Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen een ovulatietest en een zwangerschapstest

Als je regelmatig met je partner vrijt twee weken na het begin van de menstruatie is de kans groot dat de vrouw op een gegeven moment zwanger wordt, als de volgende menstruatie uitblijft en er allerlei andere zwangerschapssymptomen de kop opsteken (groei buik, misselijkheid, vermoeidheid) dan mag je er wel vanuit gaan dat je zwanger bent.

Als je wat minder vertrouwen hebt in de natuur zijn gang laten gaan dan zijn er testen als de ovulatietest en zwangerschapstest verkrijgbaar. De ene omdat je graag zwanger wil worden, de andere om te controleren of je zwanger bent.

Ovulatietest

Op de dag van de ovulatie (de eisprong) ben je als vrouw het meest vruchtbaar, als je in de twee dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie zelf vrijt is de kans om zwanger te worden het grootst. De ovulatie zelf is gemiddeld twee weken na de eerste dag van de menstruatie. Vlak voor de ovulatie is het zogenaamde luteïniserend hormoon (LH) in de urine van de vrouw hoger dan normaal, omdat je deze LH piek niet zelf kan voelen kan je een ovulatietest gebruiken om deze piek te meten. Als de ovulatietest een LH piek meet zit de vrouw in haar vruchtbare dagen en is de eisprong aanstaande (meestal binnen 36 uur na LH piek), om de kans op een zwangerschap te vergroten is het noodzakelijk om in deze dagen te vrijen. Let er wel op dat je als man zijnde tijd nodig hebt om genoeg zaadjes aan te maken, meerdere keren vrijen tijdens de vruchtbare periode vergroot de kans op een zwangerschap niet, minimaal 24 uur tussen twee vrijpartijen laten vergroot de kans wel, zo heeft de man genoeg tijd gekregen om genoeg zaadcellen aan te maken. Om zwanger te worden zorg je er altijd voor dat je voor of tijdens de ovulatie vrijt, vrijen na de eisprong heeft weinig zin, na de eisprong blijft het eitje nog ongeveer 12 uur in leven, dat is over het algemeen te kort voor zaadcellen om hun weg naar het eitje te vinden.

Als je als vrouw een regelmatige cyclus hebt is een ovulatietest over het algemeen niet nodig, belangrijk is dat je rondom je vermoedelijk eisprong regelmatig vrijt, als je vanaf dag 10 na de eerste ongesteldheidsdag zo’n 10 dagen lang om de dag vrijt is de kans groot dat je de vruchtbare dagen niet mist, uitgaande van een cyclus van 28 dagen (is gemiddeld), als je cyclus langer duurt moet je je vrij-periode ook uitbreiden.

Hoe betrouwbaar de ovulatietest is is per merk en per vrouw afhankelijk. De urine van sommige vrouwen geven bij het ene merk wel resultaat en bij het andere niet. Iedere gezonde vrouw heeft maandelijks een ovulatie, als een ovulatietest geen resultaat geeft mag je er vanuit gaan dat de test voor jou niet betrouwbaar is. Het is mogelijk om je LH piek te missen, je kan daarom ’s ochtends (niet met ochtendurine!) en ’s avonds een test doen of probeer eventueel een ander merk.

Zwangerschapstest

Als je als vrouw niet ongesteld wordt en je hebt tijdens de vruchtbare dagen daarvoor onveilig gevreeën (bewust dan wel onbewust) dan is de kans groot dat je zwanger bent, als je in de loop van de tijd ook nog een dikke buik krijgt en daarbij ook symptomen als (ochtend)misselijkheid, buikpijn en vermoeidheid dan kan je haast wel met zekerheid zeggen dat je zwanger bent. Veel vrouwen willen deze symptomen niet afwachten, daarom kan je al in een veel vroeger stadium een zwangerschapstest doen.

Een betrouwbare zwangerschapstest doe je op de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, dan is het eitje over het algemeen wel ingenesteld en scheidt het genoeg hCG af. Het hormoon hCG is over het algemeen niet meetbaar bij de mens, maar wel bij zwangere vrouwen. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om de zwangerschapstest pas uit te voeren wanneer je overtijd bent. Een zwangerschapstest is in tegenstelling tot een ovulatietest voor bijna honderd procent betrouwbaar.

Een ovulatietest is handig voor vrouwen die geen regelmatige cyclus hebben, maar over het algemeen mag je er vanuit gaan dat wanneer je regelmatig vrijt rond de vermoedelijke eisprong je op den duur zwanger wordt (ovulatietest is geen garantie om zwanger te worden). Blijft je menstruatie uit, gebruik dan een zwangerschapstest om te controleren of je wellicht zwanger bent, een zwangerschapstest is 99 van de 100 keer betrouwbaar.