Categorieën
Gezondheid

Verschil miskraam en abortus

Een zwangere vrouw komt tijdens haar zwangerschap voor veel keuzes en onzekerheden te staan, dat een baby na 9 maanden helemaal gezond ter wereld komt is helemaal geen vanzelfsprekendheid.

Men spreekt van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week spontaan wordt afgebroken, meest voorkomende oorzaak hiervoor is dat er bij de bevruchting iets niet is goed gegaan, over het algemeen betekent dit niet dat er iets mis is met het lichaam van de vrouw maar dat de embryo door een genetische afwijking zich niet goed kon nestelen. Daarnaast zijn er nog enkele oorzaken die een miskraam kunnen inleiden, waarvan een slechte leefgewoonte wel de meest in het oog springende is, roken en alcohol drinken kan een miskraam veroorzaken, en is daarnaast slecht voor de ontwikkeling van een baby.

25% van de vrouwen krijgt te maken met een miskraam, velen zullen geeneens doorhebben dat ze zwanger waren en een miskraam hebben (gehad), vooral omdat ze niks ongewoons opmerken, de embryo is vaak nog zo klein dat het niet opvalt dat deze op een natuurlijke weg naar buiten komt. Als bij de 11 weken echo wordt geconstateerd dat er geen leven in de baarmoeder zit wordt vaak besloten om een zuigcurettage uit te voeren, de foetus wordt dan met een buisje uit de baarmoeder weggezogen. Als na de 16e week de vliezen breken en de weeën op gang komen wordt er officieel al gesproken van een bevalling, en dat terwijl de foetus geen kans heeft om te overleven en vaak zelfs al overleden is.

Als je er zelf alles aan gedaan hebt om de zwangerschap goed te laten verlopen, dan is een miskraam vaak erg ingrijpend.

Is de miskraam het natuurlijk afbreken van een zwangerschap, zo is een abortus plegen het voortijdig afbreken van een zwangerschap door medisch ingrijpen. In Nederland mag dit tot de 24ste week (in België tot de 12e week). Een abortus kan gepleegd worden omdat het kindje ongepland en ongewenst is, of omdat door de zwangerschap het leven van moeder en/of kind in gevaar is. Een abortus laten uitvoeren na 24 weken is in principe strafbaar, maar mag onder strenge voorwaarden. Wanneer een ongeboren kindje bijvoorbeeld uitzichtloos lijdt of na de geboorte door alle afwijkingen direct zal overlijden mag een abortus na de 24 weken alsnog uitgevoerd worden, ook als de moeder uitdrukkelijk vraagt om de beëindiging van een zwangerschap omdat ze er psychisch en/of lichamelijk onder lijdt mag een abortus mogelijk uitgevoerd worden.

Mogelijke abortusmethoden zijn de abortuspil, zuigcurettage en de keizersnede. In Nederland worden er dagelijks ongeveer 100 abortussen uitgevoerd.

Abortus is wereldwijd erg omstreden, “Abortus = Moord” is een vaak gehoorde leus. Aan de andere kant bestaat er de Abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves, zij varen naar landen waar iedere vorm van abortus illegaal is en kunnen door buiten de territoriale gaan liggen wel legaal een abortus uitvoeren.