1. Home
 2. Financieel en werk
 3. Sollicitatiebrief en motivatiebrief: wat is het verschil?

Sollicitatiebrief en motivatiebrief: wat is het verschil?

Een sollicitatiebrief en een motivatiebrief worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn het twee verschillende brieven met verschillende doeleinden. Een sollicitatiebrief wordt meestal gebruikt om te solliciteren naar een specifieke baan of stage, en wordt meestal samen met een CV meegestuurd. Het belangrijkste doel van een sollicitatiebrief is om jezelf als sollicitant voor te stellen en je relevante vaardigheden en ervaringen voor de functie op te sommen.

Aan de andere kant is een motivatiebrief een brief die je opstuurt om de lezer te laten inzien waarom jij als persoon gemotiveerd bent om de functie aan te nemen. In de motivatiebrief gaat het dus niet over wat er op je CV staat maar om wie jij als persoon bent, wat je ambities zijn en wat je toegevoegde waarde zal zijn bij de werkgever.

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een type brief die vaak wordt gebruikt als onderdeel van een sollicitatieprocedure. Een potentiële werkgever kan om een motivatiebrief vragen in plaats van om een sollicitatiebrief. Een motivatiebrief is een meer persoonlijke brief die je motivatie, doelen en ambitie schetst en is bedoeld om de potentiële nieuwe werkgever een beter inzicht te geven in wie je bent en wat je hoopt te bereiken.

Het schrijven van een motivatiebrief kan een geweldige kans om je als individu te laten zien en uit te leggen waarom je goed past bij de functie en het bedrijf. Een goede motivatiebrief is jouw kans om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Tips voor een goede motivatiebrief

Hier zijn enkele tips om u te helpen een sterke motivatiebrief te schrijven:

 1. Doe onderzoek: voordat je begint met schrijven, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk weet over de functie waarvoor je solliciteert en het bedrijf die het aanbiedt. Dit zal helpen je brief helemaal goed af te stemmen op de functie plus dat het bedrijf zal opmerken dat je je goed verdiept hebt.
 2. Schrijf professioneel: Alhoewel een motivatiebrief veelal over jezelf gaat is het wel een formele brief, dus zorg ervoor dat het grammaticaal correct is en vermijd populaire spreektaal.
 3. Leg uw motivatie en doelen uit: leg in de brief uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en wat je hoopt te bereiken als je aan de slag gaat in deze functie. Dit is je kans om je passie en gedrevenheid te laten zien en hoe de functie en het bedrijf aansluit bij je ambitie.
 4. Benadruk relevante vaardigheden en ervaringen: gebruik de brief om je relevante vaardigheden en ervaringen te laten zien die relevant zijn voor de functies. Dit zijn dus niet de competenties die ook op je CV staan. Dit gaat meer om je karaktereigenschappen en je levenservaringen.
 5. Houd het kort: Een motivatiebrief mag niet langer zijn dan één pagina. Gebruik duidelijke en beknopte taal en vermijd herhaling van informatie die bijvoorbeeld al in een sollicitatiebrief staat.
 6. Dubbelcheck: Verstuurd is verstuurd, dubbelcheck dus goed of je motivatiebrief echt helemaal goed is. Dus geen grammaticale fouten en kromme zinnen en vooral een perfecte afspiegeling van wie jij bent, waar je voor staat en waarom de functie bij je past, nu en in de toekomst.

Omdat je bij een motivatiebrief meer van jezelf moet laten zijn is deze wat lastiger op te stellen dan een sollicitatiebrief. Er zal twijfel zijn over hoe openhartig je moet zijn, je bent een uniek mens maar je menselijkheid moet natuurlijk wel de juiste snaar raken bij je mogelijk nieuwe medewerker. De motivatiebrief moet een sterke overtuigende en bovenal onderscheidende brief zijn, neem er goed de tijd voor om het op te stellen.

sollicitatiegesprek
Na het insturen van een sollicitatiebrief of motivatiebrief kan je uitgenodigd worden woord een sollicitatiegesprek

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een brief wordt gebruikt bij het solliciteren naar een baan. Het wordt meestal samen met een Curriculum Vitae (CV) verzonden en is bedoeld om je als sollicitant voor te stellen en de relevante vaardigheden en ervaringen te benoemen. De sollicitatiebrief is een toelichting op je CV en gaat in tegenstelling tot een motivatiebrief veel minder op jouw als persoon. Een sollicitatiebrief is wat dat betreft veel zakelijker dan een motivatiebrief.

Het belangrijkste doel van een sollicitatiebrief is om de werkgever te laten zien waarom je de beste kandidaat bent voor de functie en hoe jouw competenties en ervaringen dit ondersteunen.

Wat betreft het opstellen van een sollicitatiebrief kan je dezelfde tips volgen als bij de motivatiebrief. Doe goed onderzoek, geen grammaticale fouten en kromme zinnen. Vermijd tevens dat je alleen je CV aan het herhalen bent. In een sollicitatiebrief moet in ieder geval staan waarom je geïnteresseerd bent in de baan en welke competenties en ervaringen jou geschikt maken voor de functie.

Valkuilen bij solliciteren

Er zijn verschillende valkuilen waar werkzoekenden zich bewust van moeten zijn bij het solliciteren naar een baan. Hier zijn een paar veelvoorkomende fouten die je moet voorkomen:

 1. Te algemene sollicitatie: Het is belangrijk om je CV, sollicitatiebrief en motivatiebrief af te stemmen op de specifieke functie en het bedrijf. Vooral als je veel solliciteert kan het verleidelijk zijn om een algemene sollicitatie te doen, wees je er van bewust dat de lezer van je brief dit zal opmerken. Kom dus altijd geïnteresseerd over.
 2. Stuur wat je gevraagd wordt: Solliciteer zoals de vacature het van je vraagt. Dus als het solliciteren uitsluitend per mail is, doet het dan uitsluitend per mail. Word je om een motivatiebrief gevraagd, stuur dan geen sollicitatiebrief in. En moet je CV in de PDF formaat zijn, voeg hem dan toe als PDF document en niet als Word document.
 3. Slecht geschreven: Je cv en sollicitatiebrief zijn vaak de eerste dingen die een werkgever van je ziet, dus het is belangrijk om een goede indruk te maken. Zorg ervoor dat deze vrij zijn van spel- en grammaticafouten zijn.
 4. Vergeet de bijlages niet: Een van de meest voorkomende fouten bij het sturen van een e-mail met bijlage is het niet meesturen van de bijlage.
 5. Geen opvolging: Na het opsturen van je sollicitatie is het verstandig om bij het bedrijf te checken of je sollicitatie in goede orde ontvangen is. Voor het bedrijf is dit een teken dat je echt geïnteresseerd bent in de functie.

Wat is een CV (Curriculum Vitae)?

Een CV, of curriculum vitae, is een overzicht van informatie welke relevant kan zijn bij de sollicitatie voor een baan. Op een CV staat in ieder geval:

 • Persoonlijke informatie: Dus je naam, contactgegevens en alle andere persoonlijke gegevens die je wilt benoemen en relevant is.
 • Opleiding: vermeld de genoten opleidingen, inclusief het niveau en eventueel de diploma die je hebt behaald. Vergeet niet de naam van de onderwijsinstelling te benoemen.
 • Werkervaring: Als je relevante werkervaring hebt. Benoem de functie, bij welk bedrijf en de tijdsperiode.
 • Vaardigheden: Maak een lijst van alle relevante vaardigheden die u heeft, zoals taalvaardigheid, computervaardigheden of technische expertise.
 • Overige informatie: Je kan ook alle andere informatie opnemen waarvan je denkt dat deze relevant is.

Het is belangrijk om je cv af te stemmen op de specifieke functie waarvoor je solliciteert.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant