1. Home
  2. Technologie & Innovatie
  3. WordPress.com en WordPress.org: Wat is het verschil?

WordPress.com en WordPress.org: Wat is het verschil?

WordPress.com is een online platform waar je direct een website kunt maken zonder iets te installeren. WordPress.org is software die je zelf installeert op je eigen hosting om een website te bouwen en volledig aan te passen.

WordPress.com

WordPress.com is een dienst waarmee je heel makkelijk een website of blog kunt starten zonder dat je technische kennis nodig hebt. Het is een soort kant-en-klare oplossing waarbij alles voor je geregeld wordt: van hosting (waar je website op het internet staat) tot beveiliging. Als je een website wilt maken op WordPress.com, maak je gewoon een account aan, kies je een ontwerp uit de vele beschikbare thema’s en je kunt direct beginnen met het toevoegen van inhoud zoals tekst, foto’s en video’s.

Een groot voordeel van WordPress.com is het gemak. Je hoeft je geen zorgen te maken over technische zaken zoals het updaten van software of het maken van back-ups; dat wordt allemaal automatisch gedaan. Bovendien is er een gratis basispakket, wat een goede optie is voor beginners of voor mensen die gewoon een eenvoudige persoonlijke blog willen hebben.

Er zijn echter ook beperkingen. Met de gratis versie van WordPress.com krijg je een domeinnaam die er zo uitziet: jouwnaam.wordpress.com. Als je een professionelere uitstraling wilt met een eigen domeinnaam (zoals jouwnaam.com), dan moet je betalen voor een van de premium pakketten. Ook heb je minder vrijheid in het aanpassen van je site. Het installeren van externe plugins en thema’s is bijvoorbeeld niet mogelijk met het gratis plan en zelfs met sommige betaalde plannen zijn er beperkingen.

Samengevat, WordPress.com is perfect voor beginners, bloggers en kleine bedrijven die snel en gemakkelijk online willen zijn zonder zich zorgen te maken over technisch onderhoud.

wordpress.com

WordPress.org

WordPress.org biedt de gratis WordPress software die je kunt downloaden en installeren op je eigen webhosting. Dit staat bekend als een zelfgehoste WordPress site. Het grootste voordeel van WordPress.org is de flexibiliteit en controle die je hebt over je website. Je kunt elk thema of plugin installeren, aanpassingen maken of zelfs je eigen code toevoegen om je website volledig naar wens te maken.

Om een website te starten met WordPress.org, moet je eerst een domeinnaam kopen en hosting regelen. Vervolgens installeer je de WordPress software. Dit proces vereist een beetje meer technische kennis dan WordPress.com, maar er zijn veel handleidingen en tutorials die je stap voor stap door het proces leiden.

Eenmaal geïnstalleerd, biedt WordPress.org toegang tot duizenden gratis en betaalde thema’s en plugins. Dit betekent dat je de functionaliteit van je site aanzienlijk kunt uitbreiden, van het starten van een webshop met WooCommerce tot het verbeteren van SEO met Yoast SEO. De mogelijkheid om custom themes en plugins te gebruiken, maakt WordPress.org een krachtige tool voor het bouwen van complexe websites volgens specifieke eisen.

Een ander belangrijk voordeel is de eigendom van de inhoud. Omdat je je eigen hosting gebruikt, heb je volledige controle over je websitebestanden en data. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven of individuen die van plan zijn om een serieuze website op te bouwen met volledige vrijheid en onafhankelijkheid.

Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud zoals updates, beveiliging en back-ups. Dit kan tijdrovend zijn en vereist enige technische kennis, maar veel hostingproviders bieden tegenwoordig beheerde WordPress hosting aan, wat veel van deze taken automatiseert.

Samengevat, WordPress.org is ideaal voor gebruikers die volledige controle willen over hun website en bereid zijn de tijd te investeren in het leren van het systeem of het budget hebben om technische taken uit te besteden.

wordpress.org

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het kiezen tussen WordPress.com en WordPress.org hangt af van jouw behoeften, technische vaardigheden en hoeveel controle je wilt hebben over je website. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen van beide.

Gebruiksgemak: WordPress.com is zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over het installeren van software, het beheren van webhosting of het uitvoeren van updates. Alles wordt voor je gedaan, waardoor het een goede keuze is voor beginners of mensen die snel en gemakkelijk online willen zijn. WordPress.org vereist meer technische kennis omdat je de software zelf moet installeren en je eigen hosting moet beheren.

Aanpassingsmogelijkheden: WordPress.org wint duidelijk als het gaat om aanpassingsmogelijkheden. Je hebt toegang tot duizenden gratis en betaalde thema’s en plugins waarmee je vrijwel elk aspect van je site kunt aanpassen. Met WordPress.com zijn je aanpassingsopties beperkt, vooral met het gratis pakket, waarbij je geen eigen thema’s of plugins kunt installeren.

Kosten: WordPress.com biedt een gratis basisplan, maar met beperkingen zoals een subdomein (jouwsite.wordpress.com) en advertenties die op je site worden weergegeven. Voor meer functies, zoals een eigen domeinnaam en toegang tot premium thema’s, moet je betalen voor een upgrade. WordPress.org is gratis te downloaden en te gebruiken, maar je moet betalen voor hosting en eventueel voor premium thema’s of plugins.

Onderhoud en beveiliging: Met WordPress.com hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud of beveiliging; dat wordt allemaal voor je gedaan. Dit kan een groot voordeel zijn als je niet technisch onderlegd bent of simpelweg geen tijd wilt besteden aan het onderhouden van je site. Bij WordPress.org ben je zelf verantwoordelijk voor updates, beveiliging en back-ups, hoewel veel hostingproviders diensten aanbieden om dit proces te vereenvoudigen.

Eigendom en controle: Met WordPress.org heb je volledige controle over je website en de inhoud. Je bent vrij om je site aan te passen, uit te breiden en te verplaatsen zoals je wilt. Bij WordPress.com ben je beperkt door de algemene voorwaarden van de service.

In het kort, WordPress.com is ideaal voor beginners, bloggers en kleine bedrijven die gemak en een zorgeloze ervaring zoeken. WordPress.org is beter geschikt voor gebruikers die volledige controle willen over hun website, toegang tot uitgebreide aanpassingsopties en bereid zijn om wat meer tijd of geld te investeren in het beheer van hun site.

Veelgestelde Vragen

Kan ik overstappen van WordPress.com naar WordPress.org?

Ja, je kunt overstappen van WordPress.com naar WordPress.org. Dit proces omvat het exporteren van je inhoud van WordPress.com en het importeren ervan in een nieuwe WordPress.org site. Je moet ook een domeinnaam en hosting regelen als je die nog niet hebt.

Hoeveel kost een WordPress.com website?

WordPress.com biedt verschillende pakketten, waaronder een gratis basispakket. Betaalde abonnementen bieden extra functies zoals een eigen domeinnaam, meer opslagruimte en de mogelijkheid om advertenties te verwijderen, met prijzen die variëren afhankelijk van de gewenste functies.

Kan ik plugins gebruiken op WordPress.com?

Met het gratis plan van WordPress.com kun je geen plugins installeren. Om plugins te gebruiken, moet je upgraden naar een Business plan of hoger. WordPress.org laat je daarentegen toe om een onbeperkt aantal plugins te installeren, ongeacht je plan.

Moet ik technisch onderlegd zijn om WordPress.org te gebruiken?

Het helpt als je enige technische kennis hebt wanneer je een WordPress.org website start, vooral voor de installatie en het beheer van je website. Echter, er zijn veel bronnen en handleidingen beschikbaar die je door het proces kunnen leiden.

Wat is het verschil in hosting tussen WordPress.com en WordPress.org?

Bij WordPress.com wordt je website gehost op hun servers, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een webhost of het beheren van je server. Met WordPress.org moet je je eigen hosting regelen, wat je meer vrijheid en controle geeft, maar ook betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beheren van je hosting.

Kan ik geld verdienen met mijn WordPress.com website?

Ja, je kunt geld verdienen met je WordPress.com website door deel te nemen aan hun advertentieprogramma, maar dit vereist een Premium of Business plan. Met WordPress.org zijn er geen beperkingen en kun je verschillende manieren gebruiken om inkomsten te genereren, zoals advertenties, het verkopen van producten of affiliate marketing.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 13 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie