1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Profit en non profit: wat is het verschil?

Profit en non profit: wat is het verschil?

Profit- en non-profitorganisaties zijn twee verschillende soorten bedrijfssoorten die met verschillende doelen en doelstellingen werken. Profitorganisaties, ook wel organisaties met winstoogmerk genoemd, zijn bedrijven die ernaar streven inkomsten te genereren en de winst voor hun eigenaars of aandeelhouders te maximaliseren. Non-profitorganisaties daarentegen zijn organisaties die opereren ten voordele van een bepaalde groep individuen of voor een specifiek doel, in plaats van voor winst. Ze zijn afhankelijk van donaties, subsidies en andere vormen van financiering om hun activiteiten te ondersteunen en keren geen winst uit aan eigenaren of aandeelhouders.

Wat is profit?

Profit, ook wel winst of nettowinst genoemd, is de financiële winst of het rendement dat een bedrijf of organisatie realiseert nadat alle uitgaven van de omzet zijn afgehaald. Het is het verschil tussen de totale omzet van een bedrijf en de totale kosten van het produceren en verkopen van zijn goederen of diensten.

Voor profitbedrijven is het primaire doel om winst te genereren voor de eigenaren of aandeelhouders. Ze doen dit door goederen of diensten te verkopen tegen een prijs die hoger is dan de productie- en leveringskosten van die goederen of diensten. De inkomsten die daarna overblijven worden vervolgens gebruikt om opnieuw in het bedrijf te investeren, schulden af te lossen of als dividend uit te keren aan de eigenaars of aandeelhouders.

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven hun winst kunnen vergroten. Ze kunnen hun prijzen verhogen, hun kosten verlagen of hun verkoopvolume vergroten. Bedrijven kunnen hun winstgevendheid ook verbeteren door nieuwe of verbeterde producten of diensten aan te bieden, nieuwe markten te vinden om aan te verkopen of door efficiëntere productieprocessen toe te passen.

Winst is een belangrijke maatstaf voor de financiële prestaties van een bedrijf en kan worden gebruikt om de prestaties van verschillende bedrijven te vergelijken (benchmark) of om de voortgang van een enkel bedrijf in de loop van de tijd te volgen. Het is echter belangrijk op te merken dat winst niet de enige maatstaf is voor het succes van een bedrijf. Andere factoren, zoals klanttevredenheid, tevredenheid van de werknemers en de sociale en ecologische impact, kunnen ook belangrijke overwegingen zijn voor bedrijven en hun belanghebbenden.

Wereldberoemde profit bedrijven

 • Apple: een multinationaal technologiebedrijf dat consumentenelektronica, computersoftware en onlinediensten ontwerpt en verkoopt. De producten omvatten iPhones, iPads, Mac-computers en de Apple Watch.
 • Amazon: een e-commercegigant die een breed scala aan producten online verkoopt, waaronder boeken, elektronica, huishoudelijke artikelen en meer. Het biedt ook clouddiensten aan.
 • Google: een technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in internetgerelateerde diensten en producten, waaronder zoeken, adverteren en clouddiensten zoals e-mail. Google staat bekend om zijn zoekmachine, maar ook om andere producten zoals Google Maps, Google Drive en het Android-besturingssysteem.
 • Microsoft: een technologiebedrijf dat computersoftware, consumentenelektronica en personal computers ontwikkelt en verkoopt. De producten omvatten het Windows-besturingssysteem, de Microsoft Office-suite en de Xbox-gameconsole.
 • Facebook: een platform voor sociale media waarmee gebruikers contact kunnen maken met vrienden en familie, inhoud kunnen delen en lid kunnen worden van groepen. Het biedt ook advertentiediensten aan bedrijven.
 • McDonald’s: een fastfoodketen die bekend staat om zijn hamburgers, patat en milkshakes. Het heeft vestigingen in landen over de hele wereld.
 • Coca-Cola: een wereldwijd drankenproducent dat een verscheidenheid aan niet-alcoholische dranken produceert en verkoopt, waaronder de gelijknamige cola en andere frisdranken, evenals sportdranken, water en sap.
 • Nike: een multinationale onderneming die sportschoenen en sportkleding ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt. Het is een van ’s werelds grootste en bekendste sportmerken.
 • Shell: een multinationaal olie- en gasbedrijf dat een scala aan energieproducten produceert en verkoopt, waaronder ruwe olie, aardgas en geraffineerde producten zoals benzine en diesel. Het is een van de grootste beursgenoteerde olie- en gasmaatschappijen ter wereld. Shell is van oorsprong een Nederlands bedrijf.

Is winst maken goed of slecht?

Winst maken is niet per definitie goed of slecht. Het is een financiële maatstaf die de extra inkomsten weerspiegelt die door een bedrijf worden gegenereerd nadat de kosten er zijn afgehaald. Profit kan worden gebruikt om te herinvesteren in het bedrijf, schulden af te lossen en een rendement te bieden aan de eigenaars of aandeelhouders.

Het is echter belangrijk op te merken dat winst niet de enige maatstaf is voor het succes van een bedrijf. Andere factoren, zoals klanttevredenheid, het moreel van de werknemers en de sociale en ecologische impact, kunnen ook belangrijke overwegingen zijn voor bedrijven en hun belanghebbenden.

In sommige gevallen kan het nastreven van winst tot negatieve resultaten leiden als bedrijven prioriteit geven aan financieel gewin op korte termijn boven duurzaamheid op lange termijn of het welzijn van hun werknemers, klanten of de gemeenschap. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld onethische of onverantwoordelijke praktijken toepassen om de winst te vergroten, of de behoeften van hun werknemers of klanten verwaarlozen ten gunste van winstmaximalisatie.

Aan de andere kant kunnen bedrijven die winst kunnen genereren en tegelijkertijd rekening houden met de behoeften van hun belanghebbenden en de langetermijngevolgen van hun acties, een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu.

planet over profit
Er is vaak weerstand tegen bedrijven die grote winsten maken maar niet aan het milieu denken

Wat is non profit?

Non-profitorganisaties zijn organisaties die opereren ten voordele van een bepaalde groep individuen of voor een specifiek doel, in plaats van voor winst. Ze zijn afhankelijk van donaties, subsidies en andere vormen van financiering om hun activiteiten te ondersteunen en keren geen winst uit aan eigenaren of aandeelhouders.

Er zijn veel verschillende soorten non-profitorganisaties, waaronder liefdadigheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en sociale dienstverleners. Non-profitorganisaties kunnen zich richten op een breed scala aan onderwerpen, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, het milieu en sociale rechtvaardigheid.

Een van de belangrijkste kenmerken van non-profitorganisaties is dat ze vrijgesteld zijn van belasting, wat betekent dat ze geen belasting hoeven te betalen over hun inkomen. Dit komt omdat ze worden geacht een algemeen goed te dienen en niet worden gemotiveerd door winst. Om in aanmerking te komen voor een belastingvrije status, moeten non-profitorganisaties aan bepaalde criteria voldoen, zoals een specifieke missie of doel hebben en zich niet bezighouden met politieke of lobbyactiviteiten.

Non-profitorganisaties worden doorgaans bestuurd door een raad van bestuur die verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen over de activiteiten en financiën van de organisatie. Non-profitorganisaties hebben mogelijk ook betaald personeel, maar de salarissen van deze werknemers zijn doorgaans lager dan die bij organisaties met winstoogmerk.

Non-profitorganisaties staan voor unieke uitdagingen, omdat ze vaak beperkte middelen hebben en afhankelijk zijn van donaties en subsidies om hun activiteiten te financieren. Ze moeten ook verantwoording afleggen aan hun donateurs en het publiek, aangezien ze niet worden gedreven door winst en moeten aantonen dat ze hun middelen effectief gebruiken om hun missie te bereiken.

Wereldberoemde non profit organisaties

 • Amnesty International: een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming en verdediging van mensenrechten over de hele wereld. Voert campagnes over kwesties als vrijheid van meningsuiting, marteling en rechten van vluchtelingen.
 • Artsen Zonder Grenzen: een non-profitorganisatie die medische hulp biedt aan mensen die getroffen zijn door conflicten, epidemieën, rampen of uitsluiting van gezondheidszorg. Zijn actief in meer dan 70 landen over de hele wereld.
 • Rode Kruis: een non-profitorganisatie die humanitaire hulp, rampenbestrijding en gezondheidsdiensten biedt in landen over de hele wereld. Het staat bekend om zijn werk op het gebied van eerste hulp, bloeddonaties en rampenbestrijding.
 • UNICEF: een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bevordering van kinderrechten en hulp biedt aan kinderen in nood, waaronder kinderen die het slachtoffer zijn van armoede, conflicten en hiv/aids. Zijn actief in meer dan 190 landen.
 • Wereld Natuur Fonds: een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen van de planeet. Maakt zich sterk om bedreigde diersoorten en ecosystemen over de hele wereld te beschermen.
 • Save the Children: een non-profitorganisatie die werkt aan het verbeteren van de levens van kinderen over de hele wereld. Het biedt onderwijs, gezondheidszorg en andere hulp aan kinderen in nood, inclusief kinderen die zijn getroffen door conflicten en natuurrampen.
 • Oxfam (Novib): een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bestrijding van armoede, ongelijkheid en onrecht over de hele wereld. Het biedt hulp aan gemeenschappen in nood door middel van programma’s op het gebied van landbouw, onderwijs en noodhulp.
 • Greenpeace: een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van het milieu en de bevordering van duurzaamheid. Voert campagnes tegen kwesties als klimaatverandering, ontbossing en giftige chemicaliën.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant