1. Home
  2. Mens en maatschappij
  3. Transgender en transseksueel: wat is het verschil?

Transgender en transseksueel: wat is het verschil?

Transgender en transseksueel zijn woorden die mensen gebruiken om zichzelf en hun genderidentiteit te omschrijven. Transgender is een omvangrijk woord dat betekent dat een persoon het gevoel heeft dat hij van een ander geslacht is dan wat hem werd verteld toen hij werd geboren. Dit kan betekenen dat ze zich geen jongen of meisje voelen, of dat ze zich allebei voelen.

Transseksueel is een woord dat betekent dat een persoon veranderingen in zijn lichaam heeft aangebracht, zoals het nemen van medicijnen of een operatie, om te passen bij het geslacht dat hij van binnen voelt. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen het recht heeft om zijn geslacht uit te drukken zoals hij wil.

Wat is transseksueel?

Transseksueel is een term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Ze hebben misschien te horen gekregen dat ze een jongen waren toen ze werden geboren, maar ze voelen zich een meisje of andersom. Dit kan heel moeilijk zijn om te begrijpen en ermee om te gaan, maar het is belangrijk om te weten dat het niet iets is dat kan worden veranderd of “gerepareerd”.

Veel transseksuele mensen kiezen ervoor om medische procedures te ondergaan, zoals hormoontherapie of een operatie, om hun lichaam aan te passen aan het geslacht dat ze van binnen voelen. Deze procedures kunnen lang en moeilijk zijn, maar ze kunnen ook heel nuttig zijn voor mensen die transseksueel zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen het recht heeft om zijn eigen keuzes te maken over zijn lichaam en zijn genderidentiteit.

Het is ook belangrijk om te weten dat transseksueel zijn niet iets slechts of verkeerds is. Anders zijn is iets dat gevierd en gerespecteerd moet worden. Soms krijgen mensen die transseksueel zijn te maken met discriminatie en pesterijen, maar het is belangrijk om te onthouden dat iedereen het verdient om met vriendelijkheid en respect te worden behandeld.

De transitie stap voor stap

Om als man naar vrouw te gaan of om als vrouw naar man te gaan worden over het algemeen drie stappen doorlopen. 

Stap 1 zou je het beste kunnen omschrijven als een soort van sollicitatieprocedure. Specialisten als een psycholoog en eventueel een psychiater komen er aan te pas om te peilen of de betreffende man of vrouw er echt aan toe is om een geslachtsverandering te ondergaan. Er moet bijvoorbeeld uitgesloten worden dat er geen andere problemen spelen, een complete geslachtsverandering is namelijk onomkeerbaar.

Als iedere specialist akkoord gaat met de geslachtsverandering dan is het tijd voor: 

Stap 2. De man of vrouw begint vanaf dit moment met een hormoonkuur, door deze kuur zullen langzaam maar zeker de uiterlijke kenmerken van een man of vrouw tevoorschijn komen. Een belangrijk onderdeel tijdens deze fase is dat de man of vrouw ook daadwerkelijk naar zijn nieuwe geslacht gaat leven. Dit wordt de real-life test genoemd. Deze real-life test loopt vaak totaal niet synchroon met de resultaten van hormoonkuur. De gevolgen van de hormoonkuur zijn heel geleidelijk waar te nemen, terwijl de man of vrouw bij de real-life test eigenlijk van de ene op de andere dag wel als respectievelijk vrouw of man door het leven moet. Vooral mentaal is dit lastig. Voor zover het nog niet gebeurd zal bij stap 2 ook de directe omgeving ingelicht worden over de aanstaande geslachtsverandering.

Bij stap 3 zullen de uiteindelijke operaties plaatsvinden. Bij een vrouw naar man betekent dit dat onder andere de baarmoeder, eierstokken en borsten worden weggehaald. Van de vagina wordt een penis ‘gemaakt’. Bij een man naar vrouw zal juist van de penis een vagina gemaakt worden en zullen de borsten vergroot worden aangezien de hormoonkuur vaak niet krachtig genoeg is om de gewenste borsten te laten groeien.

De hele transitie naar het andere geslacht duurt al met al zo’n 5 jaar.

Wat is transgender?

Een transgender is iemand wiens identiteit, uitdrukking, gedrag en gevoel van eigenwaarde niet overeenkomen met de associatie wat normaliter voor zijn of haar geslacht geldt. Een transgender kan dus een man zijn die zich geestelijk een vrouw voelt of andersom een vrouw die zich geestelijk een man voelt en er ook naar leeft, maar in tegenstelling tot een transseksueel geen behoefte heeft aan een complete geslachtsverandering. Of die behoefte op dat moment nog niet heeft.

transgender stel
Een transgender persoon is iemand die zich niet het geslacht voelt waarmee deze geboren is.

Voor de meeste transgenders voelt het als een vanzelfsprekendheid dat ze ergens zweven tussen twee geslachten. Wel moet gezegd dat veel transseksuelen een lange periode van transgenderisme zijn door gegaan voordat ze de knoop doorhakten definitief voor een geslachtsverandering te gaan. Hoe dan ook is een transgender niet per definitie ontevreden met lichaam waarin hij of zij geboren is, veel transgenders beschouwen het als een way of life.

Hoe ziet een transgender persoon eruit?

Het is belangrijk om te onthouden dat transgenders divers zijn en in alle soorten, maten en verschijningsvormen voorkomen, net als cisgenders. Er is niet één specifieke manier waarop een transgender eruit moet zien of zich moet presenteren. Sommige transgenders kunnen ervoor kiezen om fysiek over te stappen door middel van hormoontherapie of een operatie, maar niet allemaal. Sommigen kiezen ervoor om hun uiterlijk op andere manieren te veranderen, bijvoorbeeld door middel van kleding, kapsels of make-up. En sommige transgender doen helemaal niks.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het niet gepast is om aannames te doen over iemands genderidentiteit op basis van hun uiterlijk. Iedereen heeft het recht om zijn geslacht op zijn eigen manier uit te drukken en om gerespecteerd te worden voor zijn keuzes. Het is belangrijk om de naam, voornaamwoorden en genderidentiteit te gebruiken die iemand je heeft gegeven en om hun keuzes over hun eigen uiterlijk te respecteren.

Welke genders zijn er nog meer?

Naast transseksueel en transgender zijn er veel verschillende genderidentiteiten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cisgender: Deze term beschrijft personen van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat ze bij de geboorte kregen toegewezen.
  • Non-binair: deze term beschrijft personen van wie de genderidentiteit buiten de traditionele binaire categorieën van man en vrouw valt. Ze kunnen zich identificeren als beide, geen van beide, of iets daartussenin.
  • Genderqueer: deze term is vergelijkbaar met non-binair, maar kan ook een specifieke identiteit beschrijven binnen het non-binaire spectrum.
  • Genderfluïde: deze term beschrijft personen van wie de genderidentiteit wisselt en in de loop van de tijd kan veranderen.
  • Bigender: Deze term beschrijft personen die zich identificeren met twee verschillende geslachtsidentiteiten, zoals zowel mannelijk als vrouwelijk.
  • Demigender: Deze term beschrijft personen die zich identificeren als gedeeltelijk een bepaald geslacht, of een combinatie van meerdere geslachten.
  • Androgyn: deze term beschrijft personen die een geslachtsuitdrukking hebben die niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk is.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant