Categorieën
Eten & drinken

Verschil koffie en thee

Naast dat koffie en thee wereldwijd een enorm populaire warme drank is kennen beide ook een imposante geschiedenis. Thee werd al duizenden jaren geleden gedronken, koffie kent haar oorsprong in de negende eeuw.

Thee

De oorsprong van thee ligt in China waar het al duizenden jaren voor Christus werd gedronken, het duurde echter even voordat Europa in aanraking kwam met thee. Pas in de 16e eeuw werd thee geïntroduceerd binnen Europa. Voor het maken van thee heb je de bladeren van een theeplant nodig die vervolgens gedroogd moeten worden. Een belangrijk proces bij de verwerking van theeblaadjes is oxidatie. Bij oxidatie worden de gedroogde theeblaadjes in een oxidatiekamer gelegd, in zo’n kamer wordt de afbraak van theeblaadjes als het ware versneld door een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad. Oxidatie geeft thee de typische theesmaak, de mate van oxidatie bepaald de kleur en aroma. Zo bestaan er theeën die volledig geoxideerd zijn zoals zwarte thee, theeën die half geoxideerd zijn zoals Oolong en theeën die helemaal niet geoxideerd zijn zoals Groene en Witte thee.

Smaakjes aan thee toevoegen gebeurt over het algemeen tijdens het drogen van de theebladeren maar dit kan ook nadat de thee helemaal klaar is, thee heeft de eigenschap om goed smaken te kunnen opnemen. Als je thuis je thee los in een pot bewaard zou je daar bijvoorbeeld kaneelpoeder bij in kunnen gooien om zo je eigen kaneelthee te maken. De kans is overigens groot dat je thee-smaken in huis hebt wat niet echte thee is, voorbeelden zijn Sterrenmunt, Rooibos en Muntthee. Dit worden ook wel infusies genoemd. Bij infusies worden andere kruiden en planten gebruikt voor in de theezakjes, dit wordt over het algemeen gedaan omdat dit een kortere weg is naar de smaak die men wil krijgen. Want waarom zou je nog een muntsmaak met theeblaadjes mengen als je de blaadjes van een muntplant zelf kan gebruiken?

Koffie

Koffie kent zijn oorsprong in Ethiopië en is via de Arabieren uiteindelijk rond de 17e eeuw in Europa aangekomen, het duurde daarna nog even voordat het gewone volk met koffie in aanraking kwam maar in de loop van de 18e eeuw stootte koffie bier van de troon als meest populaire drank. Koffie wordt gemaakt van koffiebonen (zaad van de koffieplant). Om tot drinkbare koffie te komen moeten de koffiebonen eerst ontveld worden, daarna moeten ze drogen. Bij de koffiebrander worden de koffiebonen soort van geroosterd en uiteindelijk gemaald. Goede en diverse smaken worden verkregen door koffiebonen van verschillende plantages te mengen. De meeste koffie heeft een bittere smaak maar heeft tegelijkertijd ook de eigenschap dat het verkwikkend is, dit komt door de aanwezig cafeïne. In thee zit ook cafeïne, maar beduidend minder dan bij koffie.

Wat doen koffie en thee met je gezondheid?

Positieve en negatieve weetjes over koffie en thee, veelal ondersteund door onderzoeken en studies.

 • Groene thee staat er om bekend dat het ziekte kan voorkomen omdat het antioxidanten bevat. Uit onderzoek is echter gebleken dat de Witte thee nog meer antioxidanten bevat en deze dus nog meer een beschermende werking heeft.
 • Studies hebben aangetoond dat bepaalde elementen in koffie mogelijk de cholesterol verhogen.
 • Mensen die dagelijks redelijke hoeveelheden koffie drinken hebben later minder kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer.
 • Dagelijks koffie drinken voorkomt mogelijk dat je komt te overlijden door een hartziekte.
 • Uit onderzoeken is gebleken dat groene thee de kans op slokdarmkanker met 60% vermindert bij vrouwen.
 • Thee te heet drinken (dus ook groene thee) verhoogt dan weer de kans op slokdarmkanker. Te heet is heter dan 70 graden.
 • Wetenschappers vermoeden dat bepaalde elementen in koffie gebruikt kunnen om medicijnen tegen hartziekten en insomnia te maken.
 • Thee kan diabetes diabetes type 1 voorkomen en ontwikkeling ervan vertragen.
 • Koffie beschermt je tegen diabetes type 2.
 • Thee bevat fluoride wat de tanden beschermt.
 • Koffie zorgt voor een verkleuring van je tanden.
 • Het drinken van koffie verkleint de kans voor mannen van 40 jaar en ouder dat ze jicht krijgen.
 • Mannen die 10 koppen thee per dag drinken hebben een kleinere kans dat ze problemen met hun lever krijgen.
 • Als je 4 keer per dag voor minimaal 6 weken lang een kop zwarte thee drinkt verlaagt dit het level van stresshormoon cortisol.
 • Koffie en in minder mate thee versterkt het effect van pijnstillers (dit komt door de cafeïne).
 • Koffie beschermt de lever, met name tegen leverkanker.
 • Groene thee biedt mogelijk enige bescherming tegen longkanker.
 • Thee bevat mogelijk bestrijdingsmiddelen, ook al is het een biologische thee.
 • Vooral bij ouderen heeft koffie een gunstig effect op het kortetermijngeheugen en reactievermogen.
 • Thee bevat tannine wat ervoor kan zorgen dat ijzer niet goed wordt opgenomen met mogelijk bloedarmoede als gevolg.
 • Thee met een wolkje melk neemt mogelijk alle voordelen van thee weg als het gaat om het voorkomen van kanker.
 • Zwangere vrouwen die meer dan 8 koppen koffie per dag drinken vergroten de kans dat hun kindje doodgeboren wordt.
 • Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van koffie de bloedtoevoer naar het hart vertraagt.

Koffie en thee zijn dranken die warm gedronken worden en worden beide gemaakt van een onderdeel van een plant. Na enige bewerkingen is het geschikt voor consumptie. Koffie heeft voornamelijk het imago dat het een oppepper is, thee drink je voor de gezelligheid of om jezelf op te warmen. Koffie en thee kennen aardig wat gezondheidsvoordelen maar ook nadelen. Elke dag een paar koppen thee en koffie is in ieder geval niet ongezond, als je het zonder suiker en melk drinkt althans.