Categorieën
Verzorging

Verschil maandverband en tampons

Vanaf je tienerjaren totdat je in de overgang komt heb je als vrouw te dealen met de maandelijkse ongemakken van het ongesteld zijn. Naast dat je humeur daalt tot een dieptepunt, je last hebt van krampen en of hoofdpijn, je hormonen een loopje met je nemen, moet je ook nog in de weer met maandverband en of tampons. De verschillen op een rij.

Maandverband is, zoals de naam al zegt, verband voor de ‘maand’ oftewel voor als je ongesteld bent. Het verband past goed in een onderbroek en is gemaakt van absorberende celstof (de wegwerpvariant) en heeft een plakstrip waardoor je het verband in je onderbroek plakt en deze dus niet zo makkelijk verschuift. Er zijn vele soorten en maten, zo is er voor de zware en lichte dagen van je ongesteldheid altijd een passend maandverband te vinden.

Het maandverband moet geregeld verwisseld worden, het voordeel van maandverband is dat je goed ziet wanneer dat nodig is.

Tampons zijn samengeperste watten die je in je vagina aanbrengt en het bloed absorbeert voordat het je vagina uit stroomt. Deze zijn er ook in veel verschillende types, voor de lichte dagen een ’mini’ variant en voor de zwaardere dagen de ‘super plus’, hoe groter de tampon hoe hoger de absorptie graad.

Je hebt ook tampons met inbrenghulsen, het inbrengen vereist wat oefening en dit is een uitstekende variant om mee te oefenen

Voordelen van tampons is dat je ze niet ziet zitten en het een stuk frisser voelt. Nadeel is dat je niet ziet wanneer je deze moet vervangen en kans maakt op de ‘tamponziekte’. Sommige tampons bevatten teveel bacteriën en als je een tampon te lang draagt kan dit je heel ziek maken, vergelijkbaar met bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking, serieuze zaak dus om bijtijds je tampon om te wisselen en ’s nachts misschien te kiezen voor maandverband.

Naast maandverband en tampons zijn er tegenwoordig ook een soort van opvangcups (menstruatiecup) op de markt.