1. Home
 2. Natuur
 3. Menstruatie en ovulatie: wat is het verschil?

Menstruatie en ovulatie: wat is het verschil?

Ovulatie en menstruatie zijn twee belangrijke processen in het vrouwelijke lichaam. Beide hebben betrekking op het vrijkomen van hormonen en het afstoten van het baarmoederslijmvlies, maar ze dienen verschillende doelen en hebben verschillende kenmerken.

Het begrijpen van het verschil tussen ovulatie en menstruatie is belangrijk voor vrouwen die proberen zwanger te worden of die graag willen weten wat er precies in hun lichaam gebeurt en op welk moment. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de specifieke kenmerken van ovulatie en menstruatie, inclusief hoe ze verschillen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Wat is menstruatie?

Menstruatie is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in het vrouwelijk lichaam, specifiek in het voortplantingssysteem. Als een vrouw menstrueert dan noemen we dat ook ongesteld zijn.

Tijdens de menstruatie werpt de baarmoeder zijn slijmvlies af, die bestaat uit bloed, slijm en weefsel. Dit afstoten vindt plaats als reactie op de hormoonveranderingen die optreden tijdens de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus is het proces waarbij het lichaam zich voorbereidt op zwangerschap.

Menstruatie begint meestal tijdens de puberteit en gaat door tot de menopauze, die meestal plaatsvindt tussen de 45 en 55 jaar. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar dit kan van persoon tot persoon verschillen. De lengte van de menstruatiecyclus, evenals de hoeveelheid bloedingen, kan ook variëren van cyclus tot cyclus.

Een van de meest voorkomende tekenen van menstruatie is vaginaal bloedverlies. Deze bloeding duurt meestal drie tot zeven dagen en kan variëren van licht tot zwaar. Andere veel voorkomende tekenen en symptomen van menstruatie zijn buikkrampen, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen mild of ernstig zijn en kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Menstruatie is een belangrijk onderdeel van het voortplantingsproces en is noodzakelijk voor de vruchtbaarheid. Het is een natuurlijk en normaal proces dat bij de meeste vrouwen voorkomt en het is geen teken van ziekte.

verschil tampons en maandverband
Tampons en maandverband

Wat te doen tegen menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is een veel voorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens hun menstruatiecyclus. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om menstruatiepijn te verlichten:

 • Neem pijnstillers: zoals ibuprofen en paracetamol.
 • Warmte: het aanbrengen van een warme kruik op je buik kan helpen de spieren te ontspannen en krampen te verminderen.
 • Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de spierspanning te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.
 • Oefen ontspanningstechnieken: diep ademhalen, meditatie en yoga kunnen helpen stress te verminderen en de spieren te ontspannen, wat kan helpen bij het verlichten van menstruatiepijn.
 • Probeer kruidengeneesmiddelen: sommige kruiden, zoals gember, kurkuma en kamille hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen die menstruatiepijn kunnen helpen verminderen.
 • Zorg voor voldoende rust: voldoende slaap en rust kan je lichaam helpen omgaan met de fysieke en emotionele veranderingen die optreden tijdens je ongesteldheid.
 • Eet gezond: Eet voldoende fruit, groenten en volle granen.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is het proces waarbij het vrouwelijke voortplantingssysteem een eicel vrijgeeft. Het is een essentieel onderdeel van de menstruatiecyclus en is een noodzakelijk element voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Tijdens de menstruatiecyclus geeft het lichaam hormonen af die de groei en ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies stimuleren. Naarmate het baarmoederslijmvlies groeit, geeft het ook hormonen af die de eierstokken stimuleren om een eicel te produceren en vrij te geven. Dit proces staat bekend als ovulatie.

Ovulatie vindt meestal ongeveer 14 dagen na het begin van de laatste menstruatie plaats. Het tijdstip van de ovulatie kan echter van persoon tot persoon verschillen en kan worden beïnvloed door factoren zoals leeftijd, stress en bepaalde medicijnen.

Er zijn verschillende tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat er een eisprong plaatsvindt. Deze omvatten:

 • Milde bekkenpijn of een steek aan één kant van de onderbuik
 • Verhoogd baarmoederhalsslijm
 • Een verandering in de lichaamstemperatuur
 • Een verandering in de positie van de baarmoederhals

Het is belangrijk op te merken dat deze tekenen en symptomen niet altijd aanwezig zijn en van persoon tot persoon kunnen verschillen. Als je probeert zwanger te worden kan het bijhouden van je ovulatie nuttig zijn. Er zijn verschillende methoden om de ovulatie te volgen. Een veel gebruikte is de temperatuur van je lichaam meten, hier zijn speciale apparaten voor. Met dit apparaat moet je elke ochtend je temperatuur opmeten, als deze opmerkt dat je een lichte verhoging hebt ten opzichte van je reguliere gemeten temperatuur is je ovulatie waarschijnlijk aanstaande of gaande.

Wat doet de anticonceptiepil met de ovulatie en menstruatie?

De anticonceptiepil is een soort medicijn dat wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. De pil zorgt ervoor dat er dat er geen ovulatie plaatsvindt. Omdat er geen ovulatie is produceert het vrouwelijke lichaam geen hormonen die nodig zijn om een zwangerschap in gang te zetten.

De anticonceptiepil wordt meestal dagelijks ingenomen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen verkrijgbaar, en ze kunnen een combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen of alleen progestageen bevatten.

Naast het voorkomen van de ovulatie kan de anticonceptiepil ook invloed hebben op de menstruatie. Sommige vrouwen ervaren lichtere en kortere menstruaties tijdens het gebruik van de pil, terwijl anderen helemaal geen menstruatie ervaren. De pil kan ook helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het verminderen van de negatieve effecten zoals hevige buikkrampen.

Het is belangrijk op te merken dat de anticonceptiepil niet 100% effectief is in het voorkomen van zwangerschap en niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het is belangrijk om aanvullende vormen van anticonceptie, zoals condooms, te gebruiken om het risico op soa’s te verkleinen.

De anticonceptiepil is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant