1. Home
 2. Financieel en werk
 3. SEO en SEA: wat is het verschil?

SEO en SEA: wat is het verschil?

Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) zijn twee belangrijke online marketing strategieën die bedrijven helpen hun online aanwezigheid te verbeteren en een breder publiek te bereiken. Hoewel zowel SEO als SEA tot doel hebben het websiteverkeer en de zichtbaarheid te vergroten, verschillen ze in de methoden en technieken die worden gebruikt om deze doelen te bereiken.

SEO is een langetermijnstrategie die zich richt op het verbeteren van de organische zoekresultaten van een website door middel van verschillende technieken, zoals zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie en linkbuilding. Het doel van SEO is om de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar een website te verhogen door deze zichtbaarder en aantrekkelijker te maken voor zoekmachines zoals Google.

Aan de andere kant is SEA een betaalde advertentiestrategie waarbij advertenties op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) worden geplaatst via platforms zoals Google AdWords. Deze advertenties worden doorgaans getoond als er op een bepaald zoekwoord in een zoekmachine wordt gezocht. Het doel van SEA is om gericht verkeer naar een website te leiden door advertenties te plaatsen voor gebruikers die actief op zoek zijn naar de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.

Hoewel zowel SEO als SEA effectief kunnen zijn in het genereren van verkeer en het genereren van leads, moeten ze in combinatie met elkaar worden gebruikt voor maximale impact.

Wat is SEO?

Heb je ooit online naar iets gezocht en gemerkt dat bepaalde websites bovenaan de zoekresultaten verschijnen, terwijl andere websites ergens ver weg op pagina 10 staan voor hetzelfde zoekwoord? Dit komt omdat die best gerangschikte websites iets hebben gebruikt dat Search Engine Optimization of SEO wordt genoemd, om hen te helpen hoger te scoren.

Bij SEO gaat het erom ervoor te zorgen dat zoekmachines zoals Google je website gemakkelijk kunnen begrijpen en vinden. Wanneer je SEO gebruikt, vertelt je zoekmachines in feite waar jouw website over gaat en maak je het voor hen gemakkelijker om jouw website te tonen aan mensen die op zoek zijn naar dingen die verband houden met het onderwerp van jouw website.

Een voorbeeld: stel dat je een website hebt die nieuws schrijft en brengt over crypto’s als bitcoin en ethereum. Je wilt dat mensen je website kunnen vinden wanneer ze zoeken naar ‘crypto nieuws’ of ‘bitcoin nieuws’. Door SEO te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen naar deze onderwerpen zoeken.

Belangrijke SEO technieken

Er zijn veel verschillende SEO technieken, de belangrijkste zijn:

 1. Keyword research: dit omvat het bepalen van de woorden en zinsdelen die mensen gebruiken wanneer ze zoeken naar producten of services die verband houden met jouw bedrijf of website. Door deze trefwoorden te gebruiken in de inhoud en metatags van je website, kan je zoekmachines helpen begrijpen waar jouw website over gaat en de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten verbeteren.
 2. On-page optimalisatie: Dit is het optimaliseren van verschillende elementen van de inhoud en structuur van je website om deze zichtbaarder en aantrekkelijker te maken voor zoekmachines. Bijvoorbeeld zaken als het gebruik van header-tags, het optimaliseren van afbeeldingen met alt-tags en het gebruik van beschrijvende URL’s.
 3. Linkbuilding: Dit houdt in dat je links van andere websites krijgt die naar jouw website verwijzen. Zoekmachines zien links van andere websites als een blijk van vertrouwen, dus een sterk linkprofiel kan de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten verbeteren.
 4. Content is king: Door relevante content van hoge kwaliteit te schrijven, kan je bezoekers naar jouw website trekken en de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten verbeteren. Dit kunnen blogposts, artikelen en andere vormen van geschreven inhoud zijn, maar ook video’s en infographics.
 5. Technische SEO: Dit omvat het optimaliseren van de technische aspecten van uw website, zoals de sitesnelheid, mobielvriendelijkheid (responsiveness) en beveiliging.
 6. Lokale SEO: als je website gekoppeld is aan een fysieke locatie en je ook graag lokale klanten ontvangt, is het belangrijk om je website te optimaliseren voor lokale zoekresultaten. Dit kan gaan om het claimen van de Google Mijn Bedrijf-vermelding, het optimaliseren van je website voor lokale zoekwoorden en gelinked worden op lokale websites.
 7. Marketing via sociale media: Hoewel het niet direct verband houdt met SEO, kan een sterke aanwezigheid op sociale media helpen om verkeer naar jouw website te leiden en de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten te verbeteren.
 8. A/B-testen: Dit omvat het testen van verschillende versies van de inhoud en het ontwerp van je website om te zien welke het beste presteren wat betreft het aantrekken van bezoekers en het verbeteren van de zoekposities.
 9. Analyse: door gegevens over het verkeer en de prestaties van je website bij te houden en te analyseren, kan je verbeterpunten opsnorren en op basis daarvan de SEO-strategie optimaliseren. Google Analytics is een veel gebruikte dienst voor het meten van bezoekersstatistieken.

Wat is niet goed voor SEO?

Naast de beproefde SEO technieken zijn er ook diverse technieken (al dan niet bewust) die de SEO niet ten goede kunnen komen. Een lijst met voorbeelden:

 • Keyword stuffing: dit houdt in dat je te veel zoekwoorden in de inhoud of metatags van je website propt (stufft) in een poging de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten te verbeteren. Dit kan echter het tegenovergestelde effect hebben, omdat zoekmachines het als spam kunnen beschouwen.
 • Duplicated content: Het gebruik van dezelfde inhoud op meerdere pagina’s van je website of het kopiëren van inhoud van andere websites komt niet vaak ten goede van de SEO. Zoekmachines kunnen dit zien als inhoud van lage kwaliteit.
 • Hidden content: Dit houdt in dat tekst op je website wordt verborgen door dezelfde kleur als de achtergrond te gebruiken of door deze buiten het scherm te plaatsen. Dit wordt vaak gedaan in een poging om zoekwoorden in de website te proppen, maar het wordt beschouwd als een illegale SEO-techniek.
 • Linkschema’s: Dit betekent het kopen of verhandelen van links met andere (zwakke) websites in een poging de zoekresultaten te manipuleren. Zoekmachines beschouwen dit als een vorm van spam.
 • Overoptimalisatie: hoewel het belangrijk is om je website te optimaliseren voor zoekmachines, kan te veel doen een negatief effect hebben.
 • Niet mobielvriendelijk: met het toenemende aantal mensen dat internet gebruikt vanaf mobiele apparaten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed getoond wordt op een mobiel.
 • Lage laadsnelheid: als het laden van jouw website te lang duurt, zullen niet alleen je bezoekers afhaken maar de zoekmachines ook.
 • Geen nieuwe content: frisse nieuwe content van hoge kwaliteit is belangrijk voor SEO. Als je jouw website niet regelmatig actualiseert met nieuwe informatie dan zullen de zoekmachines je website als een verouderde website beschouwen wat ten koste kan gaan van je positie in de zoekresultaten.

Wat is SEA?

Naast de gewone zoekresultaten zijn de advertenties in de zoekmachines je vast ook wel opgevallen. Dit worden Search Engine Advertising oftewel SEA genoemd.

SEA is een manier voor bedrijven om hun websites te promoten op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) zoals Google en Bing. Wanneer je een SEA-campagne uitvoert, kiest je specifieke relevante zoekwoorden waarvoor je de advertenties wilt weergeven. Dus vanuit het eerder genoemde voorbeeld; als iemand in een zoekmachine zoekt op zoekwoorden “bitcoin nieuws” dan zou een advertentie getoond kunnen worden ter promotie van jouw crypto nieuws website.

SEA kan een heel effectieve manier zijn voor bedrijven om meer bezoekers op hun website te krijgen, vooral als ze net beginnen met hun bedrijf of niet erg hoog scoren in de organische zoekresultaten. Er zit echter een addertje onder het gras bij SEA: je moet betalen om jouw advertenties te laten verschijnen. Dit gaat op basis van biedingen. Als een concurrerende crypto nieuws website meer geld over heeft voor de zoekcombinatie “bitcoin nieuws” dan zal zijn advertentie als eerste getoond worden.

Er zijn ook andere zaken die van invloed kunnen zijn op de prestaties van jouw advertenties, zoals de ‘kwaliteitsscore’ van je advertentie. Dit is een beoordeling die bijvoorbeeld Google aan jouw advertentie geeft op basis van hoe relevant en nuttig deze is voor de persoon die iets zoekt. Hoe hoger uw kwaliteitsscore, hoe beter je advertentie presteert en hoe minder je ervoor hoeft te betalen.

SEA advertenties
Google Advertenties is SEA

Belangrijke onderdelen SEA

 1. Keyword research: dit omvat het bepalen van de woorden en zinsdelen die mensen gebruiken wanneer ze zoeken naar producten of services die verband houden met jouw bedrijf of website. Door deze zoekwoorden in jouw SEA-campagnes te ’targeten’, kan je ervoor zorgen dat jouw advertenties worden getoond aan gebruikers die actief op zoek zijn naar de producten of diensten die jij aanbiedt.
 2. Advertentie maken: Dit omvat het maken van advertenties die worden weergegeven op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines. Deze advertenties moeten relevant en aantrekkelijk zijn en een call-to-action bevatten om gebruikers aan te moedigen erop te klikken.
 3. Targeting: dit omvat het bepalen van de specifieke demografische gegevens, locaties en andere kenmerken van de gebruikers aan wie je jouw advertenties wilt laten zien. Door de juiste doelgroep te targeten, kan je ervoor zorgen dat jouw advertenties worden gezien door gebruikers die waarschijnlijk het meest geïnteresseerd zijn in jouw producten, diensten of website.
 4. Bieding: dit betekent het instellen van het biedingsbedrag voor jouw advertenties en het zo nodig aanpassen op basis van het concurrentievermogen van de zoekwoorden waarop je je richt en natuurlijk op basis van de prestaties van je al lopende advertenties.
 5. Tracking en -analyse: hierbij worden tools zoals Google Analytics gebruikt om de prestaties van de advertenties bij te houden en gegevens zoals klikfrequenties, conversieratio’s en kosten per klik te analyseren. Dit kan je helpen verbeterpunten te bepalen en je SEA-campagnes te optimaliseren voor maximale effectiviteit.
 6. A/B-testen: Hierbij test je verschillende varianten van jouw advertenties om te zien welke het beste presteert wat betreft het clicks en sales.
 7. Remarketing: Hierbij worden advertenties getoond aan gebruikers die jouw website eerder hebben bezocht in een poging hen terug te halen en hen aan te moedigen een aankoop te doen.
 8. Adverteren op sociale media: hoewel het niet direct gerelateerd is aan SEA, kan het plaatsen van advertenties op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram helpen om verkeer naar je website te leiden en leads te genereren.

Veel gemaakte SEA fouten

 • Geen goede keyword research doen: het is belangrijk om de juiste zoekwoorden voor uw SEA-campagnes te kiezen, omdat dit bepaalt welke bezoekers de advertenties te zien krijgen. Als je de verkeerde zoekwoorden of een te breed zoekwoord kiest, kunnen jouw advertenties worden weergegeven aan gebruikers die niet geïnteresseerd zijn. Dit betekent dat je teveel geld gaat uitgeven voor te weinig conversies.
 • Geen duidelijke call-to-action: je advertenties moeten een duidelijke call-to-action bevatten, zoals ‘Koop nu, morgen in huis’ of ‘Bestel direct’, om bezoekers aan te moedigen erop te klikken. Als jouw advertenties geen duidelijke call-to-action hebben, weten bezoekers mogelijk niet wat ze vervolgens moeten doen en klikken ze mogelijk niet op jouw advertentie.
 • De advertentieprestaties niet bijhouden en analyseren: het is belangrijk om de prestaties van je advertenties bij te houden en gegevens zoals klikfrequenties en conversieratio’s te analyseren om verbeterpunten te bepalen. Zonder deze gegevens is het moeilijk om te weten of jouw advertenties effectief zijn en hoe je ze kunt optimaliseren voor maximale effectiviteit.
 • De advertentiecampagnes niet regelmatig bijwerken: het is belangrijk om de advertentiecampagnes regelmatig te actualiseren om ervoor te zorgen dat ze relevant en effectief blijven. Als je de campagnes niet regelmatig bijwerkt, kunnen deze minder effectief worden.
 • Niet de juiste budgetten: het is belangrijk om een budget voor jouw advertentiecampagnes in te stellen en je eraan te houden. Als je je niet houdt aan het budget dan geeft je mogelijk meer uit dan je je kan veroorloven, dit gaan mogelijk ten koste van het rendement.

Wat is de ultieme mix tussen SEO en SEA?

De beste mix tussen SEO en SEA hangt hoofdzakelijk af van je doel, budget en doelgroep. Houdt in ieder geval met het onderstaande rekening als het gaat om de beste combinatie van SEO en SEA voor jouw website:

 1. SEO is een langetermijnstrategie die zich richt op het verbeteren van de organische zoekresultaten van een website door middel van verschillende technieken, zoals keyword research, on-page optimalisatie en linkbuilding. Dit kan op de lange termijn relevant verkeer naar je website leiden en is doorgaans een meer kosteneffectieve optie dan SEA.
 2. SEA is een betaalde advertentiestrategie waarbij advertenties op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) worden geplaatst via platforms zoals Google AdWords. Dit kan een snelle manier zijn om gericht verkeer naar je website krijgen.
 3. Zowel SEO als SEA kunnen effectief zijn in het genereren van verkeer en het genereren van leads, en ze kunnen in combinatie met elkaar worden gebruikt voor maximale impact. Een goede online marketing strategie omvat doorgaans een mix van zowel SEO als SEA, evenals andere tactieken zoals social media marketing en e-mailmarketing.
 4. Het is belangrijk om de prestaties van de SEO- en SEA-inspanningen regelmatig te bekijken en te analyseren om verbeterpunten te op te duikelen en vervolgens de strategie te optimaliseren. Dit kan door het gebruik van tools zoals Google Analytics om websiteverkeer en conversies bij te houden.

Verschil White hat SEO en Black hat SEO?

Als je je in SEO verdiept zal je al snel termen als White hat en Black hat SEO tegenkomen. White hat SEO verwijst naar ethische en duurzame technieken voor zoekmachine optimalisatie. Deze is gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid en positie van een website in de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) op een manier die in overeenstemming is met de richtlijnen van de zoekmachines. Deze technieken zijn gericht op het bieden van een positieve gebruikerservaring en het verbeteren van de algehele kwaliteit van een website.

Black hat SEO daarentegen verwijst naar onethische, manipulatieve technieken die tot doel hebben de positie van een website op de resultatenpagina’s van zoekmachines te verbeteren door zwakheden in de zoekalgoritmen uit te buiten of door de richtlijnen van zoekmachines te omzeilen. Deze technieken worden vaak gebruikt om op korte termijn voordeel te behalen.

Voorbeelden van white hat SEO-technieken zijn zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie en linkbuilding, terwijl voorbeelden van black hat SEO-technieken keyword stuffing, hidden content en linkschema’s zijn.

Over het algemeen is het belangrijk om white hat SEO-technieken te gebruiken om ervoor te zorgen dat je website zuiver opgebouwd is en in overeenstemming is met de richtlijnen van de zoekmachines. Hoewel het verleidelijk kan zijn om black hat-technieken te gebruiken om snel een boost te krijgen in de zoekresultaten, op de lange termijn heeft dit nooit het gewenste resultaat.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant