1. Home
  2. Technologie & Innovatie
  3. OLED en QLED: Wat is het verschil?

OLED en QLED: Wat is het verschil?

OLED en QLED zijn beide types beeldschermen voor tv’s en monitors, maar ze werken anders. OLED gebruikt kleine lichtgevende diodes die per pixel licht geven, wat zorgt voor perfect zwart en hoge contrasten. QLED, daarentegen, gebruikt een quantum dot-laag bovenop een LED-achtergrondverlichting, wat leidt tot helderdere beelden en meer kleurvolume.

OLED

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit is een technologie waarbij elke pixel op het scherm zijn eigen licht produceert. Dit betekent dat als een pixel uit is, hij echt zwart is, omdat er geen licht van komt. Dit zorgt voor een ongekend contrast en diepe zwarttinten, wat een heel realistisch beeld geeft. Een groot voordeel van OLED is dat het scherm dunner en flexibeler kan zijn dan andere schermen. Daardoor zijn OLED-tv’s vaak slanker en kunnen ze zelfs buigbaar zijn.

Een ander belangrijk kenmerk van OLED is de brede kijkhoek. Dit betekent dat de kleuren en het contrast niet veranderen als je vanaf de zijkant kijkt. Dit maakt OLED-tv’s ideaal voor ruimtes waar je vanuit verschillende hoeken naar de tv kijkt.

OLED-schermen hebben ook een snelle reactietijd, wat ze heel geschikt maakt voor het kijken van snelle actiefilms of het spelen van videogames. Bewegingen zien er vloeiend uit, zonder wazigheid.

Een nadeel van OLED kan zijn dat ze gevoeliger zijn voor inbranden. Dit gebeurt wanneer een beeld te lang stilstaat en de pixels daardoor “moe” worden en een schaduw van het beeld achterblijven. Maar met normaal gebruik en de nieuwste technologieën wordt dit risico steeds kleiner.

OLED

QLED

QLED staat voor Quantum Dot LED. Het is een technologie die gebruikt maakt van quantum dots: piepkleine deeltjes die, wanneer ze door licht worden geraakt, zeer specifieke kleuren uitstralen. Deze techniek wordt gecombineerd met een LED-achtergrondverlichting om de helderheid en kleurweergave van het scherm te verbeteren. Het resultaat is dat QLED-schermen in staat zijn om een breder kleurenspectrum en hogere helderheidsniveaus te bereiken dan veel andere schermen.

Een groot voordeel van QLED-technologie is de helderheid. QLED-tv’s kunnen veel helderder zijn dan OLED-tv’s, wat ze bijzonder goed maakt voor het kijken in goed verlichte ruimtes. Dit komt omdat de quantum dot-laag efficiënter is in het omzetten van licht, wat leidt tot levendigere en rijkere kleuren.

QLED-schermen staan ook bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Ze zijn minder gevoelig voor inbranden dan OLED-schermen, wat ze een goede keuze maakt voor het gebruik bij het spelen van videogames of het weergeven van statische beelden voor langere tijd.

Een ander voordeel is de consistente kleurkwaliteit bij verschillende kijkhoeken, hoewel het waar is dat OLED op dit gebied nog steeds beter presteert. QLED-technologie heeft echter significante verbeteringen ondergaan, waardoor het verschil kleiner wordt.

Hoewel QLED-schermen veel voordelen bieden, kunnen ze qua contrast en perfect zwart niveau niet helemaal tippen aan OLED, omdat ze gebruik maken van achtergrondverlichting, wat kan leiden tot lichtlekken.

QLED

Het verschil tussen OLED en QLED

Het belangrijkste verschil tussen OLED en QLED zit in de manier waarop ze licht en kleur produceren. Bij OLED (Organic Light Emitting Diode) genereert elke pixel zijn eigen licht, wat resulteert in perfecte zwartwaarden en een zeer hoog contrast. Dit komt omdat een OLED-pixel compleet uitgeschakeld kan worden, waardoor er geen licht uit komt en het zwart dus echt zwart is. Dit zorgt voor een indrukwekkende kijkervaring, met levendige kleuren en diepe schaduwen.

QLED (Quantum Dot LED), aan de andere kant, gebruikt een backlight om het scherm te verlichten. De quantum dots verbeteren de kleur en helderheid, maar omdat het scherm afhankelijk is van deze achtergrondverlichting, kan het niet hetzelfde niveau van zwart bereiken als OLED. Echter, de helderheid van QLED-schermen is vaak hoger dan die van OLED, wat ze geschikt maakt voor kijkomgevingen met veel omgevingslicht.

Een voordeel van OLED is dat het kan leiden tot dunnere en flexibelere schermen, aangezien er geen aparte lichtbron nodig is. Dit opent de deur voor innovatieve ontwerpen, zoals buigbare of opvouwbare displays. OLED-schermen hebben ook een betere kijkhoek en snellere reactietijden, wat ze ideaal maakt voor het bekijken van snelle acties en gaming.

QLED, met zijn hoge helderheid en kleurvolume, biedt een uitstekende kleurnauwkeurigheid en levendigheid in een breder spectrum. Het is ook minder vatbaar voor inbranden, een probleem waar OLED in sommige gevallen mee te maken kan krijgen, hoewel moderne OLED-schermen technologieën hebben geïntroduceerd om dit risico te minimaliseren.

Qua prijs liggen OLED en QLED niet ver uit elkaar, hoewel OLED over het algemeen iets duurder kan zijn vanwege de complexiteit van de technologie. De keuze tussen OLED en QLED komt vaak neer op persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van de gebruiker. Als perfect zwart en een breed kijkhoek belangrijk voor je zijn, is OLED de beste keus. Als je echter op zoek bent naar maximale helderheid en kleurvolume, vooral in goed verlichte ruimtes, dan kan QLED een betere optie zijn.

OLED vs QLED

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van een OLED-tv?

De levensduur van een OLED-tv is over het algemeen zeer goed, met veel modellen die tot 100.000 uur meegaan voordat de helderheid afneemt tot de helft van de oorspronkelijke waarde. Dit betekent dat je jarenlang kunt genieten van je tv, zelfs als je hem elke dag een paar uur gebruikt.

Kan een OLED-scherm echt inbranden?

Ja, OLED-schermen kunnen last hebben van inbranden als er lange tijd statische beelden worden getoond. Moderne OLED-tv’s hebben echter ingebouwde functies om dit risico te verminderen, zoals pixelshifting en schermbeveiligers. Bij normaal gebruik is de kans op inbranden klein.

Zijn OLED-tv’s beter voor het kijken in een donkere kamer?

Ja, OLED-tv’s zijn uitstekend geschikt voor het kijken in donkere kamers dankzij hun vermogen om perfect zwart weer te geven. Dit zorgt voor een ongeëvenaard contrast en diepte in de beeldkwaliteit, wat vooral bij het kijken van films een groot voordeel is.

Hoe helder kan een QLED-tv worden?

QLED-tv’s kunnen zeer helder worden, sommige modellen bereiken piekhelderheden van meer dan 2000 nits. Dit maakt ze ideaal voor het kijken in kamers met veel omgevingslicht, omdat het beeld duidelijk blijft en niet wordt uitgewassen door het licht.

Hebben QLED-tv’s een brede kijkhoek?

Traditioneel hebben QLED-tv’s een iets smallere kijkhoek vergeleken met OLED-tv’s. De nieuwste QLED-modellen hebben echter verbeteringen doorgevoerd die de kijkhoeken aanzienlijk verbeteren, waardoor het verschil met OLED kleiner wordt.

Is QLED of OLED beter voor gaming?

Zowel QLED als OLED bieden voordelen voor gaming. OLED heeft een snellere reactietijd, wat ideaal is voor snelle games. QLED, aan de andere kant, biedt hogere helderheid en is minder vatbaar voor inbranden, wat handig kan zijn bij lange gaming sessies. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het type games dat je speelt.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 8 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie