Categorieën
Taal

Verschil lijden en leiden

Is het pijn lijden met een lange ij of pijn leiden met een korte ei? Ook al is pijn leiden niet per se fout mits het in de juiste context gebruikt wordt. Over het algemeen zal het dus om pijn lijden gaan. Leiden schrijven maar lijden bedoelen of lijden schrijven en leiden bedoelen zijn vaak gemaakte schrijffouten.

Je zou het woord lijden kunnen definiëren als doorstaan, ondergaan, meemaken, ondervinden, toestaan, dulden, verdragen en doorstaan. In combinatie met het woord pijn wordt dus vaak pijn lijden bedoeld. Andere voorbeelden met het woord lijden zijn; ‘In veel Afrikaanse landen wordt honger geleden’ (voltooid deelwoord),  ‘mijn tante lijdt aan een hardnekkig vorm van astma’, ‘hij kan die financiële tegenslag wel lijden’ (verdragen), ‘het lijdt geen twijfel dat het morgen een koude dag wordt’ (het duldt).

Leiden kan je definiëren als voorgaan, brengen en voeren. Pijn leiden zou dus betekenen dat je de pijn in een bepaalde toestand brengt. Het bekendste leiden gerelateerde woord is misschien wel leider. Een reisleider is iemand die een groep vakantiegangers voorgaat in de activiteiten en reizen op vakantie. Andere voorbeelden zijn; ‘jouw keuze leidt tot grote grote gevolgen’, ‘mijn tante leidt een prachtig leven ondanks dat ze aan hardnekkige vorm van astma lijdt’ en dan is daar natuurlijk nog de uitdrukking ‘iemand om de tuin leiden’.

Je zal merken dat leiden schrijven maar lijden bedoelen tekstueel niet direct heel scheef is. Andersom slaat lijden schrijven maar leiden bedoelen vaak nergens op. Pijn leiden kan best maar hij lijdt ons in de juiste richting niet.