Categorieën
Leefstijl

Verschil liefde en lust

Voor je gevoel uit het niets kan je soms de enorme behoefte krijgen om een zak chips leeg te eten, met in je achterhoofd dat je wellicht wel eens misselijk kan worden of dat je achteraf wel eens spijt zou kunnen krijgen omdat je je juist had voorgenomen niet meer te snoepen.

Je hebt het sterke verlangen om een eetbehoefte te bevredigen, in dit geval een eetlust. De term lust wordt over het algemeen in combinatie met seksualiteit gebruikt en is daarom onlosmakelijk verbonden met het woord liefde. Je kan seks met iemand hebben wat voortkomt uit lustgevoelens,  je weet eigenlijk  wel dat diegene helemaal niet leuk genoeg is om nog vaker te zien, de seks is wellicht bevredigend maar het gevoel dat je na de vrijpartij hebt niet. Lust is het verlangen om enkel je seksuele behoeften te bevredigen, er is geen liefde voor de persoon waarmee je vrijt, je hebt enkel liefde voor de seks, of sterker nog, je hebt enkel liefde voor het klaarkomen.

Liefde begint vaak niet vanuit lust, liefde is een diepe genegenheid, welgezindheid of toewijding voor een ander. Liefde moet groeien, en gaat bij intermenselijke liefde vaak gepaard met verliefdheid. Bij een verliefd stel is er een enorme klik (chemische reactie) waardoor alles wat de ander doet prachtig en fantastisch is, als de verliefdheid wat getemperd is komt er vaak liefde voor in de plaats, alles is niet meer per se prachtig en fantastisch, maar de mantel der liefde kan vele onvolkomenheden bedekken bij een stel. Als je liefde voor iemand (of iets) hebt zou je kunnen zeggen dat de emotie zo sterk dat je niet meer zonder diegene (of datgene) kan of denkt te kunnen.

Je kan prima tegelijk lust en liefde voelen, je kan in een prachtige liefdevolle relatie zitten maar tegelijk een ontembare lust voelen om je seksuele behoefte ergens ander te bevredigen. Lust wordt vaak gekoppeld aan seksuele lust, liefde kan je voor heel veel mensen, dingen, hobby’s en gebeurtenissen hebben. Lust is vaak een kortstondige bevrediging terwijl de liefde voor altijd kan duren.