1. Home
 2. Voeding & Koken
 3. Yoghurt en Kwark: Wat is het verschil?

Yoghurt en Kwark: Wat is het verschil?

Yoghurt en kwark lijken veel op elkaar, maar verschillen wel. Yoghurt is dunner en heeft een zure smaak. Kwark is dikker, romiger en minder zuur.

Yoghurt

Yoghurt is een zuivelproduct dat ontstaat door het fermenteren van melk. Bij dit proces worden bacteriën toegevoegd aan de melk, zoals Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Deze bacteriën zetten de lactose (melksuiker) in de melk om in melkzuur, wat yoghurt zijn karakteristieke zure smaak geeft. Yoghurt is vloeibaarder dan kwark en kan variëren in vetgehalte, van volle yoghurt tot magere yoghurt.

Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt of snack, maar wordt ook gebruikt in smoothies en als basis voor sauzen, zoals de Griekse tzatziki. Het is rijk aan proteïnen, calcium, vitamines B2 en B12 en kan bijdragen aan een gezonde darmflora dankzij de levende bacteriën die het bevat. Er zijn verschillende soorten yoghurt, zoals Griekse yoghurt, die dikker is door het uitlekken van de wei. En Skyr, een IJslandse yoghurt die ook dikker en eiwitrijker is.

yoghurt

Kwark

Kwark is een vers zuivelproduct dat lijkt op een heel dikke yoghurt, maar het is technisch gezien een soort verse kaas. Het wordt gemaakt door melk te laten verzuren met behulp van bacteriën, waarna het wordt verwarmd totdat de vaste stoffen (de kwark) zich scheiden van het vocht (de wei). Deze vaste stoffen worden dan uitgelekt, soms met behulp van een doek, wat resulteert in de dikke, romige textuur die kwark kenmerkt.

Kwark kan worden gemaakt van volle, halfvolle, of magere melk, wat de textuur en het vetgehalte beïnvloedt. Het is eiwitrijk en bevat minder vet dan veel andere kaassoorten, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die een gezond dieet volgen of aan spieropbouw werken. Kwark is mild van smaak en kan zowel in zoete als in hartige gerechten worden gebruikt, zoals in taarten, als vulling, in smoothies of als onderdeel van een gezond ontbijt met fruit en noten.

Door zijn romige textuur en voedingswaarde is kwark een veelzijdig zuivelproduct dat goed past in een gebalanceerd dieet. Het is niet alleen een bron van calcium en vitaminen, maar ook van probiotica, die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora.

kwark

Het verschil tussen Yoghurt en Kwark

Yoghurt en kwark zijn beide populaire zuivelproducten, maar ze verschillen aanzienlijk in bereidingswijze, textuur, voedingswaarde en gebruik. Het grootste verschil zit in het productieproces. Yoghurt wordt gemaakt door melk te fermenteren met specifieke bacteriën, wat resulteert in een vloeibaar en zuur product. Kwark daarentegen is een soort verse kaas, waarbij de melk eerst verzuurt en vervolgens wordt verwarmd tot de eiwitten stollen en zich scheiden van het vocht. Dit resulteert in een dikker, romiger product dat minder zuur is dan yoghurt.

Qua textuur is yoghurt dunner en meer vloeibaar, ideaal om te drinken of te mengen in smoothies. Kwark is veel dikker en steviger, perfect voor het smeren op brood of als basis voor cheesecake.

Op het gebied van voedingswaarde bieden beide producten voordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die de darmgezondheid ondersteunen, terwijl kwark vaak wordt geprezen om zijn hoge eiwitgehalte, wat bijdraagt aan spierherstel en -opbouw. Beide zijn goede bronnen van calcium en vitamine B12, maar kwark biedt vaak meer eiwit per portie, wat het een favoriet maakt onder sporters en mensen die een eiwitrijk dieet volgen.

Gebruik in de keuken varieert ook; yoghurt is veelzijdig, gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, dressings en sauzen. Kwark wordt vaak gebruikt als vervanging voor roomkaas of als ingrediënt in eiwitrijke snacks en maaltijden.

yoghurt vs kwark

Voordelen en Nadelen

Voordelen van yoghurt:

 • Bevat probiotica voor een gezonde darmflora.
 • Vloeibare textuur maakt het geschikt voor drankjes en lichtere maaltijden.
 • Verfrissende, zure smaak.

Nadelen van yoghurt:

 • Kan meer suiker bevatten, vooral in gearomatiseerde varianten.
 • Minder eiwitrijk in vergelijking met kwark.

Voordelen van kwark:

 • Hoog in eiwit, ideaal voor spieropbouw en herstel.
 • Romige textuur geschikt bijvoorbeeld vullingen.
 • Minder zuur dan yoghurt, wat het veelzijdiger maakt in recepten.

Nadelen van kwark:

 • Kan te dik zijn voor sommige voorkeuren of recepten.
 • Niet alle varianten bevatten probiotica.

Het kiezen tussen yoghurt en kwark hangt dus af van persoonlijke voorkeur, voedingsbehoeften, en hoe je het product wilt gebruiken. Beide bieden gezondheidsvoordelen en zijn een smakelijke toevoeging.

Veelgestelde vragen

Kan ik yoghurt door kwark vervangen in recepten?

Ja, je kunt yoghurt door kwark vervangen en andersom, maar houd rekening met de textuur en vochtigheid van je gerecht. Kwark is dikker, dus als je het vervangt door yoghurt, kan je gerecht natter worden.

Is kwark gezonder dan yoghurt?

Beide zijn gezond, maar kwark bevat meer eiwitten, wat goed is voor spieropbouw en -herstel. Yoghurt bevat probiotica die goed zijn voor je darmen. Het hangt af van je persoonlijke gezondheidsdoelen.

Kan ik yoghurt en kwark samen eten?

Ja, je kunt yoghurt en kwark samen eten. Ze vullen elkaar goed aan in smaak en textuur en verhogen de voedingswaarde van je maaltijd.

Wat is het verschil in houdbaarheid tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark hebben vergelijkbare houdbaarheden wanneer ze in de koelkast worden bewaard. Echter, door de hogere zuurgraad kan yoghurt soms iets langer houdbaar zijn. Check vooral altijd de houdbaarheidsdatum!

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 25 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie