1. Home
 2. Taal
 3. Objectief en subjectief: wat is het verschil?

Objectief en subjectief: wat is het verschil?

Objectief en subjectief zijn twee tegengestelde termen die je bewust en onbewust in het dagelijkse leven geregeld tegenkomt. Objectiviteit en subjectiviteit zijn belangrijk binnen verschillende branches, het belangrijkste voorbeeld is wellicht wel de journalistiek. Terwijl objectieve informatie gebaseerd is op feiten en kan worden bewezen, is subjectieve informatie gebaseerd op persoonlijke meningen en gevoelens en kan het niet worden bewezen. Dit artikel gaat dieper in op het verschil tussen objectief en subjectief.

Wat is objectief?

Objectief is een woord dat wordt gebruikt om dingen te beschrijven die op feiten zijn gebaseerd en waarvan kan worden bewezen dat ze waar zijn. Met andere woorden, als iets objectief is, wordt het niet beïnvloed door persoonlijke meningen of gevoelens.

Als je bijvoorbeeld een rapport schrijft over de geschiedenis van een bepaalde gebeurtenis, dan zal je objectieve informatie gebruiken. Dit betekent dat je informatie gebruikt die kan worden geverifieerd via bronnen zoals boeken, documenten of ooggetuigenverslagen. Je zal niet je eigen persoonlijke gevoelens of meningen over de gebeurtenis willen opnemen, omdat deze niet objectief zijn.

Meer voorbeelden van objectieve dingen

 1. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. (Dit kan worden waargenomen en is een feit dat niet wordt beïnvloed door persoonlijke meningen of gevoelens.)
 2. De aarde is rond. (Dit kan worden bewezen door wetenschappelijke observatie en metingen.)
 3. De hoofdstad van Brazilië is Brasília. (Dit is een feit dat kan worden geverifieerd door middel van referentiemateriaal of door de stad te bezoeken.)
 4. Katten zijn carnivoren. (Dit kan worden bewezen door wetenschappelijke observatie en studie van de anatomie en voedingsgewoonten van katten.)
 5. De stelling van Pythagoras stelt dat in een rechthoekige driehoek het kwadraat van de lengte van de schuine zijde (de zijde tegenover de rechte hoek) gelijk is aan de som van de kwadraten van de andere twee zijden. (Dit is een wiskundige stelling die kan worden bewezen door het gebruik van geometrie.)
 6. De Chinese Muur is meer dan 21000 kilometer lang. (Dit is een feit dat kan worden geverifieerd door middel van referentiemateriaal of door de muur te bezoeken.)
 7. Het periodiek systeem is een grafiek die alle bekende elementen in een volgorde rangschikt op basis van hun atomaire structuur. (Dit is een algemeen aanvaard wetenschappelijk model dat in de meeste scheikundeboeken te vinden is.)
 8. De snelheid van het licht is ongeveer 300000 kilometer per seconde. (Dit is een fysieke constante die kan worden gemeten en waarvan is bewezen dat deze nauwkeurig is door middel van wetenschappelijke experimenten.)
 9. De atmosfeer van de aarde bestaat voor 78% uit stikstof, voor 21% uit zuurstof en sporen van andere gassen. (Dit is een feit dat kan worden geverifieerd door wetenschappelijke metingen en analyses.)
 10. Bijna een derde van Nederland ligt onder het zeeniveau. (Dit is een geografische feit dat kan worden geverifieerd aan de hand van landmetingen.)

Het is belangrijk om objectieve informatie te gebruiken wanneer je een nauwkeurig en onbevooroordeeld beeld van iets probeert te geven. Dit komt omdat persoonlijke meningen ons oordeel kunnen vertroebelen en het moeilijk maken om dingen duidelijk te zien. Door objectieve informatie te gebruiken, kunnen we de wereld om ons heen beter begrijpen en beter geïnformeerde beslissingen nemen.

objectief in de krant
In de journalistiek is objectiviteit erg belangrijk

Hier is objectief zijn belangrijk

Objectief denken is belangrijk in een verscheidenheid aan banen waar het belangrijk is om onbevooroordeeld te zijn en nauwkeurige beslissingen te nemen op basis van feiten. Enkele voorbeelden van banen waarbij objectief denken belangrijk is, zijn:

 • Gerecht: Advocaten moeten in staat zijn om bewijsmateriaal en argumenten objectief te analyseren om eerlijke en onbevooroordeelde beslissingen te nemen.
 • Wetenschap: Wetenschappers moeten gegevens objectief kunnen observeren en analyseren om nauwkeurige conclusies te kunnen trekken.
 • Journalistiek: Journalisten moeten objectief verslag kunnen doen van gebeurtenissen en alle kanten van een verhaal (hoor en wederhoor) kunnen presenteren om het publiek goed te informeren.
 • Geneeskunde: Artsen moeten patiënten objectief kunnen diagnosticeren en behandelen, zonder hun persoonlijke gevoelens of vooroordelen hun beslissingen te laten beïnvloeden.
 • Onderwijs: Leraren moeten studenten objectief kunnen beoordelen en eerlijke cijfers kunnen geven op basis van hun prestaties, in plaats van beïnvloed te worden door persoonlijke gevoelens of vooroordelen.

Wat is subjectief?

Subjectief is een woord dat wordt gebruikt om dingen te beschrijven die gebaseerd zijn op persoonlijke meningen en gevoelens, in plaats van op feiten. Met andere woorden, wanneer iets subjectief is, wordt het beïnvloed door het perspectief van een individu en kan niet worden bewezen dat het waar of onwaar is.

Als je bijvoorbeeld zou worden gevraagd een verslag over je favoriete boek te schrijven, dan zal je subjectieve informatie gebruiken. Dit betekent dat je je eigen persoonlijke mening en gevoelens over het boek zal opschrijven. Je zou kunnen praten over waarom je het leuk vond om het te lezen, welke thema’s je interessant vond, of met welke personages je je verbonden voelde.

Het is belangrijk om te onthouden dat subjectieve informatie niet per se verkeerd is, het kan alleen niet worden bewezen dat het waar of onwaar is. Verschillende mensen kunnen verschillende meningen hebben over hetzelfde, en dat is oké. Subjectieve informatie wordt vaak gebruikt in literatuur, kunst en andere vormen van creatieve expressie, omdat het mensen in staat stelt hun eigen unieke perspectieven en ervaringen te uiten.

Voorbeelden subjectief

 1. Ik denk dat slagroomijs het allerlekkerste ijs is.
 2. Ik vond de film “Boondock Saints” erg inspirerend.
 3. Ik geloof dat liefde het belangrijkste in de wereld is.
 4. Ik vond het concert van gisteravond het beste waar ik ooit ben geweest.
 5. Ik vind roze de mooiste kleur.
 6. Ik vond het boek “Dikkertje Dap” erg ontroerend.
 7. Ik geloof dat katten de trouwste huisdieren zijn.
 8. Ik vond het toneelstuk van gisteravond erg saai.
 9. Ik ben van mening dat vriendelijkheid de belangrijkste eigenschap is die een mens kan hebben.
 10. Ik denk dat het strand de beste plek is om te ontspannen.

Stuk voor stuk persoonlijke meningen. Pas als het voor iedereen waar of onwaar is dan kan je spreken over een feit. Zijn de meningen er over verdeeld dan is het zeker subjectief.

Veelgestelde vragen over objectief en subjectief

Wat is het verschil tussen objectief en subjectief?
Objectief verwijst naar informatie die is gebaseerd op feiten en waarvan kan worden bewezen dat het waar is, terwijl subjectief verwijst naar informatie die is gebaseerd op persoonlijke meningen en gevoelens en waarvan niet kan worden bewezen dat ze waar of onwaar is.
Kan objectieve informatie worden beïnvloed door persoonlijke meningen of gevoelens?
Nee, objectieve informatie wordt niet beïnvloed door persoonlijke meningen of gevoelens. Het is gebaseerd op feiten en kan worden bewezen door middel van bewijs en observatie.
Is subjectieve informatie altijd verkeerd?
Nee, subjectieve informatie is niet noodzakelijkerwijs verkeerd. Het is gewoon gebaseerd op persoonlijke meningen en gevoelens en het kan niet worden bewezen dat het waar of onwaar is. Verschillende mensen kunnen verschillende subjectieve meningen hebben over hetzelfde.
Op welke gebieden is het belangrijk om objectieve informatie te gebruiken?
Het is belangrijk om objectieve informatie te gebruiken op gebieden waar het belangrijk is om onbevooroordeelde en nauwkeurige beslissingen te nemen op basis van feiten. Enkele voorbeelden van gebieden waar objectief denken belangrijk is in de rechtbank, wetenschap, journalistiek, geneeskunde, onderwijs en politiek.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant