Categorieën
Financiën

Verschil PayPal en iDEAL

Als je aan het online winkelen bent is de kans groot dat je tijdens het afrekenen kan kiezen voor betalen via iDEAL of PayPal. Samen met een bankoverschrijving en betalen via een creditcard de bekendste online betaalmethodes.

Bij voorkeur zal je binnen Nederland eigenlijk altijd iDEAL willen gebruiken om online betalingen te doen, vooral bij het doen van betalingen buiten Nederland komt PayPal erg goed van pas.

PayPal

PayPal is in 1998 opgericht (en in 2002 overgenomen door eBay) als online betaalrekening waarmee je eenvoudig betalingen mee kon doen en mee kon ontvangen. In de begindagen van PayPal moest je geld overmaken naar je PayPal rekening om je saldo aan te vullen, tegenwoordig kan je je gewone bankrekening of creditcard koppelen aan je PayPal rekening. Dit betekent in de praktijk dat je geen saldo op je PayPal rekening hoeft te hebben om een online betaling te doen, doe je een PayPal betaling dan schrijft PayPal dit af van je bankrekening of creditcard.

Het voordeel van PayPal is de eenvoud, voor het doen of het ontvangen van een betaling heb je enkel een email-adres nodig die aan de PayPal rekening is gekoppeld. Daarnaast wordt je als consument door PayPal extreem goed beschermd, en dat is niet alleen omdat de informatie over de gekoppelde bankrekening of creditcard verborgen blijft. Het beleid van PayPal is er op ingericht dat de koper altijd in het voordeel is ten opzichte van de verkoper. Een koper kan bijvoorbeeld bij onvrede over de geleverde diensten of producten de transactie in twijfel trekken waardoor er een heel PayPal onderzoek gestart wordt, het betaalde bedrag wordt bevroren totdat de verkoper de twijfels heeft weggenomen of de problemen heeft opgelost.

Deze strenge kopersbescherming komt voort uit het feit dat er op internet veel louche verkopers (oplichters) zijn, dit zorgt er tegelijk voor dat niet iedere verkoper een voorstander is van het gebruik van PayPal aangezien aan de koperskant juist door die kopersbescherming een grote groep oplichters is opgestaan die misbruik maken van de aan hen geboden PayPal rechten. Daarnaast is PayPal voor verkopers niet gratis en moeten ze een verkoopcommissie afstaan, de hoogte van deze commissie is afhankelijk van de hoogte van het te ontvangen bedrag. In Nederlandse webshops worden daarom dikwijls meerkosten gerekend wanneer een klant met PayPal wil betalen.

Als je vanuit een online shop een PayPal betaling wilt doen wordt je tijdens het afrekenen naar het inlogscherm van PayPal geleid, nadat je bent ingelogd wordt er een scherm getoond met daarop het te betalen bedrag. Als je akkoord gaat met deze betaling word je teruggeleid naar de webshop, deze heeft als het goed is de betaling ontvangen waardoor je bestelling definitief is geplaatst. Als je een bankrekening of creditcard aan je PayPal hebt gekoppeld kan het voorkomen dat bij het betalen van grote bedragen deze niet direct voltooid wordt, in dit geval zal PayPal eerst het bedrag van je bankrekening of creditcard afschrijven en op je PayPal rekening zetten, zo weet PayPal zeker dat je beschikt over het te betalen bedrag.

PayPal is sinds 2006 helemaal in het Nederlands beschikbaar, inclusief Nederlandse support. Door je bankrekening aan je PayPal rekening te koppelen is het met behulp van PayPal eenvoudig om betalingen wereldwijd uit te voeren, zonder PayPal ben je dan al snel aangewezen op betalingen via een creditcard of PayPal alternatieven zoals Moneybookers en Google Checkout. De kopersbescherming van PayPal is ideaal maar niet waterdicht, voor betalingen in Nederlandse webwinkels is er wat dat betreft geen reden om betalen met PayPal boven betalen met iDEAL te verkiezen.

iDEAL

iDEAL is een Nederlandse betaalmethode waarmee diverse banken zich verbonden hebben. De iDEAL techniek hangt als een paraplu boven de meewerkende banken, deze paraplu kunnen websites in hun afrekenproces hangen en van daaruit kunnen klanten eenvoudig online betalingen doen via hun eigen bank. iDEAL is dus niet zoals PayPal een online betaalrekening, maar is vooral een techniek die diverse banken bundelt en in één keer kan aanbieden aan webshop bezoekers. Hierdoor zijn er per bank geen verschillende betaal applicaties nodig.

Als je een betaling met iDEAL wil doen wordt je vanaf de webshop doorgeleid naar een keuze menu, hier moet je voor je eigen bank kiezen. Van daaruit ga je naar het inlogscherm van de gekozen bank en rond je de betaling af. Terug in de webshop wordt de bestelling definitief gemaakt. Tegelijk met het doen van de iDEAL betaling wordt het te betalen bedrag overgemaakt van jouw rekening naar de rekening van de verkoper.

Net zoals bij PayPal betaal als je webshop een bedrag voor elke transactie die wordt gedaan. Er bestaan in Nederland diverse payments service providers die de implementatie van iDEAL vergemakkelijken en daarnaast meer voordelige transactiekosten bieden. Bekende payment service providers zijn Sisow en Mollie.

iDEAL verwerkt meer dan 100 miljoen transacties per jaar en is daarmee de populairste online betaalmethode binnen Nederland, wel moet je als klant aangesloten zijn bij één van de deelnemende iDEAL banken om gebruik te kunnen maken van iDEAL.

PayPal is een online betaalrekening, inclusief online beheeromgeving, waarmee je eenvoudig wereldwijd online betalingen kan doen en kan ontvangen. iDEAL is een techniek die verschillende Nederlandse banken bundelt en wat vervolgens als online betaalmethode geïmplementeerd kan worden, hierdoor kunnen klanten eenvoudig met behulp van hun eigen bankrekening een online betaling doen.