1. Home
 2. Gezondheid
 3. Overgewicht en obesitas: wat is het verschil?

Overgewicht en obesitas: wat is het verschil?

Obesitas en overgewicht worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk verwijzen ze naar verschillende dingen. Obesitas is een ernstige medische aandoening die optreedt wanneer een persoon een overmatige hoeveelheid lichaamsvet heeft. Bij een BMI van 30 of meer wordt er gesproken van obesitas.

Overgewicht daarentegen verwijst naar het hebben van een BMI van 25 tot 29,9. Hoewel obesitas als overgewicht het risico op verschillende gezondheidsproblemen kunnen verhogen, wordt obesitas over het algemeen als een meer ernstige aandoening beschouwd. In dit artikel zullen we de verschillen tussen obesitas en overgewicht en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van beide onderzoeken.

Wat is overgewicht?

Overgewicht is een term die wordt gebruikt om te beschrijven dat iemand een hoger lichaamsgewicht heeft dan gezond is voor zijn/haar lengte en leeftijd. Bij een BMI (Body Mass Index) 25 tot 29,9 is er sprake van overgewicht.

Hoewel overgewicht niet noodzakelijkerwijs betekent dat iemand te veel lichaamsvet heeft, kan het wel het risico op bepaalde gezondheidsproblemen vergroten. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, hartaandoeningen en beroertes. Personen met overgewicht kunnen ook een verhoogd risico lopen op bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, darmkanker en baarmoederkanker.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan overgewicht. Door ongezonde eetgewoonten, te weinig lichaamsbeweging, bepaalde medische aandoeningen zoals hypothyreoïdie of simpelweg genetisch bepaald. Stress, gebrek aan slaap en bepaalde medicijnen kunnen ook bijdragen aan gewichtstoename.

Het voorkomen en beheersen van overgewicht is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Enkele strategieën om dit te doen, zijn onder meer het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stress voorkomen. In sommige gevallen kan medicatie of een operatie om te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Het is belangrijk op te merken dat overgewicht niet betekent dat iemand ongezond is of geen zelfbeheersing heeft. Het is een complex vraagstuk dat door veel factoren beïnvloed kan worden. Door gezonde leefstijlkeuzes te maken en waar nodig ondersteuning te zoeken, kunnen mensen werken aan het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Je eigen BMI berekenen

Om je eigen BMI te berekenen, moet je je gewicht (in kilo’s) en je lengte (in meters) weten. Hier is de formule voor het berekenen van de BMI:

BMI = gewicht (kg) / lengte (m)^2

Als je bijvoorbeeld 95 kilogram weegt en 1,96 meter lang bent, dan wordt je BMI als volgt berekend:

BMI = 95 / (1,96)^2= 95/3,85= 24,7

Bepaal de status van je BMI:

 • Ondergewicht: BMI minder dan 18,5
 • Normaal gewicht: BMI van 18,5 tot 24,9
 • Overgewicht: BMI van 25 tot 29,9
 • Obesitas: BMI van 30 of hoger

Het is belangrijk op te merken dat BMI geen perfecte maatstaf is voor lichaamsvet en mogelijk niet voor iedereen nauwkeurig is. Factoren zoals spiermassa en leeftijd BMI beïnvloeden.

Verschil tussen overgewicht en obesitas
Overgewicht vs obesitas

Wat is obesitas?

Obesitas is een ernstige medische aandoening die optreedt wanneer een persoon een overmatige hoeveelheid lichaamsvet heeft. Als de BMI 30 of hoger is dan spreken we van obesitas.

Obesitas kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, hartaandoeningen, beroertes en bepaalde soorten kanker. Het kan ook het risico op mobiliteitsproblemen, slaapapneu en psychologische problemen zoals depressie en een laag zelfbeeld vergroten.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan obesitas, waaronder erfelijkheid, ongezonde eetgewoonten, geen lichaamsbeweging en bepaalde medische aandoeningen of een te langzaam werkende schildklier. Stress, gebrek aan slaap en bepaalde medicijnen kunnen ook bijdragen aan gewichtstoename.

Het voorkomen en beheersen van obesitas is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Net zoals bij overgewicht is het belangrijk om gezond te eten, regelmatig te sporten en te bewegen. Vaker dan bij overgewicht wordt er bij obesitas gekozen voor een medische ingreep (maagverkleining) om zo drastisch het overtollige vet weg te werken.

De gevaren van obesitas

Obesitas is een ernstige medische aandoening die kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Enkele van de gevaren van obesitas zijn:

 1. Verhoogd risico op hartaandoeningen: zwaarlijvigheid kan leiden tot hoge bloeddruk, hoog cholesterol en andere risicofactoren voor hartaandoeningen. Dit kan het risico op een hartaanval, beroerte en andere hart- en vaatziekten verhogen.
 2. Diabetes type 2: Obesitas is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, een chronische aandoening die optreedt wanneer het lichaam resistent wordt tegen insuline. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en een scala aan gezondheidsproblemen.
 3. Bepaalde soorten kanker: zwaarlijvigheid is in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en baarmoeder(hals)kanker.
 4. Mobiliteitsproblemen: zwaarlijvigheid kan leiden tot gewrichtspijn en moeite met bewegen, wat het moeilijk kan maken om aan lichaamsbeweging te doen en kan leiden tot een afname van de algehele mobiliteit.
 5. Slaapapneu: zwaarlijvigheid kan het risico op slaapapneu verhogen, een aandoening waarbij de ademhaling van een persoon wordt onderbroken tijdens de slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen.
 6. Psychische problemen: zwaarlijvigheid kan leiden tot een laag zelfbeeld, depressie en andere psychische problemen.

Met welke sporten kan je overgewicht voorkomen?

Er zijn vele sporten die je kunt beoefenen om overgewicht tegen te gaan. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Hardlopen of joggen: dit is een eenvoudige en effectieve manier om calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren.
 2. Fietsen: net als hardlopen is fietsen een uitstekende manier om calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren. Het is ook een leuke manier om de omgeving te verkennen.
 3. Zwemmen: zwemmen is een uitstekende manier om het hele lichaam te trainen, en het is ook goed voor je hart- en longfunctie.
 4. Wandelen: wandelen is een goede manier om te beginnen met bewegen als je niet gewend bent aan intensief sporten. Het is ook een goede manier om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
 5. Fitness: er zijn vele verschillende fitnessoefeningen die je kunt doen om overgewicht tegen te gaan, zoals krachttraining, yoga, Pilates en andere groepslessen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vorm van fysieke activiteit goed is voor je gezondheid, dus het beste is om een sport te kiezen die je leuk vindt en waar je je goed bij voelt.

Veelgestelde vragen over overgewicht en obesitas

Wat is obesitas?
Obesitas is een medische aandoening waarbij te veel vet in het lichaam is opgehoopt, wat leidt tot een verhoogd gezondheidsrisico. Het kan worden gedefinieerd als een body mass index (BMI) van 30 of meer.
Wat zijn de oorzaken van obesitas?
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan obesitas, waaronder een ongezond voedingspatroon, weinig fysieke activiteit, erfelijke aanleg en sommige medische aandoeningen. Stress, emotionele problemen en sociale invloeden kunnen ook een rol spelen.
Hoe kan obesitas worden behandeld?
Behandeling van obesitas kan bestaan uit een combinatie van dieet, fysieke activiteit en medicijnen. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om het gewicht te verminderen. Het doel van de behandeling is om gezonde gewichtsvermindering te bereiken en het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.
Wat is overgewicht?
Overgewicht is een toestand waarbij iemand te veel gewicht heeft in verhouding tot zijn of haar lengte en geslacht. Dit kan worden gemeten met behulp van de body mass index (BMI), waarbij een BMI van 25 tot 29.9 wordt beschouwd als overgewicht en een BMI van 30 of meer als obesitas.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant