Categorieën
Techniek

Verschil maaien en verticuteren

Zodra de lente zich aandient en de natuur letterlijk uit haar winterslaap ontwaakt is het voor de mensen met een tuin tijd om het gazon onder handen te nemen. Een gazon in goede conditie houden is niet alleen kwestie van af en toe grasmaaien.

Hoe zacht het ook voelt om op een gazon vol met mos te lopen, mos is sowieso een teken dat je grasveld niet in een al te beste conditie verkeerd. Mos overwoekerd gras, water, lucht en voedsel komt niet meer goed de bodem van het gazon in, daarnaast werkt het de groei van schimmels in de hand. Om je gras weer alle ruimte te geven om te groeien is het van belang om je gazon met enige regelmaat te verticuteren (vaak in het voorjaar of het najaar). Als je met een verticuteermachine over je gazon gaat worden de wortels van het mos doorgesneden waarna je het makkelijk los kan harken. Een gazon met veel mos kan er na een verticuteerbeurt uitzien als een slagveld, maar juist het verticuteren zorgt ervoor dat het gras weer optimaal kan groeien, kale plekken kan je nog wat extra inzaaien en als je daarna het grasveld nog van bemesting en kalk voorziet zal met een week of twee je gazon weer helemaal in optima forma zijn.

Als het gras in je gazon weer goed aan het groeien is zal je concluderen dat vooral in het voorjaar je regelmatig moet maaien. Bij grasmaaien snij je de grassprieten tot een bepaalde hoogte af, maai gras niet te kort, dit werkt de groei van mos in de hand. Als je te hoog maait krijgen juist grassen die normaliter niet doorkomen een kans om te groeien. De ideale maaihoogte is rond de drie centimeter, maai iets korter als het gras niet bewandeld wordt, laat het wat hoger als er juist wel veel op gelopen wordt. Om je gazon nog een extra boost te geven zou je je gazon ook af en toe kunnen mulchen in plaats van maaien, in plaats van dat je het gras dan opvangt, verspreid je het versnipperde gras juist over het grasveld zodat het als een meststof kan dienen.

Met verticuteren ontdoe je je gazon van mos, dit doe je in het voorjaar of (/en) najaar. Verticuteren houdt je gazon gezond en geeft gras alle gelegenheid om goed te groeien zonder overwoekerd te worden door mos. Afhankelijk van het weer zal je in het voorjaar, zomer en najaar regelmatig moeten grasmaaien, als je op een hoogte van ongeveer 3 centimeter maait krijgen mos en andere ongewenste grassen geen kans. Verticuteer je je gazon nooit dan zal je een stuk minder hoeven grasmaaien aangezien mos dan steeds meer de overhand krijgt. Mos duidt op een ongezond gazon en werkt de groei van ongewenste schimmels in de hand.