Categorieën
Fitness

Verschil Pilates en Yoga

Sterker worden, gespierder worden, afvallen, conditie opbouwen. Zomaar wat redenen waarom mensen de sportschool induiken. Als je meer je lichaam en geest wil trainen kom je al snel uit bij trainingen als pilates en yoga. Twee trainingen die focussen op verrijken en versterken van de mentale bewustzijn, ieder vanuit een andere filosofie.

Bij pilates en yoga zijn de ademhaling in combinatie met beweging erg belangrijk, op dit gebied is een belangrijk verschil dat pilates een lichaam en geest benadering kent en yoga meer met de lichaam en spirituele geest aan de slag gaat. Bij yoga speelt je innerlijke ik een grote rol, zo moet je niet raar opkijken als een yoga-leraar jou vraagt om ook buiten de lessen om op zoek te gaan naar je balans en te oefenen op behulpzaamheid richting de mensen om je heen. Bij pilates hoef je niet te verwachten dat het zo ‘diep’ gaat, daar ligt de focus vooral op het onder controle krijgen van je ademhaling, beweging en concentratie.

Yoga is duizenden jaren geleden ontstaat in India en kenmerkt zich doordat er Oosterse meditatie technieken in gebruikt worden waarbij de technieken zich vooral richten op het leven van een gebalanceerd leven. Pilates is in vergelijking met yoga een nieuweling, het is in 1920 ontwikkeld voor de revalidatie van gewonde Amerikaanse soldaten, niet alleen de fysieke revalidatie maar ook voor de mentale revalidatie.

Bij een yogales is de lichamelijke benadering holistisch, er is dus geen focus op een enkele ledemaat maar de focus ligt op het complete lichaam. In het holisme wordt uit gegaan van het allesomvattende geheel, een enkele ledemaat kan niet goed functioneren als het gehele lichaam niet optimaal is. Bij pilates ligt de focus juist op de core (de spieren rondom je middel) van je lichaam en op het versterken ervan. Bij pilates ben je daarnaast eigenlijk continu in beweging, bij yoga kan het juist zo zijn dat je minutenlang dezelfde pose aan moet houden.

Yoga en pilates komen ten goede van je uithoudingsvermogen, kracht en lichamelijke flexibiliteit. Bij yoga ligt de focus voornamelijk op flexibiliteit en zijn de andere resultaten bijkomende voordelen, bij pilates is calorieën verbranden, dus een fitter lijf, het hoofddoel.

De keuze maken voor yoga of pilates zal je dus moeten baseren op je eigen persoonlijke doelen en interesses. Als je spiritueel bent ingesteld en graag meer controle over en flexibiliteit in je lichaam wil hebben dan is yoga een goede keuze. Pilates is juist een goed alternatief voor de workout in de sportschool, ten opzichte van yoga is pilates geschikter voor het bereiken van fitnessdoelen als conditie opbouwen, slanker worden en sterker worden.