1. Home
 2. Technologie
 3. UI design en UX design: wat is het verschil?

UI design en UX design: wat is het verschil?

UI- en UX-ontwerp zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze verwijzen eigenlijk naar twee verschillende aspecten van het ontwerpproces van bijvoorbeeld websites of software. UI design staat voor User Interface ontwerp en verwijst naar het visuele ontwerp van een product, inclusief de lay-out, het kleurenschema en hoe het er in zijn geheel uitziet. UX design staat voor User Experience ontwerp en richt zich op hoe een product aanvoelt en functioneert, rekening houdend met factoren als bruikbaarheid, efficiëntie en plezier.

In dit artikel zullen we de verschillen beschrijven tussen UI- en UX-ontwerp en hoe ze samenwerken om een compleet product te creëren.

Wat is UI design?

Ontwerp van de gebruikersinterface (UI) is het proces van het creëren van het visuele ontwerp van een product, inclusief de lay-out, het kleurenschema en de algehele esthetiek. Het gaat om het creëren van een samenhangende look en feel voor een product dat zowel visueel aantrekkelijk als intuïtief is voor gebruikers om mee te werken.

UI-ontwerpers zijn verantwoordelijk voor het creëren van de interface waarmee gebruikers interactie hebben met een product. Of dit nu een website, mobiele app of softwaretoepassing is. Dit omvat het ontwerpen van de lay-out en structuur van de interface, evenals het kiezen van de kleuren, lettertypen en andere visuele elementen die zullen worden gebruikt.

UI-ontwerp is een belangrijk onderdeel van de algehele gebruikerservaring (UX) van een product. Een goed ontworpen gebruikersinterface kan een product leuker en efficiënter in gebruik maken, terwijl een slecht ontworpen gebruikersinterface de gebruikerservaring kan belemmeren en tot frustratie kan leiden.

Om een effectieve gebruikersinterface te creëren, moeten ontwerpers een goed begrip hebben van de doelgroep en hun behoeften. Ze moeten ook rekening houden met factoren als bruikbaarheid, toegankelijkheid en de algehele look en feel van het product. Het is belangrijk voor UI-ontwerpers om hun ontwerpen continu te testen en te verfijnen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.

Over het algemeen speelt UI-ontwerp een cruciale rol in het succes van een product. Door een interface te creëren die zowel visueel aantrekkelijk als intuïtief in gebruik is, helpen UI-ontwerpers een positieve gebruikerservaring te creëren en betrokkenheid bij het product te stimuleren.

Voorbeelden UI-ontwerp

 1. Dashboard: een centrale plek die belangrijke informatie en key performance indicators (KPI’s) overzichtelijk en overzichtelijk weergeeft.
 2. Navigatiemenu: een lijst met links of knoppen waarmee gebruikers door de verschillende pagina’s en onderdelen van een website of applicatie kunnen navigeren.
 3. Zoekbalk: een veld waarmee gebruikers kunnen zoeken naar specifieke inhoud of informatie binnen een website of applicatie.
 4. Formulier: een reeks velden die gebruikers kunnen invullen om informatie te verstrekken of een taak te voltooien.
 5. Knop: een klikbaar element dat een actie activeert, zoals het verzenden van een formulier of het navigeren naar een nieuwe pagina.
 6. Icoon: een visuele weergave van een concept of actie, vaak gebruikt om de bruikbaarheid van een gebruikersinterface te vergroten.
 7. Vervolgkeuzemenu: een lijst met opties die wordt weergegeven wanneer een gebruiker op een knop of link klikt.
 8. Voortgangsbalk: een visuele weergave van de voortgang van een taak of actie, zoals een download of upload.
 9. Melding: een bericht dat de gebruiker waarschuwt voor een nieuwe gebeurtenis of update, zoals een nieuwe e-mail of een melding van een social media-platform.

Valkuilen UI-ontwerp

Een mogelijke valkuil van UI-ontwerp is complexiteit, waarbij de interface te gecompliceerd of verwarrend wordt voor gebruikers. Dit leidt tot frustratie en een hoog uitstap percentage.

Een andere valkuil is een gebrek aan consistentie in het ontwerp, wat verwarring kan veroorzaken en het moeilijk kan maken voor gebruikers om te begrijpen hoe ze het systeem moeten gebruiken. Een gebrek aan bruikbaarheid kan ook een valkuil zijn, waarbij de interface moeilijk te gebruiken of te navigeren is, wat ook zeker frustreert.

Andere mogelijke valkuilen zijn onder meer een gebrek aan toegankelijkheid voor gebruikers met een (visuele) handicap, een gebrek aan aanpassingsvermogen (responsive) aan verschillende apparaten of schermformaten, een gebrek aan visuele aantrekkingskracht en een gebrek aan gebruikerstests om ervoor te zorgen dat de interface effectief en gebruiksvriendelijk is en blijft.

Wat is UX design?

User experience (UX) design is het proces van het ontwerpen en ontwikkelen van digitale producten en diensten die intuïtief, efficiënt en prettig in het gebruik zijn. Het omvat het maken van gebruikersstromen, prototypes en mockups om het ontwerp te testen en te verfijnen voordat het product wordt gebouwd.

In de kern gaat UX-ontwerp over het begrijpen van de behoeften, doelen en gedragingen van de gebruikers en het creëren van een ontwerp dat op een naadloze en intuïtieve manier aan die behoeften voldoet. Dit vereist dat ontwerpers gebruikersonderzoek uitvoeren, feedback verzamelen en het ontwerp herhalen totdat het voldoet aan de behoeften van de gebruikers.

UX-ontwerp houdt ook rekening met de algehele esthetische en visuele aantrekkingskracht van het product, evenals met de technische beperkingen en mogelijkheden van het platform. Een succesvol UX-ontwerp zorgt voor een balans tussen de looks en functionaliteit, wat resulteert in een product dat zowel visueel aantrekkelijk als gebruiksvriendelijk is.

UX-ontwerp speelt een cruciale rol in het succes van elk digitaal product of elke digitale dienst. Een goed ontworpen gebruikerservaring kan de gebruikerstevredenheid, retentie (vasthouden van gebruikers) en conversie verhogen, terwijl een slecht ontworpen gebruikerservaring kan leiden tot frustratie en uitstappen.

In het huidige digitale landschap kan het belang van UX-design niet genoeg worden benadrukt. Met de verspreiding van digitale producten en diensten is de concurrentie om de aandacht van gebruikers hevig en een geweldig UX-ontwerp kan het verschil maken tussen een product dat goed presteert en een product dat faalt.

Concluderend, UX-ontwerp is een veelzijdige discipline waarbij het gaat om het begrijpen van de behoeften en het gedrag van gebruikers, het creëren van intuïtieve en plezierige ontwerpen en het balanceren van esthetiek en functionaliteit. Het is een essentieel onderdeel van elk digitaal product of elke digitale dienst en kan een grote invloed hebben op het succes ervan.

UI design vs UX design
UI en UX design

Voorbeelden UX-ontwerp

 1. Onboarding-proces: een reeks schermen of stappen die nieuwe gebruikers kennis laten maken met een product of dienst en hen helpen aan de slag te gaan.
 2. Navigatiestructuur: de manier waarop gebruikers door de verschillende pagina’s en onderdelen van een product of dienst navigeren.
 3. Zoekfunctie: Een tool waarmee gebruikers kunnen zoeken naar specifieke inhoud of informatie binnen een product of dienst.
 4. Personalisatie: het aanpassen van de ervaring voor individuele gebruikers op basis van hun voorkeuren en gedrag.
 5. Feedbacktools: tools waarmee gebruikers feedback kunnen geven of problemen met een product of service kunnen melden.
 6. Foutpreventie en -afhandeling: technieken die helpen voorkomen dat fouten optreden en duidelijke richtlijnen bieden wanneer er fouten optreden.
 7. Gamification: Gameachtige elementen gebruiken om een product of dienst aantrekkelijker en motiverender te maken.
 8. Micro-interacties: kleine, gerichte interacties die gebruikers helpen een specifieke taak of doel te bereiken.
 9. Contextuele hulp: relevante hulp of begeleiding bieden aan gebruikers op basis van hun huidige context of locatie binnen een product of dienst.
 10. A/B-testen: verschillende versies van een ontwerp testen om te zien welke beter presteert en de resultaten gebruiken om het ontwerp te optimaliseren.

Wat zijn UX design valkuilen?

Er zijn verschillende mogelijke valkuilen waarmee je rekening mee moet houden bij UX-ontwerp:

 1. Geen gebruikersonderzoek uitvoeren: zonder de behoeften, doelen en gedragingen van de doelgebruikers te begrijpen, is het moeilijk om een gebruikerservaring te ontwerpen die aan hun behoeften voldoet.
 2. Feedback en gegevens negeren: het verzamelen van feedback van gebruikers en het analyseren van gebruiksgegevens kan waardevolle inzichten opleveren over hoe de gebruikerservaring kan worden verbeterd, maar het negeren van deze informatie kan leiden tot een ontwerp dat niet voldoet aan de behoeften van de gebruikers.
 3. De gebruiker overladen met informatie: een gebruikerservaring die rommelig of overweldigend is, kan verwarrend en frustrerend zijn voor gebruikers.
 4. Toegankelijkheid negeren: een gebruikerservaring die niet toegankelijk is voor gebruikers met een handicap kan een aanzienlijk deel van het gebruikersbestand uitsluiten.
 5. Geen rekening houden met verschillende apparaten en platforms: een gebruikerservaring die niet reageert of niet kan worden aangepast aan verschillende apparaten of schermformaten, kan moeilijk te gebruiken zijn op verschillende platforms.
 6. Bruikbaarheid negeren: als een element niet goed te gebruiken is of een slechte navigatie heeft, kunnen gebruikers gefrustreerd raken en het product of de dienst verlaten en niet meer gebruiken.
 7. De algehele esthetische en visuele aantrekkingskracht verwaarlozen: een gebruikerservaring die niet visueel aantrekkelijk is, kan onaantrekkelijk zijn en kan gebruikers ervan weerhouden het product of de dienst te gebruiken.

UI of UX-designer worden?

Om een UX- of UI-ontwerper te worden, moet je doorgaans een sterk en gedisciplineerd gevoel voor ontwerp hebben, evenals een goed begrip van technologie en de mogelijkheden ervan. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om een carrière in UX- of UI-ontwerp te beginnen:

 • Bouw een portfolio: zoals bij elke carrière in de design is het belangrijk om een sterk portfolio te hebben die je vaardigheden en capaciteiten laat zien. Dit kunnen projecten zijn die je tijdens je opleiding of voor een klus hebt gedaan.
 • Relevante opleiding en ervaring opdoen: hoewel een formele opleiding niet altijd vereist is om een UX- of UI-ontwerper te worden, geven veel werkgevers er de voorkeur aan kandidaten aan te nemen die een diploma hebben behaald in een verwant vakgebied, zoals grafisch ontwerp. Je kan ook overwegen een certificering te behalen of een online cursus te volgen om extra vaardigheden en kennis op te doen.
 • Meer informatie over bruikbaarheid en gebruikersgericht ontwerp: bruikbaarheid en gebruikersgericht ontwerp zijn sleutelbegrippen in UX- en UI-ontwerp, dus het is belangrijk om deze principes goed te begrijpen. Dit kan het lezen van boeken, artikelen en blogs over het onderwerp zijn, of deelnemen aan online cursussen of workshops.
 • Blijf op de hoogte van de nieuwste designtrends en -technologieën: UX- en UI-ontwerp evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. Dit kan bestaan uit het bijwonen van conferenties en evenementen, deelname aan online communities en fora, en het volgen van design-blogs en -publicaties.
 • Zoek een stage of startersfunctie: het opdoen van praktische ervaring is cruciaal voor iedereen die begint met UX- of UI-ontwerp. Overweeg een stage of startersfunctie te zoeken bij een ontwerpbureau of bedrijf om praktijkervaring op te doen en je portfolio op te bouwen.
 • Netwerken: het opbouwen van relaties met andere ontwerpers, ontwikkelaars en professionals uit de industrie kan een geweldige manier zijn om nieuwe kansen tegen te komen en een voet tussen de deur te krijgen. Overweeg lid te worden van een professionele organisatie of branche-evenementen bij te wonen om contacten te leggen en te leren van anderen in het veld.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant