Categorieën
Techniek

Verschil Nikon en Canon

Als je fotografie naar een hoger plan wilt tillen dan ontkom je er niet aan om op den duur je simpele compactcamera in te ruilen voor een geavanceerde spiegelreflexcamera. Met een spiegelreflexcamera heb je als fotograaf de volledige controle over de foto’s die je maakt, binnen de capaciteit van het fototoestel wat je in je handen hebt natuurlijk. Als je je gaat verdiepen in een professionele fotocamera zal je erachter komen dat de merken Nikon en Canon deze markt domineren.

Zoals je van goede spiegelreflexcamera’s mag verwachten leveren beide merken een uitstekende kwaliteit foto’s, alleen bewandelen Nikon en Canon net even een ander pad om bij deze foto’s te komen. De vraag zal dan ook niet zijn welk merk betere spiegelreflexcamera’s maakt, een potentiële koper zal zich vooral laten leiden door het pad wat hem het meeste bevalt.

Beeldsensor

De kwaliteit van de beeldsensor heeft zijn uitwerking op de kwaliteit van de foto’s. Een goede beeldsensor is lichtgevoelig genoeg om een foto goed vast te kunnen leggen, een kwalitatief mindere beeldsensor zal bijvoorbeeld moeite hebben om de details op te pikken bij een foto die je maakt in de schemering.

Uiteraard valt er in eerste instantie niet direct wat aan te merken op de beeldsensors die Nikon en Canon gebruiken, qua grootte verschillen ze in ieder geval maar weinig. Wel zou je kunnen zeggen dat Nikon op dit gebied het meest vooruitstrevend is, zo hebben zij de keuze gemaakt om in hun nieuwste modellen de Optical Low Pass Filter (OLPF) weg te laten waardoor de sensor in staat is om meer gedetailleerde foto’s te maken in ruimtes waar niet voldoende licht is. De OLPF voorkomt of beperkt valse kleuren en moirépatronen. Je telefoon bijvoorbeeld heeft vaak geen OLPF filter, dit betekent dat wanneer je een foto maakt van je computerscherm er op de foto allerlei lijnen (moiré) patronen en kleuren staan die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Nikon heeft dit probleem op een andere manier kunnen oplossen en heeft dus geen OLPF filter meer nodig voor hun nieuwste spiegelreflexcamera’s.

Canon laat het hele OLPF verhaal links liggen en concentreert zich voornamelijk op het ontwikkelen van beeldsensoren die enorm veel megapixels bevatten. Zo werkt de Canon EOS 5Ds R met 50.6 megapixels, vooral interessant voor fotografen die te allen tijde scherpe details uit een foto willen knippen.

Leg twee foto’s van een Nikon en Canon gemaakt met een gelijke spiegelreflexcamera naast elkaar en er zal hoe dan ook een verschil zijn, bij schemerfoto’s maar ook bij foto’s waar er genoeg licht ter beschikking is. Het gaat hier overigens niet om kwalitatieve verschillen, het heeft meer te maken met smaak.

Snelheid

Stel, je wilt een foto maken van het moment dat een voetballer een bal kopt tijdens een voetbalwedstrijd, bij voorkeur heb je dan een fototoestel in handen die in een zeer korte tijd meerdere scherpe foto’s kan maken. Op dit punt is het Canon die er boven uitspringt, vooral bij de professionele spiegelreflexcamera’s. De Canon EOS 7D Mark II haalt bijvoorbeeld 10 foto’s per seconde, het, op papier, gelijkwaardige Nikon model moet het met 6 foto’s per seconde doen. Het opvallende is wel dat Nikon in de goedkopere modellen spiegelreflexcamera’s (zoals de D7200) er met 7 foto’s per seconde meer snelheid in heeft zitten dan de Canon T6s die het met maximaal 5 foto’s per seconde moet doen.

Bediening

Waar compactcamera’s pronken met hun eenvoudige bediening kan je dit bij een spiegelreflexcamera simpelweg niet verwachten. Vooral als je nog nooit met een spiegelreflexcamera hebt gewerkt zal je het idee hebben dat het een onbegonnen werk is om de bediening goed onder de knie krijgen.

Als je kijkt naar bediening van de spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon zou je kunnen zeggen dat Nikon de opties net even wat logischer benoemd, de leercurve voor beginnelingen is op dat gebied net wat minder steil.

Batterij

Wat betreft de batterijduur heeft Nikon het beter voor elkaar, bij de meest toestellen wint Nikon het op dat gebied van Canon.

Videokwaliteit

Steeds vaker worden fotocamera’s gebruikt voor het maken van professionele video’s, de makers van spiegelreflexcamera’s erkennen dit gebruik steeds meer en spelen er handig op in. Canon was de eerste die zijn spiegelreflexcamera’s video-ready maakte door bijvoorbeeld een autofocus aan te bieden bij het maken van filmopname’s, hierdoor kan je met de camera lopen terwijl deze continu bezig zal zijn om het object beeld scherp te krijgen. Canon was ook de eerste die een reeks lenzen ontwikkelde die specifiek geschikt waren voor het maken van video’s. Dit was echter allemaal in 2013 en Nikon heeft in die tussentijd niet stilgestaan en Canon inmiddels op sommige punten binnen gehaald, zo biedt Nikon in sommige modellen als 60 fps (frames per second) aan, terwijl een gelijkwaardig model van Canon dan nog op de 30 fps blijft hangen.

Mogelijkheden

Niet dat je alle mogelijkheden vaak zal gebruiken, toch is het wel prettig dat je spiegelreflexcamera zoveel mogelijk opties biedt om de voor jou perfecte foto te kunnen maken. Op dit punt zit er niet een heel groot verschil tussen Nikon en Canon, op een paar uitzonderingen na. Zo heeft Nikon nog steeds geen antwoord op de eerder genoemde supersnelle Canon EOS 7D Mark II. Canon heeft nog steeds geen goed alternatief voor de Nikon D810A, deze fotocamera is erg goed in het fotograferen van sterren.

En dan is er nog de eenvoud van instappen, prijstechnisch. Canon brengt tot nu toe weinig nieuwe modellen uit voor mensen met een kleiner budget, terwijl Nikon een breder prijs-gebied bestrijkt. De vraag is natuurlijk of een goedkopere Nikon spiegelreflexcamera wel echt doet wat je van een spiegelreflex mag verwachten. Voor een beginneling wellicht wel, de meer professionele fotograaf legt de lat qua budget vaak wel een stuk hoger.

Het nadeel van een spiegelreflexcamera is uiteindelijk dat je deze niet zomaar koopt, ze zijn namelijk prijzig en voor die prijs is het dus verstandig om je wensen en eisen naast de specificaties en prestaties van de diverse spiegelreflexcamera’s te leggen. Kwalitatief gezien zit er geen verschil tussen Nikon en Canon, je zou kunnen zeggen dat Nikon wat geschikter is voor mensen die voor het eerst aan de slag gaan met deze professionele toestellen. Ben je van plan om sportwedstrijden te fotograferen dan is Canon op dit moment een betere keuze, dit merk levert namelijk camera’s die qua fotosnelheid hoger ligt dan bij Nikon. En ook als je het fototoestel wil gebruiken voor het maken van professionele video’s dan is Canon ook de eerste keuze, dit zou overigens niet de reden moeten zijn om niet naar de camera’s van Nikon te kijken.