Categorieën
Taal

Verschil objectief en subjectief

Dagelijks word je bestookt met woorden, filmpjes en teksten met daarin informatie. Op school leer je ingewikkelde wiskundige formules, de reclame op tv probeert je overtuigen dat een bepaald wasmiddel de beste is, de krant brengt je het laatste economische nieuws terwijl de columnist in diezelfde krant zijn ongezouten mening geeft over de gang van zaken in de politiek.

Om informatie op waarde te schatten is het handig om na te gaan of iets objectief of subjectief is. Iets is objectief als het los kan staan van een mening, neutraal is, dus onpartijdig. Subjectief is precies het tegenover gestelde. De wiskundige formule die je hebt geleerd is objectief, te berekenen en geen speld tussen te krijgen. Dat ene wasmiddel wat pretendeert de beste te zijn is doordrenkt met subjectiviteit, en dan hebben we het nog geen eens gehad over de wensen die jij als consument aan een wasmiddel stelt.

Als jij in de krant leest dat het aandeel Ahold gekelderd is, dan is dit objectief, het is prima te controleren. Als diezelfde krant zegt dat deze waardedaling waarschijnlijk een goede ontwikkeling is voor de prijzen in de supermarkt is dit subjectief, het is een aanname. De columnist in de krant die zijn mening geeft over de politiek in Nederland en daarmee licht zijn voorkeur laat doorschemeren voor een linkse partij is louter subjectief. In de journalistiek hecht men veel waarde aan objectiviteit, alhoewel veel mensen die in die wereld werken twijfelen of pure objectiviteit wel te realiseren is, nieuws gaat tegenwoordig over veel schijven en is nogal eens afhankelijk van de interpretatie van de schrijver.

Dat zoute drop zout smaakt is objectief, of dat lekker is of niet is afhankelijk van de smaak van een individu, subjectief dus.