Categorieën
Zakelijk

Verschil netto en bruto

Als je met geldbedragen of gewicht werkt heb je termen als netto en bruto waarschijnlijk vaak voorbij zien komen. Het komt geregeld voor dat deze termen voor onduidelijkheden zorgen omdat getallen verkeer geïnterpreteerd of getoond worden. Een bruto hoeveelheid is de hoeveelheid in zijn totaliteit, dat betekent inclusief elementen die niet nuttig zijn of niet voor jou gelden.

Salaris
Als je een loonstrookje bekijkt zie je daar een brutosalaris op staan, dit bedrag is vaak veel hoger dan dat je werkelijk op je bankrekening gestort krijgt, dit komt omdat een brutosalaris inclusief  belastingen en premies is, dit sta je af. Wat er dan overblijft is het nettosalaris, het bedrag wat je uiteindelijk ontvangt.

Gewicht
Het brutogewicht van een ingepakte koffer is het gewicht van de lege koffer plus het gewicht van de ingepakte inhoud ervan. Het nettogewicht van een ingepakte koffer is het gewicht van enkel de inhoud, dus exclusief het gewicht van de koffer zelf. Op het vliegveld meten ze het brutogewicht van de koffer.

Oppervlakte
Een bruto oppervlakte van een woning is de totale oppervlakte van een woning, dus ook de onbewoonbare delen (de muren bijvoorbeeld), het netto oppervlakte is vaak interessanter, want dat is de bewoonbare oppervlakte van een woning.

Met of zonder BTW
Er ontstaat nog wel eens onduidelijkheid wanneer winkels alleen maar netto prijzen hanteren, dit zijn prijzen exclusief BTW, hierdoor lijken producten een stuk goedkoper en komen de kopers voor verrassingen te staan bij de kassa. Deze winkels zijn vaak gericht op de zakelijke markt waar prijzen exclusief BTW vaak vanzelfsprekend zijn. De brutoprijzen (dus inclusief BTW) worden gehanteerd in winkels voor particulieren.