Categorieën
Maatschappij

Verschil kwaliteit en kwantiteit

Ga je voor kwaliteit of kwantiteit. In je privé leven of op je werk zal je deze afweging zo af en toe moeten maken, bewust of onbewust. Ook in het bedrijfsleven blijft kwaliteit versus kwantiteit een belangrijk vraagstuk.

Kwaliteit zou je kunnen omschrijven als hoedanigheid of staat. Een fiets van slechte kwaliteit is een fiets waarvan de hoedanigheid niet goed is, dat kan ook een nieuwe fiets zijn. Aan de andere kant kan een oude fiets juist weer van goede kwaliteit zijn. Kwantiteit staat voor hoeveelheid. In een ideale wereld zou je hoge kwaliteit in een hoge kwantiteit willen hebben, helaas gaan kwaliteit en kwantiteit vaak niet 1 op 1 samen en zal er in de praktijk een afweging gemaakt moeten worden tussen beide.

Een goed voorbeeld van waar een afweging tussen kwaliteit en kwantiteit wordt gemaakt is in de industrie. Vooral bij de meeste massaproductie heeft de kwantiteit meer prioriteit dan kwaliteit. Door gebruik te maken van goedkope arbeidskrachten die aan de lopende band producten in elkaar kunnen zetten worden goedkope producten geproduceerd. De kwaliteit van deze producten kan vaak niet tippen aan die van de concurrentie, de lagere verkoopprijs compenseert dit.

Fabrieken die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan kennen een veel duurder productieproces om tot dezelfde kwantiteit te komen als de goedkopere concurrent, dit werkt door in een hogere verkoopprijs. De consument die dit product koopt kan echter wel rekenen op een product dat langer meegaat, daarnaast biedt de fabrikant van een kwalitatief goed product vaak een meer uitgebreide garantie.

Dichter bij huis zal je in het verleden wel eens een werkstuk hebben moeten schrijven, vanuit je school wordt er een vereiste gesteld van het minimaal aantal te gebruiken bladzijdes. Dit is een verplichte kwantiteit. Je kan er echter tegenaan lopen dat er te weinig informatie over je onderwerp te vinden om aan die minimaal aantal bladzijdes te komen, je zal geneigd zijn om je werkstuk op te vullen met meer irrelevante informatie om aan het aantal bladzijdes te komen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit ten koste gaan van de kwaliteit van je werkstuk en je een minder goede beoordeling opleveren. Dit zal op de middelbare school wellicht nog weinig schade aanbrengen, bij je afstudeerscriptie de kwaliteit minder prioriteit geven om zo maar aan kwantiteit eisen te voldoen zou je wel eens duur kunnen komen te staan.

En wat te denken van je vriendengroep, hoe gezellig het ook is om heel veel vrienden te hebben waarmee je elk weekend een biertje kan gaan drinken, voor minder oppervlakkigheid en meer diepgang zal een kleinere vriendengroep wellicht beter aansluiten op je emotionele behoeftes, ook buiten het weekend om. Ga je voor kwantiteit (veel algemene vrienden) of voor kwaliteit (een paar echt goede vrienden).

Je zou kunnen zeggen dat je het beste altijd een zo hoog mogelijke kwaliteit moet nastreven binnen de limieten van de kwantiteit. Hierdoor werk je zoveel mogelijk vanuit kwaliteit. In de praktijk zal je er echter tegenaan lopen dat er soms eisen aan de kwantiteit worden gesteld die de kwaliteit drastisch beïnvloeden, gedwongen.

kwaliteit = hoedanigheid
kwantiteit = hoeveelheid