Categorieën
Natuur

Verschil omnivoor, herbivoor en carnivoor

De bruine beer is een omnivoor, een salamander is een carnivoor en een olifant is een herbivoor. Alle dieren zijn op basis van wat ze eten onder te verdelen in groepen, de omnivoor, de herbivoor en de carnivoor.

Omnivoor (alleseter)

Een omnivoor is een dier dat zowel planten als vlees eet om te overleven. Een omnivoor is een opportunist en eet wat op zijn pad komt en heeft over het algemeen niet de specialisatie om op zoek te gaan naar specifiek voedsel zoals een carnivoor of herbivoor dat wel doet.

De mens wordt vaak beschouwd als omnivoor, met als grote verschil ten opzichte van dierlijke omnivoor dat wij tegenwoordig de keuze kunnen maken om geen alleseter te zijn. Een vegetariër kiest er bijvoorbeeld voor om geen vlees te eten, een keuze die onze voorouders van duizenden jaren geleden nooit zouden maken. Uiteindelijk loopt de vergelijking tussen de menselijke en dierlijke omnivoren wel scheef, aangezien wij mensen ons eten koken, iets wat dieren natuurlijk niet doen.

Voorbeelden omnivoren: Kip, zwaan, rat, wesp, dolfijn, walvis, varken en chimpansee.

Carnivoor (vleeseter)

Een carnivoor is een dier wiens voedsel voornamelijk uit vlees bestaat, dit vlees verkrijgen ze door op andere dieren te jagen en te doden of door dieren op te eten die al dood zijn. Het darmstelsel en de bijbehorende spijsvertering van een carnivoor is er compleet op ingericht om vlees te verteren, dit betekent niet dat elke carnivoor uitsluitend vlees eet. Planten kunnen best wel onderdeel zijn van het menu van een carnivoor, en staat het niet op het menu dan wordt het wel gebruikt als braakmiddel. Een hond die misselijk is zal bijvoorbeeld gras gaan eten om zo het braken te stimuleren.

Voorbeelden carnivoren: Leeuw, tijger, spin, uil, haai en krokodil.

Herbivoor (planteneter)

Een herbivoor is een dier die hoofdzakelijk planten eet en daar ook lichamelijk op gericht is. een belangrijk kenmerk van een herbivoor is dat hun bek uitermate geschikt is om te grazen, grijpen en te vermalen.

Voorbeelden herbivoren: Bever, koe, konijn, hert, olifant en geit.