1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Online marketing en affiliate marketing: wat is het verschil?

Online marketing en affiliate marketing: wat is het verschil?

Online marketing en affiliate marketing zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze verwijzen naar verschillende manieren van marketing.

Online marketing is het proces waarbij een bedrijf of merk op internet wordt gepromoot via verschillende technieken, zoals sociale media marketing, contentmarketing en e-mailmarketing. Het doel is om een breder publiek te bereiken en naamsbekendheid op te bouwen.

Aan de andere kant is affiliate marketing een op prestaties gebaseerde marketingstrategie waarbij een bedrijf affiliates beloont voor elke klant die naar het bedrijf wordt gebracht door de eigen marketinginspanningen van de affiliate. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen online marketing en affiliate marketing en hoe deze effectief kunnen worden ingezet in een marketingstrategie.

Wat is online marketing?

Online marketing is het proces van het promoten van een bedrijf of merk op internet. Hiervoor worden verschillende online marketing technieken gebruikt, zoals marketing via social media, contentmarketing en e-mailmarketing. Met als doel om een breder publiek te bereiken en naamsbekendheid op te bouwen.

Heb je ooit een advertentie op sociale media gezien of een e-mail ontvangen van een bedrijf dat hun producten of diensten promoot? Dat is online marketing in actie! Het is een manier voor bedrijven om potentiële klanten te bereiken waar ze veel van hun tijd doorbrengen; op het internet.

Online marketing is belangrijk voor bedrijven omdat steeds meer mensen internet gebruiken om informatie over producten en diensten op te zoeken en op basis daarvan besluiten welke aankoop ze gaan doen. Door online marketing te gebruiken, kunnen bedrijven een groter publiek bereiken dan ze zouden kunnen bereiken via traditionele marketingmethoden zoals gedrukte advertenties of televisiereclame.

Voorbeelden online marketing technieken

Er zijn veel verschillende manieren om aan online marketing te doen, de technieken bewegen veelal mee met de wereldwijde internet trends. Enkele veelgebruikte online marketingtechnieken zijn:

 1. Social media marketing: dit houdt in dat je een bedrijf of merk promoot op sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, Linkedin, TikTok, Snapchat en Twitter. Dit kan het maken en delen van berichten over het bedrijf, producten of diensten zijn, en interactie hebben met volgers en fans.
 2. Content marketing: Dit is het creëren en delen van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk relevant publiek aan te trekken en te behouden. Dit kan in de vorm van blogposts, video’s, infographics of andere soorten inhoud zijn.
 3. E-mailmarketing: dit is het verzenden van promotionele e-mails naar een lijst met abonnees die zich hebben aangemeld om ze te ontvangen. Deze e-mails kunnen speciale aanbiedingen, aankondigingen van nieuwe producten of andere updates over het bedrijf bevatten.
 4. Zoekmachine optimalisatie (SEO): Dit is het proces van het optimaliseren van een website om hoger te scoren op de resultatenpagina’s van zoekmachines, zodat mensen het bedrijf gemakkelijker online kunnen vinden. Dit kan het gebruik van relevante zoekwoorden zijn, een snel ladende website en inhoud van hoge kwaliteit hebben.
 5. Pay-per-click (PPC)-advertenties: dit is een vorm van online adverteren waarbij bedrijven een vergoeding betalen telkens wanneer op een van hun advertenties wordt geklikt. Advertenties kunnen worden geplaatst op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines of op websites die relevant zijn voor het bedrijf.
 6. Influencer marketing: dit is wanneer bedrijven of merken samenwerken met populaire mensen op sociale media om hun producten of diensten te promoten. Dit worden ook wel influencers genoemd. Influencers hebben een grote aanhang en kunnen een bedrijf helpen een breder publiek te bereiken.
 7. Display-advertenties: dit is een vorm van online adverteren waarbij banneradvertenties op websites worden geplaatst. Deze advertenties kunnen worden getarget op specifieke doelgroepen en kunnen worden weergegeven wanneer mensen bepaalde websites bezoeken of naar bepaalde zoekwoorden zoeken.

Online marketing is, mits goed ingezet, een effectieve manier om producten en diensten te promoten en naamsbekendheid op te bouwen.

facebook marketing is een populaire manier van online marketing
Adverteren op Facebook is een populaire manier van online marketing. Om de jeugd te bereiken kan je beter adverteren op TikTok

Valkuilen online marketing

Er zijn verschillende mogelijke valkuilen van online marketing, zoals bijvoorbeeld:

 • Geen duidelijke strategie hebben: Het is belangrijk om een goed gedefinieerde online marketingstrategie te hebben om je doelgroep effectief te bereiken. Zonder een duidelijk plan kan het moeilijk zijn om het succes van je inspanningen te meten en waar nodig bij te sturen.
 • Het niet bijhouden en analyseren van gegevens: online marketing genereert veel gegevens en het is belangrijk om deze gegevens bij te houden en te analyseren om te meten wat werkt en wat niet. Zonder de juiste tracking en analyse kan het moeilijk zijn om weloverwogen beslissingen te nemen over je online marketing.
 • Niet aanpassen aan veranderende trends en technologieën: de wereld van online marketing evolueert voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en technologieën. Als je dit niet doet, dan kan je online marketing niet het gewenste resultaat hebben. Vooral social media is aan een continue verandering onderhevig, waar Instagram de meest populaire sociale media onder de jeugd was is dat tegenwoordig TikTok. Als bedrijf zal je dus moeten overwegen om ook TikTok te gaan gebruiken voor je online marketing.
 • Het belang van mobiel negeren: steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om te internetten, en het is belangrijk voor bedrijven om een mobielvriendelijke website en marketing op mobiel te hebben. Het negeren van het belang van mobiel kan resulteren in een slechte gebruikerservaring en verlies van potentiële klanten.
 • Spam: Het is belangrijk om de tijd en inbox van mensen te respecteren en ze geen ongewenste of irrelevante e-mails te sturen. Het verzenden van te veel e-mails of e-mails die niet van waarde zijn voor de ontvanger, kan worden beschouwd als spam en kan de reputatie van je bedrijf schaden.
 • Misbruik van persoonsgegevens: Het is belangrijk om transparant te zijn over hoe je persoonsgegevens verzamelt en gebruikt en om toestemming te vragen wanneer dat nodig is. Misbruik van persoonsgegevens kan leiden tot verlies van vertrouwen en schade aan de reputatie van een bedrijf of merk.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een op perfomance-based marketing strategie waarbij een bedrijf affiliates beloont (commissie) voor elke klant die naar het bedrijf wordt gebracht door de eigen marketinginspanningen van de affiliate.

Stel je voor dat je een vriend hebt die een boekwinkel heeft. Ze vragen je om hun winkel te promoten door een link naar hun website te delen op je sociale media-accounts. Elke keer dat iemand op de link klikt en een aankoop doet, verdien jij een commissie. Dit is een voorbeeld van affiliate marketing.

Andere voorbeelden affiliate marketing

 • Het promoten van de producten of diensten van een bedrijf op sociale media en het verdienen van een commissie voor elke verkoop via de link die je deelt.
 • Een blogpost schrijven over de producten of diensten van een bedrijf en een link toevoegen waar lezers een aankoop kunnen doen. Je zou een commissie verdienen voor elke verkoop die via die link wordt gedaan.
 • Banneradvertenties op je website plaatsen om de producten of diensten van een bedrijf te promoten. Voor elke verkoop via die banner krijg je een commissie.
 • Een YouTube-video maken waarin de producten of diensten van een bedrijf worden beoordeeld en een link bevatten waar kijkers een aankoop kunnen doen.
 • Een e-mail sturen naar jouw abonnees waarin de producten of diensten van een bedrijf worden gepromoot met daarin een affiliate-link.
 • Een verwijzingsprogramma gebruiken om vrienden uit te nodigen om lid te worden van een dienst of een aankoop te doen, dit gaat dan via een affiliate-link.
 • Samenwerken met een bedrijf om een co-branded product of dienst te creëren en een deel van de winst te verdienen. Dit gaat ook wel via het whitelabel principe.

Bij affiliate marketing promoten affiliates (zoals in de voorbeelden hierboven) de producten of diensten van een bedrijf en verdienen ze een commissie voor elke verkoop die ze helpen genereren. Dit kan dus op verschillende manieren worden gedaan, zoals het schrijven van blogberichten, het maken van berichten op sociale media of het plaatsen van banneradvertenties op een website.

Affiliate marketing is een win-win voor zowel het bedrijf als de affiliate. Het bedrijf krijgt meer omzet en de aangeslotene verdient geld voor het promoten van het bedrijf. Het is een manier voor bedrijven om een breder publiek te bereiken en voor affiliates om inkomsten te genereren door producten en diensten te promoten waar hun doelgroep mogelijk in geïnteresseerd is.

Het is wel belangrijk voor affiliates om eerlijk en transparant te zijn over hun relatie met het bedrijf en alleen producten of diensten te promoten waar ze echt in geloven.

Hoe worden affiliate sales gemeten?

Sales in affiliate marketing wordt meestal gemeten door het gebruik van trackinglinks en cookies. Een trackinglink is een unieke link die aan elke affiliate wordt toegewezen en wordt gebruikt om de verkopen bij te houden die door hen worden gegenereerd. Wanneer een partner de producten of diensten van een bedrijf promoot, gebruiken ze hun volglink om potentiële klanten naar de website van het bedrijf te leiden. Zo’n link bestaat vaak voor een groot gedeelte uit de oorspronkelijke domeinnaam en wordt vaak nog aangevuld met een unieke id van de affiliate zelf. Zo’n url zou er zo uit kunnen zien:

https://webshop.nl/tofproduct/trackid=270499

Door deze link wordt een cookie gegenereerd en gekoppeld aan het apparaat wat de website bezoekt.

Cookies zijn kleine stukjes data die op het apparaat van een gebruiker worden opgeslagen wanneer deze een website bezoekt. In het kader van affiliate marketing worden cookies gebruikt om de verkopen te volgen die zijn gegenereerd via de trackinglink van een affiliate. Wanneer een klant op de trackinglink van een partner klikt, wordt er een cookie op zijn apparaat geplaatst. Als de klant een aankoop doet binnen een bepaalde tijdsperiode (de cookieduur genoemd), wordt de verkoop toegeschreven aan de aangeslotene en verdient deze een commissie. Deze commissie kan ook gedeeld worden met andere affiliates. Dus als meerdere affiliates hebben bijgedragen aan de totstandkoming van een verkoop dan kunnen zij evenredig de commissie delen.

Met trackinglinks en cookies kunnen affiliates precies zien hoeveel verkopen ze hebben gegenereerd en hoeveel commissie ze hebben verdiend.

Valkuilen affiliate marketing?

Er zijn verschillende mogelijke valkuilen van affiliate marketing waar bedrijven en affiliates zich bewust van moeten zijn:

 • Geen duidelijke strategie hebben: Het is belangrijk voor affiliates om een duidelijk omschreven plan te hebben voor hoe ze de producten of diensten van een bedrijf gaan promoten. Voor bedrijven is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben van hun affiliate programma en wat ze verwachten van hun affiliates. Geen duidelijke strategie zal geen optimaal resultaat opleveren.
 • De verkeerde affiliates kiezen: Het is belangrijk voor bedrijven om affiliates zorgvuldig door te lichten om er zeker van te zijn dat ze goed passen bij het bedrijf. Slechte samenwerkingen is vaak slecht resultaat. Met name voor bedrijven kan dit een negatieve invloed hebben op hun imago.
 • Gegevens niet goed bijhouden en analyseren: Affiliate marketing genereert veel gegevens, en het is belangrijk voor affiliates om deze gegevens bij te houden en te analyseren om te begrijpen wat werkt en wat niet.
 • Het promoten van producten of diensten van lage kwaliteit: het is belangrijk voor affiliates om alleen producten of diensten te promoten waarin ze geloven en die aan hoge normen voldoen. Het promoten van producten of diensten van lage kwaliteit kan leiden tot verlies van vertrouwen en schade aan de reputatie de affiliate.
 • Spam: Het is belangrijk voor affiliates om de tijd van mensen te respecteren en hen geen ongewenste of irrelevante e-mails te sturen. Het verzenden van te veel e-mails of e-mails die niet van waarde zijn voor de ontvanger, kan worden beschouwd als spam en kan de reputatie van het bedrijf schaden.

De beste mix tussen online marketing en affiliate marketing

De beste mix tussen online marketing en affiliate marketing hangt af van de doelstellingen van het bedrijf en de beschikbare middelen.

Een bedrijf kan ervoor kiezen om zich meer te concentreren op online marketing als het doel is om naamsbekendheid op te bouwen en een breder publiek te bereiken. Denk hierbij aan het maken van posts op sociale media, het schrijven van blogposts en het versturen van e-mailcampagnes.

Aan de andere kant kan een bedrijf ervoor kiezen om zich meer te concentreren op affiliate marketing als het hun doel is om de verkoop te stimuleren. Dit kan inhouden dat een bedrijf samenwerkt met relevante affiliates die de producten of diensten van het bedrijf kunnen promoten bij hun volgers.

In sommige gevallen kan het voor een bedrijf voordelig zijn om een combinatie van zowel online marketing als affiliate marketing te gebruiken. Een bedrijf kan bijvoorbeeld sociale media marketing gebruiken om naamsbekendheid op te bouwen en vervolgens affiliate marketing gebruiken om de verkoop te stimuleren.

Uiteindelijk hangt de beste mix tussen online marketing en affiliate marketing af van de specifieke doelen en middelen van het bedrijf.

Deze bedrijven zijn heel goed in online marketing

Er zijn veel bekende merken die bekend staan om hun succesvolle online marketingstrategieën. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Nike: Nike staat bekend om zijn sterke aanwezigheid op sociale media en het gebruik van influencer marketing. Het merk werkt regelmatig samen met populaire atleten en beroemdheden om zijn producten te promoten en creëert boeiende actuele inhoud.
 • Apple: Apple staat bekend om zijn gestroomlijnde en effectieve e-mailmarketingcampagnes, die vaak strakke en minimalistische ontwerpelementen bevatten. Het bedrijf is ook sterk aanwezig op sociale media en gebruikt zijn accounts regelmatig om nieuwe producten aan te kondigen en exclusieve inhoud aan zijn volgers aan te bieden.
 • Bol.com: Bol.com is een meester in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en scoort vaak hoog in zoekresultaten voor een breed scala aan producten. Het bedrijf maakt ook gebruik van gerichte advertenties om potentiële klanten te bereiken en heeft een gebruiksvriendelijke website die het voor klanten gemakkelijk maakt om aankopen te doen. Coolblue is hier overigens ook zeer goed in.
 • Starbucks: Starbucks is sterk aanwezig op sociale media en gebruikt zijn accounts regelmatig om boeiende inhoud te delen, zoals een kijkje achter de schermen bij het koffiezetproces en recepten voor drankjes met een vakantiethema. Het bedrijf gebruikt ook e-mailmarketing om gepersonaliseerde aanbiedingen naar zijn klanten te sturen.
 • AirBnB: AirBnB staat bekend om het effectieve gebruik van content marketing, waaronder het maken van boeiende en informatieve blogposts over reisbestemmingen en het geven van tips voor het plannen van een geslaagde vakantie. Het bedrijf is ook sterk aanwezig op sociale media en gebruikt zijn accounts regelmatig om prachtige panden die te huur staan onder de aandacht te brengen.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant