1. Home
 2. Gezondheid
 3. Migraine en clusterhoofdpijn: wat is het verschil?

Migraine en clusterhoofdpijn: wat is het verschil?

Hoofdpijn komt in verschillende gradaties, de meest voorkomende hoofdpijn is de zogenaamde spanningshoofdpijn, vaak eenvoudig te verhelpen met paracetamol. Meer hevige hoofdpijn varianten en meer chronisch van aard zijn clusterhoofdpijn en migraine.

Er zijn maar weinig mensen die niet zo af en toe hoofdpijn hebben, de oorzaak is vaak ook te herleiden. Een korte nacht met veel alcohol, stress en drukte of een rokerige ruimte, het kan allemaal de oorzaak zijn van een tijdelijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn valt onder het kopje spanningshoofdpijn, en hoeft niet per se spanning van de spieren als oorzaak te hebben. Dit soort hoofdpijn is vaak snel te verhelpen door een pijnstiller als paracetamol of door simpelweg een frisse neus te halen of te gaan slapen. Clusterhoofdpijn en migraine zijn twee hoofdpijn varianten die vanuit de hersenen ontstaan en zijn veel pijnlijker dan spanningshoofdpijn.

Wat is migraine?

Migraine kenmerkt zich door een kloppende hoofdpijn (hartritme) aan één kant van het hoofd. Het woord migraine is gebaseerd op het Latijnse woord hemicrania, wat halve schedel betekent, vandaar de hoofdpijn aan één kant. In meer zeldzame gevallen komt de migraine aan beide kanten voor. De typische migraine hoofdpijn ontstaat door een aanval van prikkelingen vanuit de hersenen met als gevolg een tijdelijke vernauwing plus verwijding van de bloedvaten in je hoofd, dit gaat gepaard met hoofdpijn.

Naast een hevige hoofdpijn zijn mensen met een migraine-aanval vaak misselijk. Licht en geluid zijn niet goed te verdragen en helder nadenken is een hele grote opgave. Mensen met een migraine-aanval gaan bij voorkeur in een verduisterde kamer liggen, een kamer met zo weinig mogelijk prikkels. Alhoewel migraine haar oorsprong in de hersenen kent zijn er wel diverse situaties die een aanval kunnen triggeren, meest genoemde voorbeelden zijn stress, angst, oververmoeidheid en hevige emoties.

Paracetamol en ibuprofen kan bij een migraine de pijn verlichten (afhankelijk van hoe hevig de aanval is). Een medicijn of ingreep die definitief de migraine wegneemt bestaat niet, ook al geeft bijvoorbeeld neurostimulatie tegenwoordig goede resultaten.

Is migraine gevaarlijk voor de gezondheid?

Migraine is een vorm van hoofdpijn die hevige, kloppende pijn kan veroorzaken, vaak aan één kant van het hoofd. Hoewel migraine over het algemeen niet als levensbedreigend wordt beschouwd, kunnen ze behoorlijk slopend zijn en iemands vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren belemmeren. In sommige gevallen kan migraine gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid en visuele stoornissen.

Er zijn enkele zeldzame gevallen waarin migraine gepaard kan gaan met ernstigere complicaties. Een persoon met migraine kan bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen op een beroerte. Vooral als ze al bepaalde gezondheidsrisico’s lopen, zoals hoge bloeddruk en roken. Het risico op een beroerte geassocieerd met migraine is echter over het algemeen laag en de meeste mensen die migraine ervaren, zullen geen ernstige complicaties ervaren.

Wat is clusterhoofdpijn?

De pijn die optreedt bij migraine valt over het algemeen in het niets als je die vergelijkt met de pijn van clusterhoofdpijn, dat deze variant ook wel zelfmoord-hoofdpijn (suicide-headache) wordt genoemd geeft al wel aan dat dit een extreme hoofdpijn variant is. Ook clusterhoofdpijn is, net zoals migraine, een aandoening in de hersenen die hoofdpijn veroorzaakt. Waar bij migraine de pijn nog in bepaalde gradaties van pijn kan komen is het bij clusterhoofdpijn eigenlijk altijd extreme pijn. Deze pijn wordt vooral gevoeld rondom één van de ogen of slaap en wordt vaak omschreven alsof er keihard met een scherp voorwerp rondom het oog wordt gestoken. Deze pijn is soms zo extreem en niet te behappen dat sommige mensen die een aanval hebben zelfmoord plegen, een poging doen of het op zijn minst overwegen.

Wat er precies in de hersenen en het hoofd gebeurt tijdens een clusterhoofdpijn-aanval is nog niet bekend, er zijn wel diverse theorieën. Opvallend is dat clusterhoofdpijn in veel gevallen tijdens de slaap ontstaat, en dan met name tijdens de remslaap, het moment dat je droomt en de hersenen dus eigenlijk nog volop in beweging zijn. Veel onderzoekers zijn het er over eens dat bij het ontstaan van clusterhoofdpijn de ontspanning van het slapen en tegelijk de droomactiviteit in de hersenen voor een ongeremde opzwelling van bloedvaten zorgt die vervolgens op zenuwen drukken wat de extreme pijn als gevolg heeft. Deze ongeremde zwelling heeft als oorzaak het falen van bepaalde zenuwstelsels, waarna andere zenuwstelsels dit falen weer proberen te compenseren.

Typisch kenmerken tijdens een aanval zijn een tranend oog, vernauwde pupil, een snotneus en daarnaast zijn mensen die een aanval ondergaan erg ongedurig, geneigd om veel te bewegen, gedreven door de radeloosheid die de hevige pijn met zich meebrengt. Ook opvallend is dat je bij clusterhoofdpijn soms de klok er op gelijk kan zetten wanneer een nieuwe aanval zich aandient, er bestaan daarom theorieën dat de biologische klok een aanval activeert.

Net als bij migraine bestaat er geen medicijn of ingreep die clusterhoofdpijn definitief wegneemt, wel bestaan er diverse methodes om een aanval te voorkomen of af te zwakken. Meest gebruikte methode is het inademen van zuivere zuurstof als er een aanval dreigt aan te komen of wanneer deze gaande is. Bij 50% van de patiënten zorgt het inademen van zuivere zuurstof voor het niet doorzetten of het afbreken van een aanval. Daarnaast bestaan er diverse medicijnen die een aanval kunnen afzwakken of in het meest gunstige geval kunnen stoppen, ook bij deze medicijnen geldt dat de één er wel op reageert en de andere niet.

migraine vs clusterhoofdpijn
Kopzorgen

Welke leeftijd krijgt clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die een klein percentage van de bevolking treft. Ze komen het meest voor bij mannen, waarbij mannen ongeveer drie keer meer kans hebben op clusterhoofdpijn dan vrouwen. Clusterhoofdpijn begint meestal op volwassen leeftijd, waarbij de meerderheid van de mensen hun eerste clusterhoofdpijn ervaart tussen de 20 en 50 jaar.

Er is geen bekende oorzaak voor clusterhoofdpijn en het is niet duidelijk waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen ervan dan andere. Enkele factoren die het risico op het ontwikkelen van clusterhoofdpijn kunnen vergroten, zijn:

 • Familiegeschiedenis: mensen met een familiegeschiedenis van clusterhoofdpijn hebben meer kans om deze te ontwikkelen.
 • Roken: Mensen die roken hebben meer kans op het ontwikkelen van clusterhoofdpijn.
 • Alcoholgebruik: Het drinken van alcohol, vooral rode wijn, kan bij sommige mensen clusterhoofdpijn veroorzaken.
 • Veranderingen in slaappatronen: Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mensen met een onregelmatig slaappatroon of een verstoorde slaap.

Als je clusterhoofdpijn ervaart, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten voor een juiste diagnose en behandeling.

Help paracetamol tegen migraine en clusterhoofdpijn?

Paracetamol is een pijnstiller die vaak wordt gebruikt om verschillende soorten pijn te behandelen, waaronder hoofdpijn. Het werkt door de productie van prostaglandinen, chemicaliën in het lichaam die ontstekingen en pijn veroorzaken, te blokkeren.

Paracetamol kan effectief zijn bij het verlichten van de pijn van milde tot matige migraine en clusterhoofdpijn. Het is echter niet altijd effectief voor ernstige migraine of clusterhoofdpijn, en het biedt mogelijk niet voldoende verlichting voor sommige mensen.

Verschil migraine en clusterhoofdpijn samengevat

Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen migraine en clusterhoofdpijn:

 • Plaats van pijn: Migraine wordt meestal gekenmerkt door pijn die aan één kant van het hoofd wordt gevoeld, terwijl clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door pijn die op 1 specifieke plek wordt gevoeld, vaak rond het oog of de slaap.
 • Intensiteit van pijn: Migraine wordt vaak beschreven als matig tot ernstig, terwijl clusterhoofdpijn wordt beschouwd als een van de meest ernstige en pijnlijke vormen van hoofdpijn.
 • Duur: Migraine kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, terwijl clusterhoofdpijn doorgaans korter duurt, vaak minder dan een uur.
 • Frequentie: Het opkomen van migraine gebeurt geheel willekeurig, terwijl clusterhoofdpijn de neiging heeft om in clusters op te treden, met meerdere hoofdpijn die gedurende een bepaalde periode optreedt, gevolgd door een periode zonder hoofdpijn.
 • Bijbehorende symptomen: Migraine kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid en visuele stoornissen, terwijl clusterhoofdpijn gepaard kan gaan met symptomen zoals een loopneus of verstopte neus, roodheid of zwelling van het oog op de aangedane zijde en hangend ooglid.
 • Risicofactoren: Migraine komt vaker voor bij vrouwen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, veranderingen in het slaappatroon, bepaalde voedingsmiddelen en dranken en bepaalde medicijnen. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen en kan worden veroorzaakt door factoren zoals alcoholgebruik en veranderingen in slaappatroon.

Veel gestelde vragen over migraine en clusterhoofdpijn

Wat is migraine?
Migraine is een vorm van hoofdpijn die hevige, kloppende pijn kan veroorzaken, vaak aan één kant van het hoofd. Ze kunnen gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid en visuele stoornissen.
Wat is clusterhoofdpijn?
Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door hevige, intense pijn die vaak wordt omschreven als een branderig of doordringend gevoel en meestal aan één kant van het hoofd optreedt, vaak rond het oog of de slaap. Ze kunnen gepaard gaan met andere symptomen, zoals een loopneus of verstopte neus, roodheid of zwelling van het oog aan de aangedane zijde en hangende oogleden.
Wie heeft meer kans om migraine of clusterhoofdpijn te ontwikkelen?
Migraine komt vaker voor dan clusterhoofdpijn en kan mensen van alle leeftijden treffen, inclusief kinderen. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen, waarbij mannen ongeveer drie keer meer kans hebben om ze te ervaren dan vrouwen. Ze beginnen meestal op volwassen leeftijd, waarbij de meerderheid van de mensen hun eerste clusterhoofdpijn ervaart tussen de 20 en 50 jaar.
Wat veroorzaakt migraine en clusterhoofdpijn?
De exacte oorzaak van migraine en clusterhoofdpijn is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn echter verschillende factoren gevonden die migraine en clusterhoofdpijn kunnen veroorzaken, waaronder veranderingen in slaappatroon, stress, bepaalde voedingsmiddelen en dranken en bepaalde medicijnen.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant