Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen menstruatie en innestelingsbloeding

Als je bezig bent om zwanger te worden dan werk je iedere maand toe naar het moment dat je officieel ongesteld zou moeten worden. Word je niet ongesteld, dan ben je waarschijnlijk zwanger. Als vrouw hoop je dus vooral niet op een bloeding, hier zit echter wel een valkuil. Een zwangerschap kan zich namelijk ook aankondigen door een bloeding, een innestelingsbloeding. Heel verwarrend natuurlijk, helemaal als je niet het verschil weet tussen de menstruatie en een innestelingsbloeding.

Menstruatie vs. innesteling

Innestelingsbloed ontstaat wanneer een bevrucht eitje zich in de baarmoeder wil nestelen. Tijdens deze innesteling wordt er wel eens een bloedvaatje geraakt waardoor er een bloeding ontstaat, dit innestelingsbloed komt vroeg of laat via de vagina naar buiten. Daarom kan innestelingsbloed roze en bruin zijn. Roze is vers bloed, bruin is oud bloed.

Er zijn diverse signalen om te herleiden of je te maken hebt met een innestelingsbloeding of een gewone menstruatie.

Mate van bloed vloeien

Het grootste verschil tussen menstruatie en innestelingsbloeding is dat het bloed vloeien bij de innesteling over het algemeen erg weinig is. Bij de menstruatie begint het bloed vloeien vaak licht en wordt steeds heviger, hier kunnen ook bloedproppen bij zitten.

Bij een hevige bloeding mag je er eigenlijk altijd van uitgaan dat het om menstruatiebloed gaat of een miskraam. Als je van jezelf nooit zo hevig ongesteld bent dan moet je vooral kijken hoe lang het vloeien doorzet, bij een innesteling zal het bloed vloeien vaak kort zijn. Desalniettemin gebeurt het regelmatig dat vrouwen een innestelingsbloeding verwarren met hun menstruatiecyclus.

De bloedkleur

Over het algemeen is de kleur van innestelingsbloed roze of bruin, het komt zelden voor dat het de typische bloedrode kleur heeft. Bij bloedrood bloed is de kans aannemelijk dat je ongesteld bent.

Donkerbruin bloed bij een innestelingsbloeding ziet er wellicht wat zorgelijk uit, dit is echter niet iets om je zorgen over te maken. Soms heeft bloed langer nodig om het lichaam te verlaten, en oud bloed heeft een bruine kleur.

Krampen

Menstruatie en innestelingsbloedingen kunnen krampen veroorzaken, wel zijn deze bij een ongesteldheid vaak heviger dan bij een innesteling. Een stabiele lichte kramp in combinatie met bovenstaande symptomen duidt dus over het algemeen op een innesteling, bij een menstruatie loopt de opbouw van de krampen vaak synchroon met heviger worden van het bloed vloeien.

Regelmaat

Tijdens de menstruatie zal het bloed zo’n vier tot zeven dagen vloeien, dit is een continue stroom. Bij een innesteling komt het bloed met vlagen en zal niet vaak langer dan twee dagen duren. Ook hier zijn natuurlijk uitzonderingen.

Wanneer is het tijd voor een zwangerschapstest?

Een derde van de vrouwen krijgen te maken met innestelingsbloed, de kans is dus aardig groot wanneer er bloed vloeit dat het om menstruatiebloed gaat. Ben je bezig om zwanger te worden en je ervaart rondom de dag dat je ongesteld moet worden afscheiding met de kleur roze of bruin en niet het gebruikelijke rode menstruatiebloed, dan is er een kans dat je zwanger bent. Doe een zwangerschapstest op de dag dat je niet ongesteld bent geworden, dan is de test 100% betrouwbaar.