Categorieën
Gezondheid

Verschil paracetamol en ibuprofen

Om iedereen in huis pijnvrij en zo gezond mogelijk te houden kan het geen kwaad om te beschikken over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Wanneer gebruik je paracetamol en wanneer ibuprofen?

De belangrijkste eigenschap van paracetamol, naast pijnstillend, is dat het koorts verlaagt. Daarnaast is de paracetamol het veiligst in gebruik en daarom de meest populaire pijnstiller. Paracetamol neemt de koorts niet permanent weg, maar onderdrukt dit. Als je koorts hebt en paracetamol neemt zul je je tijdelijk wat beter voelen waardoor je bijvoorbeeld beter in staat bent om even te gaan douchen of meer puf hebt om wat te eten en te drinken. Een veelvoorkomende bijwerking van paracetamol is een zweetaanval als je deze inneemt om de koorts te verlagen, deze treedt vooral op wanneer de paracetamol zijn werk begint te doen. Bij het bestrijden van andere pijnen en ongemakken zal je dit niet ervaren.

Naast het verlagen van de koorts is paracetamol ook goed te gebruiken als je hoofdpijn, keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn of menstruatiepijn hebt. Ook is paracetamol prima te gebruiken als je je niet zo fit voelt door bijvoorbeeld een hevige verkoudheid die gepaard gaat met keelpijn en oorpijn.

De meest voorkomende bijwerking bij abnormaal gebruik van paracetamol is leverschade. Abnormaal gebruik is veel meer paracetamol nemen dan de voorgeschreven maximum van 4 gram op een dag. Dit betekent dat een volwassene maximaal 8 paracetamol van 500mg per etmaal mag innemen. Leverschade kan optreden wanneer je in één keer 10 gram (of meer) paracetamol tot je neemt. Neem je in één keer een dosis van minimaal 20 gram dan kan dit je leven kosten.

Er kleven louter negatieve punten aan het nemen van een overdosis paracetamol, het versterkt niet de werking maar beschadigt juist de lever. Voor kinderen geldt een lagere maximale dosering, sla hier de bijsluiter op na of informeer bij je arts, apotheek of drogist.

Waar paracetamol om de hoek komt kijken bij het verlagen van de koorts, doet ibuprofen dat wanneer er een ontsteking is. Ibuprofen is een ontstekingsremmer, is herkenbaar aan de roze kleur en behoord tot de groep niet-steroïde ontststekingsremmers, oftewel NSAID’s. Soorten ontstekingen waarbij ibuprofen goed toegepast kan worden zijn slijmbeursontstekingen of een wortelpuntontsteking. Twee ontstekingen die erg pijnlijk kunnen zijn en bij voorkeur zo snel mogelijk verlicht moeten worden. Daarbij moet wel gezegd dat ibuprofen een slijmbeursontsteking en een wortelpuntontsteking niet zullen genezen. Vooral bij de laatste ontsteking zal er altijd een tandarts of kaakchirurg aan te pas moeten komen.

De meest voorkomende bijwerking bij het gebruik van ibuprofen zijn maagklachten, dit wordt vooral veroorzaakt door inname van teveel ibuprofen in een te kort tijdsbestek, maagklachten kunnen ook optreden als je ibuprofen altijd op een lage maag inneemt. Deze maagklachten uiten zich in misselijkheid, overgeven en opkomend maagzuur. Als je op een laag kussen slaapt kan het zo zijn dat maagzuur tijdens je slaap je keel inloopt waardoor je al hoestend wakker schrikt. Deze reactie duidt op onverantwoordelijk gebruik van ibuprofen, het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts, die zal je waarschijnlijk maagbeschermers voorschrijven.

Paracetamol en ibuprofen zijn beide pijnstillers, bestrijden pijn en er is derhalve een grote overlap waar de keuze voor paracetamol of ibuprofen niet uitmaakt. Maar ze hebben beide een specialiteit, paracetamol werkt het beste om koorts te verlagen, ibuprofen werkt ook koortsverlagend maar is lang niet zo efficiënt als paracetamol. Ibuprofen zijn specialiteit is dat het ontstekingen remt, dit kan paracetamol niet. Paracetamol en ibuprofen zijn tot op zekere hoogte vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. De huisarts kan je aanraden om bij hevige pijn een paracetamol en ibuprofen tegelijk in te nemen, beide pijnstillers versterken elkaar namelijk.

Heb je de neiging om meer in te nemen dan de bijsluiter je maximaal voorschrijft omdat de pijn te hevig is, neem dan contact op met de huisarts. Consequent een te hoge dosis van paracetamol of ibuprofen levert je waarschijnlijk meer pijnklachten op dan dat het je oorspronkelijke pijn wegneemt.