1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Slogan en motto: wat is het verschil?

Slogan en motto: wat is het verschil?

Een slogan is een korte zin die een bedrijf of een product vertegenwoordigt en wordt gebruikt voor reclame- en marketingdoeleinden. Een motto daarentegen is een uitdrukking die het leidende principe of de idealen van een individu of organisatie vertegenwoordigt en die vaak wordt gebruikt om hun missie of doel over te brengen. Kortom, een slogan wordt gebruikt om een product of dienst te verkopen, terwijl een motto wordt gebruikt om de overtuigingen of waarden van een individu of organisatie uit te drukken.

Slogan en motto: dit zijn de verschillen

 • Doel: Een slogan wordt gebruikt om een product of dienst te verkopen, terwijl een motto wordt gebruikt om de overtuigingen of waarden van een individu of organisatie uit te drukken.
 • Lengte: slogans zijn meestal korter en pakkender dan motto’s.
 • Gebruik: slogans worden voornamelijk gebruikt voor reclame- en marketingdoeleinden, terwijl motto’s vaak worden gebruikt om de missie of het doel van een individu of organisatie over te brengen.
 • Publiek: Slogans zijn gericht op consumenten of klanten, terwijl motto’s gericht zijn op de mensen binnen een organisatie of samenleving.
 • Duurzaamheid: Slogans worden vaak gewijzigd of bijgewerkt om gelijke tred te houden met markttrends of de veranderende voorkeuren van consumenten, terwijl motto’s meestal meer permanent zijn en niet vaak worden gewijzigd.
 • Nadruk: slogans hebben de neiging zich te concentreren op de kenmerken en voordelen van een product of dienst, terwijl motto’s de neiging hebben zich te concentreren op de waarden of idealen van een individu of organisatie.
 • Branding: Slogans zijn vaak nauw verbonden met een specifiek merk, terwijl motto’s worden gebruikt om het leidende principe van een organisatie of samenleving uit te drukken.

Wat is een slogan?

Een slogan is een korte zin die een bedrijf of een product vertegenwoordigt. Het is als een bijnaam, bij een goede slogan weet je direct om welk merk of bedrijf het gaat! Je hebt waarschijnlijk al veel slogans gehoord zonder het te beseffen. Zo is “Just Do It” de slogan voor het populaire merk Nike, en “Smelt in je mond, niet in je hand” is de slogan voor M&M’s.

Slogans worden gebruikt voor reclame- en marketingdoeleinden. Ze zijn bedoeld om de aandacht van mensen te trekken en hen een product of merk te laten herinneren. Ze zijn meestal eenvoudig, gemakkelijk te onthouden en rijmen vaak. Dit is zodat mensen ze gemakkelijk kunnen onthouden, en ze zullen eerder aan dat product of merk denken als ze iets moeten kopen.

Soms worden slogans gebruikt in tv-commercials, reclameborden of op verpakkingen. Misschien zie je ze op een shirt of een hoed, of hoor je ze zelfs in een liedje! Bedrijven en merken gebruiken slogans om hun producten te onderscheiden van de concurrentie en ervoor te zorgen dat mensen ze willen kopen.

Bekende slogans

 1. “Just Do It” – Nike
 2. “Think Different” – Apple
 3. “Alles voor een glimlach” – Coolblue
 4. “Have a break, have a KitKat” – Bounty
 5. “Even Apeldoorn bellen” – Centraal Beheer
 6. “Leuker kunnen we ’t niet maken, wel makkelijker” – De Belastingdienst
 7. “Waar dromen werkelijkheid worden” – Disneyland
 8. “Heerlijk, helder, Heineken” – Heineken bier
 9. “Steeds verrassend, altijd artikel” – Kruidvat
 10. “I’m loving it” – Mcdonald’s

Wat is een motto?

Een motto is een korte zin die het leidende principe of de idealen van een individu of organisatie vertegenwoordigt. Het is als een gezegde waar een groep mensen of een bedrijf in gelooft en met anderen wil delen. Een motto wordt vaak gebruikt om de missie of het doel van een persoon of organisatie over te brengen.

Het motto (ook wel wapenspreuk) van Nederland is bijvoorbeeld “je maintiendrai”, Frans voor “Ik zal handhaven”. Deze zin vertegenwoordigt de waarden en overtuigingen van Nederland en stamt uit een tijd dat er nog diverse oorlogen gevoerd werden.

Motto’s zijn vaak te vinden op officiële documenten, zoals een wapen, een vlag of een zegel, of gegraveerd op een gebouw, zoals een school of overheidsgebouw. Ze zijn ook te vinden op uniformen, badges of andere items die verband houden met een organisatie.

Motto’s vaak worden gebruikt om de missie of het doel van een individu of organisatie over te brengen. Slogans zijn meestal korter en pakkender dan motto’s, en slogans zijn gericht op consumenten of klanten, terwijl motto’s gericht zijn op de leden van een organisatie of samenleving.

levensmotto
Dit zou je levensmotto kunnen zijn

Wereldberoemde motto’s

 • “E pluribus unum” – Verenigde Staten (van de vele, één)
 • “Liberté, égalité, fraternité” – Frankrijk (Vrijheid, gelijkheid, broederschap)
 • “Dieu et mon droit” – Verenigd Koninkrijk (God en mijn recht)
 • “Ordem e progresso” – Brazilië (Orde en vooruitgang)
 • “Vox populi, vox Dei” – Het Vaticaan (De stem van het volk is de stem van God)
 • “In varietate concordia” – Europese Unie (Eenheid in verscheidenheid)
 • “Satyameva Jayate” – India (alleen de waarheid zegeviert)
 • “Für Gott, König und Vaterland” – Duitsland (voor God, koning en vaderland)
 • “Amar para siempre” – Mexico (Liefde voor altijd)
 • “Dulce et decorum est pro patria mori” – Latijns motto (het is lief en passend om voor je land te sterven)

Slogan of motto, welke is belangrijker voor een bedrijf?

Zowel een slogan als een motto zijn belangrijk voor een bedrijf, maar op verschillende manieren.

Een slogan wordt voornamelijk gebruikt voor reclame- en marketingdoeleinden, het is een manier voor een bedrijf om de aandacht van mensen te trekken en ervoor te zorgen dat ze het product of merk onthouden. Een goede slogan is kort, pakkend en gemakkelijk te onthouden. Het is een manier om een product van de concurrentie te onderscheiden en te laten opvallen. Een slogan kan nuttig zijn om naamsbekendheid op te bouwen en klanten te helpen de naam en producten van een bedrijf te onthouden.

Aan de andere kant wordt een motto vaak gebruikt om de missie of het doel van een bedrijf over te brengen, het is een manier voor een organisatie om haar waarden en overtuigingen uit te drukken. Een motto is een manier om de leidende principes van het bedrijf over te brengen, en het herinnert de leden van de organisatie eraan waar ze voor staan en wat ze willen bereiken. Een motto kan nuttig zijn om het moreel van de werknemer op te bouwen en een gevoel van doelgerichtheid voor het bedrijf te geven.

Voorbeelden van motto’s die een bedrijf kan hebben

 1. “Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel”
 2. “Voorop lopen in innovatie”
 3. “Toegewijd aan duurzaamheid”
 4. “Kwaliteit en uitmuntendheid in alles wat we doen”
 5. “Gemeenschappen versterken via onze producten”
 6. “Efficiëntie, betrouwbaarheid en integriteit”
 7. “Samen bouwen aan een betere toekomst”
 8. “Tot het uiterste gaan voor onze klanten”
 9. “Technologie vooruit voor een betere wereld”
 10. “Waarde creëren voor onze klanten en aandeelhouders”

Dit zijn voorbeelden van motto’s die een bedrijf zou kunnen gebruiken om zijn missie, waarden en overtuigingen over te brengen. Houd er rekening mee dat een motto eenvoudig en beknopt moet zijn en een afspiegeling moet zijn van de algemene doelen, principes en waarden van het bedrijf. Het is belangrijk op te merken dat een motto authentiek moet zijn en iets dat het bedrijf wil en kan waarmaken.

Wat is jouw levensmotto?

Een levensmotto is een persoonlijke uitspraak of zin die dient als leidraad voor jouw leven. Het is een manier je persoonlijke overtuigingen en waarden te uiten, en het dient als een herinnering aan wat belangrijk voor jou is en wat je wil bereiken. Een levensmotto kan een bron van motivatie en inspiratie zijn jou helpen om gefocust te blijven en op koers te blijven. Een levensmoto kan eenvoudig of ingewikkeld zijn, inspirerend of praktisch, zolang het maar betekenisvol voor je is.

Voorbeelden van levensmotto’s

 • “Leven en laten leven”
 • “Carpe Diem” (Pluk de dag)
 • “Laat geen middel onbeproefd”
 • “Work hard, play hard”
 • “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden”
 • “Geef nooit op”
 • “Het leven is te kort om allesbehalve gelukkig te zijn”
 • “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”
 • “De enige manier om geweldig werk te doen, is houden van wat je doet”
 • “Het leven gaat niet over wachten tot de storm voorbij is, het gaat over leren dansen in de regen”
 • “Hakuna Matata” (Geen zorgen)
 • “Wees jezelf; de rest is al bezet”
 • “Het leven is een reis, geniet van de rit”
 • “Jaag je dromen na, niet je angsten”
 • “Ga nooit voor minder dan wat je verdient”
 • “Het leven is een balans tussen vasthouden en loslaten”
 • “Bloei waar je geplant bent”
 • “Het leven is een marathon, geen sprint”
 • “Het leven is een reis, maak er het beste van”

Onthoud dat een levensmotto iets moet zijn waarin je gelooft en dat je helpt bij het nemen van beslissingen en doen van dagelijkse activiteiten.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant