1. Home
 2. Gezondheid
 3. MRI en CT scan: wat is het verschil?

MRI en CT scan: wat is het verschil?

CT scan en MRI scan zijn twee veelgebruikte medische scantechnieken die gedetailleerde beelden produceren van de binnenkant van het lichaam. Beide technieken zijn niet-invasief, wat betekent dat er geen naalden of incisies nodig zijn en dat ze pijnloos zijn voor de patiënt. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen CT- en MRI-scans, waaronder de manier waarop ze werken, de soorten beelden die ze produceren en bij welke aandoeningen ze gebruikt worden.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een medische test waarbij speciale apparatuur en röntgenfoto’s worden gebruikt om gedetailleerde foto’s van de binnenkant van je lichaam te maken. Het kan artsen helpen zaken als botten, organen en weefsels duidelijker te zien.

Tijdens een CT-scan lig je op een tafel en de tafel beweegt door een grote ronde ring. Deze ring heeft een röntgenbuis en een detector die rond je lichaam bewegen en vanuit verschillende hoeken foto’s maken. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd om een 3D-beeld van de binnenkant van je lichaam te creëren.

CT-scans zijn meestal snel en doen geen pijn, het is wel belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Het is sowieso belangrijk om tijdens de scan de instructies van de arts op te volgen, zodat de foto’s duidelijk worden.

CT-scans kunnen nuttig zijn om erachter te komen wat er aan de hand is als je een blessure hebt of als je je ziek voelt. Een CT-scan kan artsen dingen laten zien zoals gebroken botten, tumoren of infecties. CT-scans maken gebruik van röntgenstralen, daarom gebruiken artsen de CT-scan alleen als het echt nodig is en proberen ze zo weinig mogelijk straling te gebruiken.

Kort gezegd is een CT-scan een check waarbij met speciale apparatuur en röntgenfoto’s gedetailleerde foto’s van de binnenkant van je lichaam worden gemaakt. Het kan artsen helpen te begrijpen wat er aan de hand is als je je niet lekker voelt of als je een blessure hebt.

ct-scan
Een CT-scan

Medische voorbeelden waarbij een CT-scan kan worden gebruikt

CT-scans worden gebruikt om een breed scala aan medische aandoeningen te vinden ten te onderzoeken, waaronder:

 1. Kanker: CT-scans kunnen worden gebruikt om verschillende soorten kanker te diagnosticeren, zoals longkanker, borstkanker en buikkanker, en om de grootte en locatie van een tumor te bepalen.
 2. Hartziekte: CT-scans kunnen worden gebruikt om het hart en de bloedvaten, inclusief de kransslagaders, te visualiseren om aandoeningen zoals kransslagaderziekte en hartaanvallen te diagnosticeren.
 3. Hersenaandoeningen: CT-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals hersentumoren, beroertes en bloedingen in de hersenen te diagnosticeren.
 4. Botbreuken: CT-scans kunnen worden gebruikt om breuken in botten te identificeren, inclusief breuken die niet zichtbaar zijn op traditionele röntgenfoto’s.
 5. Longproblemen: CT-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals longkanker, emfyseem en longontsteking te diagnosticeren.
 6. Buikaandoeningen: CT-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals appendicitis, pancreatitis en nierstenen te diagnosticeren.
 7. Verwondingen: CT-scans kunnen worden gebruikt om verwondingen aan het hoofd, de nek en andere delen van het lichaam te diagnosticeren, inclusief verwondingen door autoongelukken of door een val.
 8. Rugaandoeningen: CT-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals hernia’s, spinale stenose en degeneratieve schijfaandoeningen te diagnosticeren.

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan is een medische check waarbij een speciaal apparaat wordt gebruikt om gedetailleerde foto’s van de binnenkant van je lichaam te maken. Het kan artsen helpen zaken als botten, organen en weefsels duidelijker te zien.

Tijdens een MRI-scan lig je op een tafel die in een lange smalle buis wordt geschoven. Deze machine maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven om foto’s van de binnenkant van je lichaam te maken. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd om een gedetailleerd beeld van de binnenkant van je lichaam te creëren.

MRI-scans kunnen nuttig zijn om erachter te komen wat er aan de hand is als je een blessure hebt of je je ziek voelt. Een MRI-scan kunnen dingen laten zien als hersentumoren, multiple sclerose en gescheurd weefsel. MRI-scans gebruiken echter wel een sterk magnetisch veld, wat een probleem kan zijn voor mensen met bepaalde soorten metalen implantaten of apparaten, zoals pacemakers.

Medische voorbeelden waarbij een MRI-scan kan worden gebruikt

MRI-scans worden gebruikt om een breed scala aan medische aandoeningen te diagnosticeren, waaronder:

 1. Kanker: MRI-scans kunnen worden gebruikt om verschillende soorten kanker te diagnosticeren, zoals borstkanker, hersenkanker en prostaatkanker, en om de grootte en locatie van een tumor te bepalen.
 2. Hartziekte: MRI-scans kunnen worden gebruikt om het hart en de bloedvaten, inclusief de kransslagaders, te visualiseren.
 3. Hersenaandoeningen: MRI-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals hersentumoren, beroertes en multiple sclerose te diagnosticeren.
 4. Musculoskeletale aandoeningen: MRI-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals gescheurde ligamenten, peesontsteking en hernia te diagnosticeren.
 5. Buikaandoeningen: MRI-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals leverziekte, pancreatitis en nierproblemen te diagnosticeren.
 6. Voortplantingsstelselaandoeningen: MRI-scans kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals baarmoederfibromen en cysten in de eierstokken te diagnosticeren.
 7. Borstafwijkingen: MRI-scans kunnen worden gebruikt om borstafwijkingen, waaronder borstkanker, te diagnosticeren.

Hoe bepaalt arts de keuze voor een CT of MRI?

Artsen zullen verschillende factoren afwegen bij de beslissing om een patiënt door CT-scan of een MRI-scan laten gaan. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld de medische geschiedenis en huidige symptomen van de patiënt, de vermoedelijke aandoening en de beschikbaarheid van de apparatuur omvatten.

Enkele specifieke overwegingen die van invloed kunnen zijn op de beslissing tussen een CT-scan en een MRI-scan zijn:

 • Het lichaamsdeel dat wordt afgebeeld: CT-scans zijn over het algemeen beter in het visualiseren van botten en harde weefsels, terwijl MRI-scans beter zijn in het visualiseren van zachte weefsels zoals spieren, pezen en zenuwen. Daarom kunnen CT-scans de voorkeur hebben voor aandoeningen waarbij botten en harde weefsels betrokken zijn, terwijl MRI-scans de voorkeur kunnen hebben voor aandoeningen waarbij zachte weefsels betrokken zijn.
 • De aanwezigheid van metalen implantaten: MRI-scans maken gebruik van een sterk magnetisch veld, dat bepaalde soorten metalen implantaten of apparaten, zoals pacemakers, kan verstoren. Daarom kunnen CT-scans de voorkeur hebben voor patiënten met dit soort implantaten of apparaten.
 • De behoefte aan contrast: CT-scans en MRI-scans kunnen zowel met als zonder contrast worden uitgevoerd. Contrastmiddelen, die in de bloedbaan van de patiënt worden geïnjecteerd, kunnen helpen bepaalde structuren te accentueren en beter zichtbaar te maken op de beelden. In sommige gevallen kan het ene type contrastmiddel geschikter zijn voor CT-scans, terwijl een ander type geschikter kan zijn voor MRI-scans.
 • De beschikbaarheid van de apparatuur: Zowel CT- als MRI-scanners staan altijd wel in ziekenhuizen, maar het kan voorkomen dat één van beide niet beschikbaar is of niet geschikt is voor de patiënt.

Beide soorten scans zijn niet-invasief en pijnloos, en beide kunnen waardevolle informatie opleveren voor het diagnosticeren en behandelen van medische aandoeningen.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant