1. Home
 2. Natuur
 3. Wesp en bij: wat is het verschil?

Wesp en bij: wat is het verschil?

Bijen en wespen zijn beide vliegende insecten, maar ze hebben een paar belangrijke verschillen. Bijen zijn meestal groter en pluiziger dan wespen, en ze voeden zich met nectar en stuifmeel. Wespen daarentegen zijn over het algemeen slanker en gladder en voeden zich met andere insecten en fruit. Bovendien zijn bijen doorgaans volgzamer dan wespen en zullen ze minder snel steken, tenzij ze zich bedreigd voelen. Wespen daarentegen kunnen agressiever zijn en steken als ze gestoord of zich bedreigd voelen.

Wesp en bij: dit zijn de verschillen

 • Bijen zijn meestal groter en pluiziger dan wespen, en ze voeden zich met nectar en stuifmeel, terwijl wespen over het algemeen slanker en gladder zijn, en ze voeden zich met andere insecten en fruit.
 • Bijen zijn doorgaans volgzamer dan wespen en steken minder snel tenzij ze zich bedreigd voelen, terwijl wespen agressiever kunnen zijn en kunnen steken als ze zich gestoord voelen.
 • Bijen zijn belangrijke bestuivers, terwijl wespen roofdieren zijn die zich voeden met andere insecten.
 • Bijen zijn meestal overdag actief, terwijl wespen overdag en ’s nachts actief zijn.
 • Bijen hebben harige lichamen en poten, die hen helpen stuifmeel te verzamelen, terwijl wespen deze eigenschap niet hebben.
 • Bijen sterven vaak na steken, terwijl wespen meerdere keren kunnen steken.
 • Bijen zijn sociale insecten die in kolonies leven, terwijl wespen meer solitair zijn en in kleinere groepen leven.
 • Bijen staan erom bekend honing te produceren, terwijl wespen geen honing produceren.
 • Bijen zijn meestal te vinden in of in de buurt van bloemen, terwijl wespen in veel verschillende omgevingen te vinden zijn.

Wat is een wesp?

Wespen zijn vliegende insecten die vaak voor bijen worden aangezien, maar ze zijn eigenlijk heel anders. Wespen zijn slanker en gladder dan bijen, en ze zijn meestal geel en zwart van kleur. Ze zijn ook te vinden in veel verschillende omgevingen, van bossen tot tuinen.

Wespen zijn roofdieren, wat betekent dat ze op andere insecten jagen om te eten. Het is ook bekend dat ze zich voeden met fruit en nectar. Ze spelen een cruciale rol bij het beheersen van de populatie van andere insecten.

Een van de meest interessante dingen van wespen is dat ze meerdere keren kunnen steken, in tegenstelling tot bijen die doodgaan nadat ze gestoken hebben. Als je een wesp ziet, kun je hem het beste met rust laten, want ze kunnen behoorlijk agressief zijn en kunnen steken als ze zich gestoord worden of zich bedreigd voelen. Om te voorkomen dat je gestoken wordt is het het beste om eten en drinken buiten af te dekken, vooral tijdens de zomermaanden wanneer wespen het meest actief zijn.

Wespen zijn ook fascinerend vanwege hun sociale gedrag, sommige soorten wespen leven in kolonies, maar veel zijn solitair, wat betekent dat ze alleen leven. De kolonies wespen worden geleid door een koningin en de andere wespen in de kolonie werken samen om het nest te bouwen en voor de jongen te zorgen.

Als je ooit een wespennest tegenkomt, is het belangrijk om er vanaf te blijven, omdat de wespen hun nest zullen willen beschermen. Als je een wespennest in of nabij je huis vindt, kan je het beste een professional bellen om het nest te verwijderen, in plaats van het zelf te proberen. Als je het zelf probeert, doe dit dan ’s avonds. Dan zitten de meeste wespen in het nest.

Wat is het nut van wespen?

Wespen zijn op verschillende manieren nuttig:

 • Wespen zijn roofdieren en voeden zich met andere insecten, spinnen en zelfs enkele kleine dieren zoals rupsen, vliegen en bladluizen. Dit kan ongedierte zijn voor tuinders en boeren.
 • Van sommige soorten wespen is bekend dat ze bloemen en planten bestuiven, hoewel niet zo effectief als bijen.
 • Wespen kunnen de verspreiding van ziekten helpen beheersen door zich te voeden met insecten die ziekten kunnen overbrengen en overbrengen op planten en dieren.
 • Wespen zijn ook een belangrijke voedselbron voor andere dieren zoals vogels en vleermuizen.
 • Wespen spelen een rol bij het handhaven van het evenwicht van ecosystemen door de populatie van andere insecten en dieren te beheersen.

Het is belangrijk op te merken dat veel mensen wespen als ongedierte beschouwen vanwege hun agressieve gedrag, vooral wanneer hun kolonies worden verstoord. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze een belangrijke rol spelen in de natuur en zoveel mogelijk moeten worden gerespecteerd en beschermd.

De hoornaar, een reuzenwesp

Hoornaars zijn een soort wespen die bekend staan om hun grote omvang en krachtige steken. Ze zijn meestal bruin of zwart van kleur, met gele markeringen op hun hoofd en lichaam.

Hoornaars zijn sociale insecten, wat betekent dat ze net als bijen in kolonies leven. De kolonie wordt geleid door een koningin en bestaat uit werkhoornaars en darren. De werkhoornaars zijn verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van het nest, terwijl de darren verantwoordelijk zijn voor het paren met nieuwe koninginnen.

Een van de meest interessante dingen over hoornaars is hun nest, dat meestal wordt gebouwd in bomen, struiken of de dakrand van gebouwen. Het nest is gemaakt van een papierachtig materiaal dat de hoornaars maken door op hout te kauwen en dit te mengen met hun speeksel.

Hoornaars staan erom bekend agressief en territoriaal te zijn, vooral wanneer hun nesten worden verstoord. Als je een hoornaarnest ziet, kun je er het beste vanaf blijven en een professional bellen om het te verwijderen.

Net als andere wespen zijn hoornaars ook roofdieren en voeden ze zich met andere insecten en zelfs enkele kleine dieren zoals rupsen, vliegen en bladluizen

Het is belangrijk op te merken dat hoornaarsteken erg pijnlijk kunnen zijn en dat sommige mensen er allergisch op kunnen reageren. Als je gestoken wordt door een hoornaars, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

bijenkolonie
Een bijenkolonie

Wat is een bij?

Bijen zijn vliegende insecten die bekend staan om hun pluizige lichaam en zwarte en gele strepen. Ze staan ook bekend om hun belangrijke rol bij de bestuiving, die planten helpt groeien.

Bijen zijn sociale insecten, wat betekent dat ze in kolonies leven. De kolonie wordt geleid door een bijenkoningin en de andere bijen in de kolonie werken samen om de korf te bouwen en voor de jongen te zorgen. De werkbijen zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van nectar en stuifmeel, terwijl de darren verantwoordelijk zijn voor het paren met nieuwe koninginnen.

Een van de meest interessante dingen over bijen is hoe ze nectar en stuifmeel verzamelen. Ze hebben speciale structuren die stuifmeelmanden op hun poten worden genoemd en die ze gebruiken om stuifmeel van bloemen te verzamelen. Ze hebben ook lange tongen die ze gebruiken om nectar te verzamelen. De nectar wordt vervolgens teruggebracht naar de korf en omgezet in honing, die in de korf wordt opgeslagen als voedselbron voor de kolonie.

Bijen zijn niet agressief en steken meestal alleen als ze zich bedreigd voelen. In tegenstelling tot wespen kunnen bijen maar één keer steken, omdat de angel achterblijft in de huid van de gestoken persoon en de bij sterft kort daarna.

Bijen zijn ook belangrijk voor bestuiving, die planten helpt groeien en fruit en zaden produceert. Zonder bijen zouden veel planten zich niet kunnen voortplanten en uiteindelijk uitsterven. Dit zou ook een enorme impact hebben op de voedselketen, aangezien veel dieren voor voedsel afhankelijk zijn van planten.

Hoe werkt deze bestuiving?

Bijenbestuiving is het proces waarbij bijen stuifmeel overbrengen van de mannelijke delen van een bloem naar de vrouwelijke delen van dezelfde of een andere bloem. Dit proces is nodig voor de voortplanting van veel planten, omdat ze hierdoor zaden en vruchten kunnen produceren.

Wanneer een bij een bloem bezoekt, verzamelt ze nectar, een suikerachtige vloeistof, en stuifmeel, een poederachtige substantie die de mannelijke voortplantingscellen van de plant bevat. Terwijl de bij van bloem naar bloem gaat, brengt ze een deel van het stuifmeel over van de mannelijke delen van de ene bloem naar de vrouwelijke delen van een andere bloem. Dit proces staat bekend als kruisbestuiving.

De bij draagt het stuifmeel op zijn lichaam, vooral op hun poten, met behulp van speciale structuren die stuifmeelmanden of corbicula worden genoemd. De bij gebruikt dan zijn tong om de nectar en het stuifmeel op te zuigen, wanneer hij naar een andere bloem gaat, zullen sommige stuifmeelkorrels eraf wrijven en op het stigma vallen, het vrouwelijke reproductieve deel van de plant, waardoor de plant zich kan voortplanten.

Dit proces is essentieel voor veel planten omdat het hen in staat stelt zich voort te planten en vruchten en zaden te produceren. Zonder bestuiving zouden planten zich niet kunnen voortplanten en uiteindelijk uitsterven. Dit zou ook een enorme impact hebben op de voedselketen, aangezien veel dieren voor voedsel afhankelijk zijn van planten.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant