Categorieën
Zakelijk

Verschil klant en cliënt

Het onderscheid tussen klanten en cliënten zit hem vooral in bij wat voor een bedrijf er een product of dienst wordt afgenomen.

Een klant is iemand die een product of service koopt bij bijvoorbeeld een supermarkt, bakker, garage of timmerman. Je zou kunnen zeggen dat een klant altijd een fysiek product koopt, of een service afneemt waar een fysiek product uitrolt. De verkoper heeft maar een kortdurende zakelijke relatie met de koper, de klant.

Een cliënt is iemand die een product of service afneemt bij bijvoorbeeld een advocaat, huisarts, tandarts of bank. Het gaat hier vaak om een langdurige zakelijke relatie waar vooral een continue service belangrijk is. De service en het welzijn van de cliënt heeft hoogste prioriteit.

Het typische bij een bedrijf die met cliënten werkt is dat cliënt mogelijk op elk moment van de dag het bedrijf kan contacteren om advies in te winnen. Het gaat hier om zeer gespecialiseerde bedrijven die specifieke kennis hebben.

Het verschil tussen een klant en een cliënt is dus vooral gebaseerd op hoe de relatie tussen de koper en verkoper is. Gaat het om een kort contact waar een fysiek product gekocht wordt, dan gaat het over een klant. Gaat het om een langdurig contact waarbij het belangrijkste product de kennis en service is van de dienstverlener, dan spreken we van een cliënt.