1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Sales en marketing: wat is het verschil?

Sales en marketing: wat is het verschil?

Sales en marketing worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn eigenlijk twee verschillende functies die een cruciale rol spelen in het succes van een bedrijf. Hoewel beide gericht zijn op het genereren van inkomsten en het vergroten van de winst, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee disciplines.

Sales is gericht op de directe uitwisseling van een product of dienst voor geld, terwijl marketing zich bezighoudt met de promotie en positionering van een product of dienst in de markt.

Wat is sales?

De afdeling sales binnen bedrijf is verantwoordelijk voor het vinden en overtuigen van klanten om de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt te kopen. Dit wordt vaak gedaan door middel van verschillende verkooptechnieken, zoals het maken van presentaties, onderhandelen over prijzen en het opbouwen van relaties met klanten.

De afdeling in een bedrijf kan verantwoordelijk zijn voor een reeks activiteiten, waaronder:

 • Het identificeren van potentiële klanten en het inventariseren van hun behoeften
 • Ontwikkelen van verkoopstrategieën en doelstellingen
 • Verkooppresentaties maken en geven
 • Onderhandelen over prijzen en contracten met klanten
 • Opbouwen en onderhouden van relaties met klanten
 • Het bijhouden en analyseren van verkoopgegevens
 • Het managen van een verkoopteam, inclusief het stellen van doelen en doelen, het bieden van training en ondersteuning en het evalueren van prestaties

De afdeling sales speelt een sleutelrol in het succes van een bedrijf, omdat het helpt om inkomsten te genereren en groei te realiseren. Door effectief de behoeften van klanten te identificeren en eraan te voldoen, helpt de afdeling sales (of de afdeling verkoop) ervoor te zorgen dat het bedrijf kan blijven bloeien en uitbreiden.

Succesvolle sales technieken

Er zijn veel verschillende technieken die effectief kunnen zijn voor een sales medewerker, en de beste aanpak voor een bepaalde verkoper of bedrijf hangt af van de producten of diensten die worden verkocht, de doelgroep en de individuele stijl en talenten van de verkoper. Hier zijn een paar succesvolle verkooptechnieken die vaak worden gebruikt:

 1. Relaties opbouwen: Veel succesvolle verkopers richten zich op het opbouwen van langdurige relaties met hun klanten, in plaats van alleen maar te proberen een snelle verkoop te realiseren. Dit betekent dat sales medewerkers luisteren naar de behoeften en zorgen van de klant, oplossingen op maat aanbieden en na de verkoop een follow-up geven om de klanttevredenheid te garanderen.
 2. Vragen stellen: Door vragen te stellen kunnen verkopers de behoeften en wensen van hun klanten beter begrijpen, wat hen op hun beurt kan helpen bij het identificeren van de beste producten of diensten die ze kunnen aanbieden. Het kan ook helpen om een goede verstandhouding met de klant op te bouwen en vertrouwen op te bouwen.
 3. Presentaties maken: Verkooppresentaties kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om de waarde van een product of dienst aan potentiële klanten te demonstreren. Succesvolle verkopers gebruiken vaak visuals en storytelling om hun presentaties aantrekkelijk en overtuigend te maken.
 4. Omgaan met kritiek: het is normaal dat klanten vragen of zorgen hebben over een product of dienst, en succesvolle verkopers zijn bedreven in het aanpakken van deze kritieken en het helpen van klanten om eventuele twijfels te overwinnen.
 5. De koop sluiten: Succesvolle verkopers weten hoe ze om de verkoop moeten vragen en de deal moeten sluiten, terwijl ze ook de beslissing van de klant respecteren. Dit kan het gebruik van technieken inhouden zoals de “assumptive close”, waarbij de verkoper ervan uitgaat dat de klant een aankoop gaat doen, of de “alternative close”, waarbij de verkoper de klant een keuze aan opties biedt.

Valkuilen voor sales medewerkers

Er zijn verschillende valkuilen die verkopers en bedrijven kunnen tegenkomen als het om sales gaat. Hier zijn een paar veelvoorkomende:

 • De klant niet begrijpen: Als verkopers niet de tijd nemen om de behoeften en wensen van de klant te begrijpen, zijn ze mogelijk niet in staat om hen effectief het juiste product of de juiste dienst te verkopen. Dit kan leiden tot een slechte klanttevredenheid en een gebrek aan herhalingsaankopen.
 • Te opdringerig zijn: sommige verkopers zijn misschien te agressief in hun benadering, waardoor klanten kunnen afhaken en minder geneigd zijn om een aankoop te doen. Het is belangrijk dat verkopers assertief zijn, maar ook de beslissing van de klant respecteren en hem de ruimte geven om zijn eigen keuze te maken.
 • Geen follow-up: het niet opvolgen van klanten na een verkoop kan leiden tot gemiste kansen voor herhalingsaankopen of positieve referenties. Het is belangrijk voor verkopers om in contact te blijven met klanten, hetzij via e-mail, telefoon of face-to-face communicatie, om relaties te onderhouden en vertrouwen op te bouwen.
 • Niet voorbereid zijn: Verkopers die niet voldoende zijn voorbereid op verkoopgesprekken of presentaties kunnen onvoorbereid of onprofessioneel overkomen, wat hun kansen op een verkoop kan schaden. Het is belangrijk voor verkopers om hun huiswerk te doen en goed geïnformeerd te zijn over hun producten en diensten, evenals over de behoeften en wensen van hun klanten.
 • Concentratie verliezen: Verkopers die te gefocust raken op het doen van een verkoop, kunnen belangrijke details over het hoofd zien of nalaten een sterke relatie met de klant op te bouwen. Het is belangrijk voor verkopers om gefocust te blijven op de behoeften van de klant en de langetermijndoelen van het bedrijf.
marketing en sales
Marketing en sales resultaten

Wat is marketing?

Marketing is het proces van het promoten en stimuleren van de verkoop van producten of diensten aan potentiële klanten. Het omvat het onderzoeken en begrijpen van de behoeften en wensen van potentiële klanten, en vervolgens het creëren en leveren van boodschappen die hen zullen overtuigen om te kopen.

Marketing kan vele vormen aannemen, waaronder fysieke advertenties, public relations, sociale media en contentmarketing. Het kan ook gaan om het maken en verspreiden van marketingmateriaal zoals brochures, flyers en websites.

Marketing is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, omdat het helpt om de bekendheid van de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Het is nauw verwant aan verkoop, aangezien het uiteindelijke doel van marketing het stimuleren van verkoop en inkomsten is.

Succesvolle marketinginspanningen omvatten vaak het creëren van een sterke merkidentiteit en het opbouwen van relaties met klanten. Dit kan het creëren van een duidelijke en consistente boodschap inhouden over wat het bedrijf uniek maakt, en het overbrengen van die boodschap via verschillende kanalen.

De marketing zorgt ervoor dat de potentiële klanten in aanraking komen met een product of dienst, het is de verantwoordelijkheid van de afdeling sales om van deze potentiële klanten echt klanten te maken.

Succesvolle marketing methodes

Er zijn veel verschillende technieken die effectief kunnen zijn in marketing, en de beste aanpak voor een bepaald bedrijf hangt af van de doelgroep, de producten of diensten die worden verkocht en de middelen en doelen van het bedrijf. Hier zijn een paar succesvolle marketingtechnieken die vaak worden gebruikt:

 1. Doelgroep en markt identificeren: Succesvolle marketing begint met het begrijpen van de kenmerken en behoeften van de doelgroep en markt. Dit omvat het uitvoeren van marktonderzoek om informatie over potentiële klanten te verzamelen en de beste manieren te identificeren om hen te bereiken en te overtuigen.
 2. Een sterk merk creëren: Een sterke merkidentiteit kan een bedrijf helpen opvallen in een drukke markt en een gevoel van vertrouwen en loyaliteit bij klanten creëren. Dit kan het ontwikkelen van een uniek logo, pakkende missie en berichtgeving inhouden die de waarden en persoonlijkheid van het bedrijf weerspiegelen.
 3. Het creëren van boeiende inhoud: marketinginspanningen omvatten vaak het creëren en verspreiden van inhoud zoals blogposts, artikelen en posts op sociale media die waarde bieden aan potentiële klanten en helpen om de bekendheid van het bedrijf te vergroten.
 4. Sociale media gebruiken: Sociale mediaplatforms kunnen krachtige marketingtools zijn, omdat ze bedrijven in staat stellen een groot en zeer gericht publiek te bereiken en ermee te communiceren. Succesvolle marketinginspanningen omvatten vaak het ontwikkelen van een sterke aanwezigheid op sociale media en het gebruik ervan om met klanten in contact te komen en relevante inhoud te delen.
 5. E-mailmarketing gebruiken: E-mailmarketing kan een effectieve manier zijn om potentiële klanten te bereiken en met hen in contact te komen, omdat het bedrijven in staat stelt gerichte en gepersonaliseerde berichten naar een grote lijst met abonnees te sturen. Succesvolle e-mailmarketingcampagnes omvatten vaak het segmenteren van de e-maillijst op basis van klantvoorkeuren en het gebruik van onderwerpregels en berichten die de aandacht van de ontvanger trekken. Ook niet onbelangrijk is het juiste moment van het versturen van de mailing bepalen.

Valkuilen bij marketing

Er zijn verschillende valkuilen die bedrijven kunnen tegenkomen als het gaat om marketing. Hier zijn een paar veelvoorkomende:

 • De doelgroep en markt niet begrijpen: Als een bedrijf niet de tijd neemt om de behoeften en wensen van zijn doelgroep en markt te begrijpen, kan het moeite hebben om potentiële klanten effectief te bereiken en te overtuigen. Dit kan leiden tot verspilde marketinginspanningen en een gebrek aan rendement op investeringen.
 • Geen duidelijke marketingstrategie hebben: Zonder een duidelijk plan kunnen marketinginspanningen versnipperd en ineffectief worden. Het is belangrijk voor bedrijven om een duidelijk beeld te hebben van hun doelen, doelgroep en budget, en om een strategie te ontwikkelen die hen zal helpen die doelen te bereiken.
 • Gebrek aan consistentie: marketinginspanningen die inconsistent of tegenstrijdig zijn, kunnen potentiële klanten in verwarring brengen en de geloofwaardigheid van het bedrijf ondermijnen. Het is belangrijk voor bedrijven om een consistente merkboodschap en -imago te hebben in alle marketingkanalen.
 • Geen resultaten meten: het is belangrijk voor bedrijven om de resultaten van hun marketinginspanningen bij te houden en te analyseren om te zien wat werkt en wat niet. Zonder deze informatie kan het moeilijk zijn om te weten wat te verbeteren en waar middelen aan toe te wijzen.
 • Negeren van klantfeedback: niet luisteren naar en niet handelen naar feedback van klanten kan leiden tot een gebrek aan klanttevredenheid en loyaliteit. Het is belangrijk voor bedrijven om actief op zoek te gaan naar en te luisteren naar feedback van klanten, en deze te gebruiken om hun marketinginspanningen te onderbouwen en hun producten of diensten te verbeteren.

De belangrijkste verschillen tussen sales en marketing

Verkoop en marketing zijn twee gerelateerde maar verschillende activiteiten die essentieel zijn voor het succes van elk bedrijf. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen verkoop en marketing:

 1. Doel: Het belangrijkste doel van sales is om klanten te overtuigen om een product of dienst te kopen, terwijl het belangrijkste doel van marketing is om producten of diensten te promoten aan potentiële klanten.
 2. Focus: Sales heeft de neiging zich meer te richten op individuele transacties en interacties met klanten, terwijl marketing een bredere kijk heeft en kijkt naar de algemene strategie en tactieken om potentiële klanten te bereiken en te overtuigen.
 3. Activiteiten: Verkoopactiviteiten kunnen bestaan uit het maken van presentaties, onderhandelen over prijzen en het sluiten van deals, terwijl marketingactiviteiten kunnen bestaan uit het maken en verspreiden van advertentiemateriaal, het uitvoeren van marktonderzoek en het ontwikkelen van campagnes op sociale media.
 4. Tijdsbestek: Sales heeft de neiging zich te concentreren op kortere termijn doelen, zoals het sluiten van een verkoop of het bereiken van een specifiek doel, terwijl marketing een langetermijnvisie heeft en zich richt op het opbouwen van relaties en merkbekendheid in de loop van de tijd.

Over het algemeen zijn verkoop en marketing nauw met elkaar verbonden en werken ze samen om het succes van een bedrijf te stimuleren. Sales richt zich op individuele transacties en interacties met klanten, terwijl marketing een bredere kijk heeft en zich richt op het promoten en verkopen van producten of diensten aan potentiële klanten.

Sales en marketing: een concreet voorbeeld

Om je een beeld te geven wat de verhouding is tussen de afdeling sales en marketing, een voorbeeld met een fictief bedrijf.

Stel, je staat samen met een vriend op de markt en je verkoopt vanuit jullie kraampje een hele revolutionaire bezem. In het algemeen niet een heel spannend product, maar jullie bezem is echt fantastisch, en dat zullen mensen ook inzien wanneer ze er kennis mee maken.

Om te voorkomen dat mensen jullie kraampje straal voorbij lopen sta jij midden op straat om passanten aan te spreken en te overtuigen dat ze in ieder geval even bij jullie kraampje moeten gaan kijken. Je gaat niet al te specifiek op jullie product in maar wekt vooral de nieuwsgierigheid. Veel mensen zijn wel geïnteresseerd in jullie revolutionaire bezem mede door je enthousiaste verhaal.

Je vriend die achter de kraam staat, staat inmiddels de eerste potentiële klanten te woord. Aan hem de taak om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen overgaan tot een aankoop. Hoe goed dit lukt is onder andere afhankelijk van jouw verhaal op straat, heb jij een verhaal verteld die te ver af staat van de waarheid aan de kraam, dan is de kans groot dat mensen afhaken. Sluit jouw verhaal goed aan bij die van je vriend, en is je vriend in staat om aan de kraam het verhaal zelfs nog interessanter te maken (door een aanbieding te doen, of garantie te geven), dan is de kans optimaal dat mensen een bezem van jullie kopen. Ook als ze al een goede bezem in huis hebben.

In dit versimpelde voorbeeld ben jij de afdeling marketing, en is je vriend achter de kraam van de afdeling sales.

Veel gestelde vragen over sales en marketing

Wat is het belangrijkste verschil tussen sales en marketing?
Het belangrijkste verschil tussen sales en marketing is de focus van hun activiteiten. Sales heeft de neiging zich te concentreren op individuele transacties en interacties met klanten, terwijl marketing een bredere kijk heeft en kijkt naar de algemene strategie en tactieken om potentiële klanten te bereiken en te overtuigen.
Wat zijn enkele veelgebruikte sales technieken?
Enkele gebruikelijke verkooptechnieken zijn het opbouwen van relaties met klanten, het stellen van vragen om hun behoeften te begrijpen, het maken van presentaties, het omgaan met kritieken en het sluiten van de verkoop.
Wat zijn enkele veelgebruikte marketingtechnieken?
Enkele veelgebruikte marketingtechnieken zijn het identificeren van de doelgroep, het creëren van een sterk merk, het creëren van boeiende inhoud, het gebruik van sociale media en het gebruik van e-mailmarketing.
Wat zijn enkele valkuilen die je moet vermijden bij sales?
Enkele valkuilen die je in de sales moet vermijden, zijn onder meer de klant niet begrijpen, te opdringerig zijn, niet opvolgen, niet voorbereid zijn en de focus verliezen.
Wat zijn enkele valkuilen die je moet vermijden bij marketing?
Enkele valkuilen die je bij marketing moet vermijden, zijn onder meer het niet begrijpen van de doelgroep, het niet hebben van een duidelijke marketingstrategie, gebrek aan consistentie, het niet meten van resultaten en het negeren van feedback van klanten.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant