het gemakkelijk maken om te veel uit te geven of aankopen te doen die je misschien niet kunt betalen. Het is belangrijk om verantwoord met krediet om te gaan en alleen te lenen wat je ook weer terug kan betalen.

Verschil lening en krediet samengevat

 • Doel: Leningen worden doorgaans afgesloten voor een specifiek doel, zoals het kopen van een huis of het betalen van een opleiding. Krediet is een manier om geld te lenen voor welk doel dan ook.
 • Terugbetalen: Leningen hebben meestal een vaste aflossingsperiode, deze aflossingen doe je periodiek totdat de lening is afbetaald. Kredieten kunnen daarentegen flexibelere terugbetalingsvoorwaarden hebben en je in staat stellen geld te blijven lenen als dat nodig is.
 • Rente: Leningen kunnen lagere rentetarieven hebben dan krediet, vooral als ze zijn gedekt door onderpand (zoals bij een hypotheek). Krediet, met name creditcards, kunnen hogere rentetarieven hebben.
 • Goedkeuringsproces: het kan gemakkelijker zijn om krediet te krijgen dan een lening, vooral als je een goede kredietscore hebt. Leningen vereisen mogelijk meer documentatie en zijn mogelijk moeilijker te krijgen als je een lagere kredietscore of een beperkte kredietgeschiedenis heeft.
 • Kredietscore: je kredietscore is een getal dat jouw kredietwaardigheid weergeeft en dat van invloed kan zijn op het verkrijgen van leningen of kredieten. Verantwoord gebruik van krediet kan je helpen jouw kredietscore te verbeteren, terwijl het aangaan van leningen of het achterwege laten van aflossingen jouw kredietscore kan schaden.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant