Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen de menopauze en overgang

Ten opzichte van de man kent de vrouw een stuk meer elementen in haar leven, menstruatie bijvoorbeeld, of zwangerschap en het daarbij horende moederschap. Een andere niet te voorkomen fase in de leven van de vrouw is de menopauze en overgang, een fase die over het algemeen niet met open armen wordt ontvangen.

Als een vrouw in de menopauze is betekent dit dat haar menstruatie compleet gestopt is met als daarbij horend gevolg dat het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is. Een behoorlijke grote verandering dus.

Als vrouw weet je zeker dat je in de menopauze zit wanneer je 12 maanden lang niet ongesteld bent geworden, tot de menopauze zit het vrouwelijk lichaam in de overgang. Tijdens de overgang bouwt het lichaam de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen af, dit afbouwen kan in een tijd van enkele maanden tot tien jaar gebeuren. De overgang start over het algemeen wanneer de vrouw tussen de 40 en 50 jaar is en gaat definitief over in de menopauze wanneer de menstruatie voor de twaalfde maand achtereen uitblijft.

De overgang gaat gepaard met tal van bijwerkingen waaronder vermoeidheid, opvliegers, gevoelige borsten, meer hevige PMS (Premenstrueel syndroom = klachten voorafgaand aan menstruatie), vaginale droogheid, minder zin in seks, ongemak tijdens seks, vaker moeten plassen, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Een hele lijst van bijwerkingen die de overgang nou niet bepaald populair maakt bij vrouwen.

Deze bijwerkingen zijn een gevolg van de schommelende hormoonhuishouding, om de scherpe randjes van deze bijwerkingen er wat af te halen kunnen er hormoonpillen geslikt worden, deze pillen zorgen ervoor dat de schommelingen afgevlakt worden. Los van deze pillen is het ook aan te raden voor de vrouw om aan de algehele gezondheid te denken, dus gezond eten, goed uitrusten en bij voorkeur stoppen met roken en het drinken van alcohol.

Tijdens de overgang neemt de vruchtbaarheid van de vrouw af, dit betekent echter niet dat zij niet meer zwanger kan worden. Pas als de vrouw zeker weet dat zij in de menopauze zit dan kan zij niet meer zwanger worden, tot die tijd is het dus van belang om de anticonceptiemiddelen te gebruiken zoals met dit ook voor de overgang gewend was.

Aan de andere kant is bewust zwanger willen worden tijdens de overgang niet direct heel eenvoudig, dit proces kan bevorderd worden door vruchtbaarheidsbehandelingen te ondergaan. De meeste vrouwen zullen op de leeftijd van 50 jaar definitief stoppen met menstrueren. Om een idee te krijgen op welk moment jij in de menopauze zal komen dan kan je aan je moeder vragen wanneer zij in de menopauze is gekomen, dit is een goede indicatie.

Als je een ongezonde levensstijl hebt (roken) of als je lichaam een opdoffer heeft gehad van bijvoorbeeld een chemotherapie of operatie dan kan je verwachten dat de overgang mogelijk vervroegd op gang komt.